Amelia Giurcan: “Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor care și-au rupt din timpul lor și ne-au ascultat, au interacționat cu noi în această campanie”

Interviu cu Amelia Giurcan, președinta USR Călărași

R: Cum a fost această campanie? Cum ați perceput-o?

A.G: Este o situație extrem de dificilă, de grea. În contextul pandemiei, alegerile locale au creat parcă alt gen de emoții, de sentimente. Oamenii politici au desfășurat acțiuni cu prea mult patos, prea înverșunați iar la mijloc au fost prinși oameni nevinovati. Noi, USR Călărași, am avut și avem, și acum pe final, o campanie curată, bazată pe proiecte, pe viziuni pentru dezvoltarea județului nostru. Cel mai important lucru pe care noi a trebuit să îl facem a fost să ne cunoască oamenii. Așa cum toată lumea știe, candidații USR din Călărași nu au mai făcut politică. Noi nu am avut funcții în administrația locală sau județeană. Suntem cetățeni ai acestui județ și am decis să intrăm în politică pentru că, așa cum am mai spus și cu alte ocazii, eu cred că toți trebuie să ne implicăm, de noi toți depinde cum o să trăim în acest oraș, în acest județ. Nu este deloc ușor, este mai simplu să stai pe margine și să arunci cu pietre, să acuzi sau să râzi când cineva face ceva greșit, sau gândește altfel decât tine. Trăim vremuri grele, vremuri în care valorile societății s-au răsturnat. Trebuie cu toții să conștientizăm că de noi depinde viitorul copiilor noștri, și nu sunt vorbe mari. Eu sunt mamă, am doi copii, îmi doresc, așa cum toți părinții își doresc, tot ce e mai bun ptr ei. Toți ne dorim asta dar cel mai important este să si acționăm în acest sens, încă de ieri dacă e posibil. Implicarea în comunitatea în care trăim, respectul pentru cei din jur, pentru școală și cadrele didactice trebuie să existe altfel acest popor își va pierde esența.

R: Femeia în politică, femeia în funcții de conducere, încă se mai face această departajare, e o femeie la conducere, dacă ceva nu merge bine, nu merge pentru că acolo este o femeie care ia decizii. Acestea sunt doar câteva exemple de discriminare de gen. Nu vă este teamă de aceste prejudecăți?

A.G: Nu îmi este teamă. Nu o să mint, este greu, politica, așa cum este ea înțeleasă în zilele noastre, și subliniez asta, nu politica e grea ci felul în care este ea înțeleasă și aplicată în țara noastră. Suntem oricum răi unii cu alții, cu atât mai mult în relația femeie-bărbat la nivel instituțional. Eu rămân însă pozitivă și sper să nu mă confrunt cu prea multe astfel de situații. Nu contează că suntem bărbați sau femei, toți avem, sau ar trebui să avem, același scop- un trai mai bun pentru noi, pentru copiii noștri, părinții noștri. Este primordial să învățăm să fim empatici, să nu ne mai deghizăm toți în judecători, toți punem etichete, aruncăm cu noroi, fără să ne punem în pielea celuilat. Nu trebuie să uităm nicio clipă că suntem exemple pentru cei mici și de ce nu și pentru cei mari. Bunătatea, ca și râsul, este molipsitoare, empatia la fel, sunt sentimente, trăiri pe care le putem învața la orice vârstă, trebuie doar să vrem să facem asta. Noi românii am uitat să fim uniți, am uitat că educația și sănătatea sunt motorul fără de care o nație este sortită pieirii. Un popor needucat este ușor de manipulat, este vulnerabil. Nu ne dorim asta. Trebuie să ne luptăm, indiferent de ideologii, pentru a da tuturor, a asigura tuturor copiilor și adolescenților, și de ce nu adulților, șansa de a avea acces la școală, la studii, dar și acces la servicii medicale la timp și în condiții decente.

R: Politica se face printre și cu oameni. Cum sunt oamenii acestui județ? Ce își doresc?

A.G: Această campanie a fost pentru mine una foarte grea, plină de emoție, după fiecare zi de mers pe străzile judetului seara mă prindea cu gândul la oamenii cu care am vorbit. O să spuneți că exagerez dar nu ai cum să nu te încarci mai ales când îți dai seama că cetățenii acestui județ nu își doresc decât lucruri absolut normale, lucruri care ar trebui să existe într-o Românie normală, europeană. Oamenii sunt calzi, blânzi, încă mai au răbdare să asculte promisiuni, încă ne mai deschid porțile pentru a discuta cu noi. E greu să faci campanie în aceste zile. Oamenii sunt parcă secătuiti de speranță, sunt resemnați și asta pe mine mă doare foarte tare. E greu să vezi o bătrânică resemnată că nu o să trăiscă până când o să aibă apă în casă, sau până când o să meargă pe o stradă asfaltată. E crunt să auzi un copil că se culcă flămând sau că îi este dor de părinții care sunt plecați la muncă în afară, pentru că în România nu au unde să muncească. Am întâlnit tot felul de situații, despre asta ar trebui să fie politica, despre identificarea problemelor, nu doar în orașe, peste tot, până în cel mai mic cătun, și găsirea soluțiilor pentru rezolvarea lor. Nu mai avem nicio scuză, banii europeni sunt mulți, trebuie doar ca noi să fim în stare să accesăm cât mai multe proiecte. Acum trebuie să fim sinceri până la capăt, nu primarul scrie proiecte, nu președintele de Consiliu Județean face asta. E important ca cei votați de cetățeni să își aleagă oameni competenți, să își facă echipe capabile să muncească în sprijinul comunității. Trebuie să le dăm șansa tinerilor să lucreze în administrație, să aplice ceea ce au învățat, să îi impulsionăm să învețe cât mai mult și cât mai bine. Competența, corectitudinea, integritatea trebuie să ne caracterizeze, altfel nu o să se schimbe nimic.

R: Ce mesaj aveți pentru călărășeni?

A.G: În primul rând sa voteze responsabil, pentru ca în următorii patru ani este foarte important cine ne va reprezenta în consiliile locale și în Consiliul Județean. Am ales să îl susținem pe Valentin Barbu la președinția Consiliului Județean, un om, un proiect, care poate schimba soarta județului. Iar la Consiliul Local în municipiul Călărași avem o echipă foarte bună, colegii mei sunt oameni pregătiți, oameni care au demostrat că sunt capabili să conducă, să dezvolte o afacere și sunt convinsă că vor fi unii dintre cei mai buni consilieri. Pe 27 septembrie votați PNL-USR la Consiliul Județean și Valentin Barbu la președintia Consiliului Județean. Vreau să le multumesc tuturor cetățenilor care și-au rupt din timpul lor câteva minute și ne-au ascultat în această campanie, au interacționat cu noi, ne-au vorbit despre problemele lor. Profit de această ocazie și îi asigur că vom ține cont de tot ceea ce ne-au spus. Vă mulțumesc!

 

Comandat: Uniunea Salvați România

Realizat: Radio Voces Campi

Cod AEP: 21200251

Author: dlbuterez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *