AJOFM Călărași a procesat până la acest moment aproximativ 2.500 cereri pentru plata indemnizației privind întreruperea temporară a activității

În situația nou creată pe piața muncii de pandemia COVID-19, tot mai mulți angajatori s-au confruntat si se confruntă, în această perioadă, cu reducerea drastică a activității, care le-a afectat si încă le afectează stabilitatea financiară și implicit, posibilitatea de a plăti salariile angajaților. În acest context, au fost adoptate, o serie de măsuri prin care statul a susținut din bugetul asigurărilor pentru șomaj, plata indemnizației aferentă șomajului tehnic pentru angajații firmelor afectate de pandemie, însă în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie, pentru două categorii de angajatori: cei afectați direct de instituirea stării de urgență și cei afectați indirect, care își reduc activitatea, precum si alte măsuri active de sprijin imediat pentru angajatori, în vederea reluării și impulsionării activităţii economice și menţinerii forţei de muncă. Aceste măsuri au fost adoptate de Guvern, astfel încât impactul negativ asupra evoluției înregistrată pe piața muncii să fie unul cât mai redus, în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, prin stimularea angajatorilor de a încadra în muncă persoane care au împlinit vârsta de 50 de ani ale căror contracte individuale de muncă au încetat în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, precum și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 29 de ani, categorii pentru care inserția/reinserția pe piața muncii este mai dificil de realizat. Activitatea AJOFM Călărași a fost multiplicată și extrem de intensă, atât în starea de urgență cât și în starea de alertă, plecând de la creșterea înregistrărilor, persoanelor în căutarea unui loc de muncă (șomeri indemnizați sau neindemnizați) în evidențele agenției și până la implementarea noilor măsuri de sprijin adoptate de Guvern. Echipa AJOFM Călărași a asigurat în această perioadă, implementarea extrem de rapidă a măsurilor de sprijin oferite angajatorilor iar primele plăți au fost efectuate în cel mai scurt timp de la primirea documentelor în evidențele agenției.

Astfel, AJOFM Călărași a verificat și procesat până la acest moment: aproximativ 2.500 cereri pentru plata indemnizației privind întreruperea temporară a activității potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare (somaj tehnic), cu plati in valoare de aproximativ 15.300.000 lei.

Aproximativ 800 cereri pentru decontarea unei părți din salariu, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, angajaților care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat de indemnizațiile prevăzute de art. XI și XV din OUG nr.30/2020, conf. art. 52 alin. (1) lit. c) și art. 53 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu plati in valoare de aproximativ 5.500.000 lei.

Aproximativ 100 cereri pentru decontarea indemnizației conform Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, cu plati in valoare de 300.000 lei.

Urmează, însă, o nouă etapă în stimularea pieței muncii, în sensul păstrării locurilor de muncă, prin intermediul celor mai recente măsuri adoptate de Guvern: kurzarbeit – timp flexibil de muncă, sprijin pentru zilieri, sprijin pentru lucrătorii sezonieri, sprijin pentru telesalariați. Așadar, măsurile pentru care pot aplica angajatorii în această perioadă vor trebui analizate și aplicate de la caz la caz, în funcție de situația particulară a fiecărei companii, de relația curentă cu angajații și de gravitatea situației create de pandemie.

Author: dlbuterez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *