Asculta live

Arhiva lunară: februarie 2014

In debutul sedintei din 27 feb 2014-NUTY FLORAREASA-a impartit martisoare sub forma unor buchete de flori  doamnelor din consiliul local-gest apreciat de cei prezenti ! Dupa inceperea sedintei  nu s-au mai repetat acuzele si reprosurile  din precedenta -si totul a decurs in limita normalitatii-cu exceptia catorva intepaturi verbale intre participanti.DE APRECIAT SI GESTUL FACUT DE CONSILIERUL LOCAL COSTINEL MILESCU -CARE A IMPARTIT LA RANDUL SAU MARTISOARE DOAMNELOR CONSILIERE !VA LASAM SA URMARITI CELE PETRECUTE IN SEDINTA SI FILMATE DE  OLTENITA NEWS-TV !

Poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor Călăraşi au reţinut pentru 24 de ore pe doi bărbaţi din judeţul Suceava, în autovehiculul cărora au fost depistate 58.400 de ţigarete, fără documente legale

 

În ziua de 27 februarie a.c., în timpul unei acţiuni, desfăşurate pentru combaterea contrabandei şi evaziunii fiscale cu ţigarete, pe raza municipiului Călăraşi, poliţişti ai Serviciului de Investigarea Fraudelor şi ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, au identificat în trafic, pe D.N. 21, un autoturism marca Audi, cu privire la care existau suspiciuni că ar fi transportat ţigarete, fără documente legale.

 

Autovehiculul a fost condus la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, unde s-a stabilit identitatea conducătorului auto, I. Vasile, de 29 ani, şi a pasagerului, M. Dumitru, de 45 ani, ambii din oraşul Vicovu de Sus, judeţul Suceava.

 

În urma verificării amănunţite a autoturismului, s-a constatat că, în caroserie, au fost amenajate spaţii speciale pentru disimularea a 58.400 de ţigarete, fără documente de provenienţă.Din constatarea întocmită de organele fiscale s-a stabilit că prejudiciul creat bugetului de stat este de29.000 lei.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Poliţiştii au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a celor doi suceveni, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, precum şi a indisponibilizării autoturismului şi a întregii cantităţi de ţigarete.

Bărbaţii au fost depuşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Călăraşi, urmând ca astăzi să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi cu propunerea de a se dispune alte măsuri preventive.

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași dispune de o ofertă de 10 locuri de muncă pentru personal de curățenie, în Finlanda.

Posturile presupun desfășurarea, în echipă, a activităților de curățenie generală, curățenie după inundații, incendii, lucrări de reparații și renovare în diferite locații. Pentru ocuparea acestor locuri de muncă se solicită experiență în domeniu, permis de conducere categ. B și cunoștințe bune de limba engleză.

             Salariul oferit este de 1200/1300 euro net/lună. Se organizează cazare pentru angajați, se oferă mașină pentru deplasările din timpul programului de lucru. Contractul de muncă oferit este pe perioadă nedeterminată. Termenul limită pentru a aplica pe această ofertă este de 27 martie 2014.FOTO-WWW.REALITATEA.NET

Solicitanții care îndeplinesc condițiile cerute de angajator se pot adresa la sediul AJOFM Călărași,      str. 13 Decembrie nr. 12 sau la telefon 0242315798.  Persoană de contact Donciu Simona.  FOTO-WWW.REALITATEA.NET

În seara de 26 februarie a.c., în jurul orei 2200, agenţi din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa au identificat în trafic, pe D.N. 41, în comuna Chirnogi, un autoturism marca VW Golf, condus de D. Aurel, de 26 ani, din comuna Radovanu, judeţul Călăraşi, care emana halenă alcoolică.

Fiind testat cu aparatul alcooltest, a rezultat că acesta prezenta o concentraţie alcoolică de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că bărbatul care a condus autoturismul nu poseda nici permis de conducere.

 În cauză s-a întocmit dosar penal, în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.foto-sursa-alba24.ro

Potrivit unui comunicat de presă remis de către Directia Generală Anticorupţie(DGA), luni, 24 februarie 2014, ofiţerii DGA din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Călăraşi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Călăraşi, au prins în flagrant un agent de poliţie din cadrul I.P.J.Călăraşi – Secţia de Poliţie Rurală Olteniţa, în timp ce primea de la un denunţător suma de 300 de lei pentru obţinerea unei soluţii favorabile într-un dosar penal în care acesta era cercetat. Anterior prinderii în flagrant, poliţistul mai primise de la denunţător, în acelaşi scop, suma de 200 lei.

Acţiunea de prindere în flagrant a avut loc în municipiul Olteniţa şi s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciilor Tehnic şi Operaţii din D.G.A.

Agentului de poliţie i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de luare de mită, iar procurorul de caz a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore, urmând ca în perioada următoare să decidă cu privire la celelalte măsuri preventive.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

Luni, 24 februarie, s-a dat startul pentru prima etapă de înscrieri în clasa 0 2014, iar părinții pot completa și depune, până la 14 martie, cererile-tip de înscriere.
Părinții pot completa online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, cererile-tip de înscrieri în clasa 0, 2014, (acestea pot fi descarcate si de pe site-ul Ministerului Educatiei Nationale, www.edu.ro).
De asemenea, până pe 14 martie se desfășoară validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-20.00 (luni-vineri), iar în zilele de sâmbătă între orele 8 – 13.00. Tot în această perioadă, se desfășoară și depunerea și validarea cererilor – tip de înscriere pentru copiii care vor merge la școli speciale.
Cine merge în clasa 0
În clasa 0 intră copiii care împlinesc șase ani, până pe data de 31 august 2014. Cei care nu au împlinit încă această vârstă (împlinesc șase ani dupa 31 august) vor fi înscrisi după o evaluare a nivelului de dezvoltare psihosomatică, ce se desfășoară între 18 februarie si 12 martie.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

Dna LIA-MARIA ANDREITA -ne-a primit cu multa dragoste si prietenie in locuinta sa din com SOLDANU-sat NEGOIESTI-unde am descoperit prin cele spuse in fata camerei de filmat -o personalitate profunda si sincera-o fina cunoscatoare a lumii politice si culturale ramanesti si straina !Asa am aflat ca este doctor in drept,ca a fost ministru consilier in diplomatie.membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania.membru al Academiei Internationale de Arta Moderna din Roma !Arta plastica-pe langa diplomatie-0 a fost si este o pasiune ptr. distinsa noastra interlocutoare !De-a lungul a trei decenii a contabilizat in contul sau opt expozitii personale -dintre care trei in strainatate(Viena- 1994-Paris-1999-Venetia-2003).Toate acestea si nu numai-le  veti putea urmari in interviul realizat de OLTENITA NEWS-TV cu aceasta personalitate a ZONEI NOASTRE OLTENITENE !                        

În timpul verificării economice efectuate la o societate comercială din Olteniţa, care are ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice, poliţiştii de investigarea fraudelor au sesizat că există suspiciunea că administratorul, N.M., de 54 ani, din Olteniţa, nu ar fi evidenţiat toate veniturile realizate din vânzarea mărfurilor, între stocul scriptic şi cel faptic constatându-se o diferenţă de 52.916 lei.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Fundulea – prinşi de poliţişti în timp ce transportau un bazin metalic sustras

 

Agenţi din cadrul Poliţiei Oraşului Fundulea au prins, în seara de 21 februarie a.c., ora 18.45, pe P. Florin, de 32 ani, şi pe P. Marian, de 18 ani, ambii din localitate, în timp ce transportau cu un atelaj hipo, un bazin metalic de dimensiune mare, cu o masă de aproximativ 200 kg, pe care intenţionau să-l valorifice la un centru de colectare a deşeurilor metalice.

 Prin extinderea verificărilor, poliţiştii au constatat că obiectul metalic a fost sustras în aceeaşi zi, prin extragerea din sol, de pe un teren aflat în extravilanul oraşului Fundulea. Prejudiciul urmează să fie stabilit.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul infracţiunii de furt calificat.

 

·                         

 

Mandat european de arestare, pus în executare de poliţiştii călărăşeni

 

În ziua de 22 februarie a.c., în jurul orei 13:15, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Călăraşi şi Poliţiei Oraşului Lehliu Gară, cu sprijinul Serviciul pentru acţiuni Acţiuni Speciale Călăraşi au pus în executare un mandat european de arestare.

A fost identificat S. Gheorghe, de 35 ani, din localitatea Lehliu, judeţul Călăraşi, pe numele căruia autorităţile din Spania au emis mandatul, fiind cercetat pentru infracţiuni contra persoanei.

 Bărbatul a fost condus de poliţişti la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi a fost încarcerat la arestul DGPMB, fiind continuate procedurile în vederea extrădării.

 

·                         

 

 

Modelu – mandat de executarea a pedepsei cu închisoarea, pus în aplicare de poliţişti

 

În ziua de 21 februarie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Călăraşi şi Postului de Poliţie Modelu au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis în aceeaşi zi de Judecătoria Călăraşi pe numele lui I. Nelu, de 35 ani, din comuna Modelu.

Bărbatul, condamnat la 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, a fost transferat în Penitenciarul Slobozia pentru executarea pedepsei.

 

·                         

 

Călăraşi – tânăr, bănuit că ar fi sustras bunuri din autovehicule şi din locuinţe, identificat şi reţinut de poliţişti

 

În ziua de 22 februarie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Călăraşi au identificat pe B. Gabriel, de 17 ani, bănuit că, în urmă cu două zile, a sustras acumulatorii unui autotractor, parcat pe strada Păcii din municipiul Călăraşi, precum şi mai multe bunuri dintr-o locuinţă din localitate.

Prejudiciul a fost recuperat în totalitate şi restituit persoanelor vătămate.

Tânărul din Călăraşi a fost reţinut pentru 24 de ore şi a fost prezentat  Parchetului de pe lângă Judecătoria Călăraşi, care a luat măsura controlului judiciar pe o durată de 90 de zile.

 

·                         

 

Acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar, desfăşurate de poliţişti în Budeşti, Lehliu Gară şi Mânăstirea

 

În ziua de 21 februarie a.c., poliţiştii au desfăşurat activităţi circumscrise creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic şi prevenirii delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, pe raza oraşelor Budeşti şi Lehliu Gară şi a comunei Mânăstirea.

În timpul acestor acţiuni, au fost identificaţi 23 de elevi care absentau nemotivat de la ore.

 

Poliţiştii au verificat şi unităţile de alimentaţie publică din apropierea şcolilor şi au desfăşurat acţiuni de reducere a riscului de implicare a elevilor în accidente de circulaţie. Au fost astfel verificate 31 de autovehicule, fiind aplicate 8 sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi a fost reţinut un certificat de înmatriculare.

Au fost întocmite informări cu privire la elevii depistaţi absentând de la cursuri, pe care poliţiştii le-au înaintat părinţilor, unităţilor de învăţământ şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi.

 

·                         

 

DJ 303 – prins la volan, fără permis de conducere

 

În seara de 21 februarie a.c., în jurul orei 22.50, agenţi din cadrul Secţiei 2 Politie Rurală Olteniţa au depistat pe DJ 303, pe raza comunei Mânăstirea, un autovehicul marca BMW, înmatriculat în Bulgaria, condus de P. Florin, de 24 ani, din comuna Curcani, judeţul Călăraşi, care nu posedă permis de conducere.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care nu posedă permis de conducere, faptă  prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

 

·                         

 

Acţiuni desfăşurate în trafic, pentru combaterea încălcării regulilor în ceea ce priveşte conducerea autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa alcoolului

 

          În perioada 21 – 22 februarie a.c., poliţiştii rutieri din cadrul structurilor de poliţie rutieră şi ordine publică au desfăşurat acţiuni în trafic, pe raza judeţului Călăraşi, în timpul cărora au verificat 368 de autovehicule şi au efectuat 308 testări cu aparatul etilotest.

          Poliţiştii au aplicat 34 de sancţiuni contravenţionale, au constatat o infracţiuni privind conducerea autovehiculelor de o persoană aflată sub influenţa alcoolului şi au reţinut 3 permise de conducere.

         

 

Exemple:

          Pe raza comunei Roseti, un echipaj de poliţie rutieră a depistat pe N. Ilie, de 42 ani, din localitate, care conducea un autovehicul, deşi prezenta o concentraţie alcoolică de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat.

          În cauză s-a întocmit dosar penal conform prevederilor Codului penal.

                        Pe DJ 306 – Cuza Vodă, un echipaj de poliţie rutieră a depistat pe C. Daniel, de 52 ani, din loclaitate, care conducea un autoturism, deşi prezenta o concentraţie alcoolică de 0,23 mg/l alcool pur în aerul expirat. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce.

 

·                         

 

DN 3 – acţiuni, desfăşurate de poliţişti pentru reducerea riscului de victimizare din accidente de circulaţie

 

          În perioada 20 – 21 februarie a.c., poliţiştii au desfăşurat acţiuni pentru reducerea riscului rutier şi prevenirea faptelor antisociale pe DN 3, în timpul cărora au constatat şi aplicat 116 sancţiuni contravenţionale, dintre care 42 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 18 pentru abaterile comise de pietoni, 16 pentru neutilizarea centurii de siguranţă.

Au fost reţinute 3 permise de conducere şi 2 certificate de înmatriculare şi a fost constatată o infracţiune.

         

Acţiunile poliţiştilor rutieri vor continua şi în perioada următoare, pentru sancţionarea celor care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice, atrăgând astfel atenţia asupra faptului că cei care produc accidente rutiere, soldate de decese sau persoane rănite, şi se află sub influenţa alcoolului riscă, potrivit prevederilor Codului penal, pedepse cu închisoarea!

 

·                         

 

Alte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, constatate de poliţişti

 

În seara de 22 februarie a.c., ora 22,30, poliţiştii l-au depistat pe V. Marian, de 42 ani, din municipiul Călăraşi, care conducea un autoturism marca Dacia Super

 

Nova pe DJ 304, pe raza comunei Dorobanţu, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,59 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 Acesta a fost condus la spital, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, în cauză fiind întocmit dosar penal.

 

·                         

 

La data de 23 februarie a.c., ora 03,00, poliţiştii din Olteniţa au depistat, pe bulevardul Tineretului, un autoturism marca Dacia Logan, condus de U. Victor, de 25 ani, din localitate, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Olteniţa, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabiliri alcoolemiei, în cauză fiind întocmit dosar penal.

 

·                         

 

În dimineaţa de 23 februarie a.c., în jurul orei 05,10, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Lehliu Gară au oprit în trafic, pe strada Nicolae Titulescu, din Lehliu Gară, un autoturism, condus de R. Sorin, de 29 ani, din localitate, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Acesta a fost condus la Spitalul Lehliu Gară, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, în cauză fiind întocmit dosar penal.

·                         

 

Accidente rutiere uşoare

 

În ziua de 21 februarie a.c., ora 11.30, S. Ioan, de 24 ani, din municipiul Călăraşi, a condus un autofurgon depanare utilaje agricole, pe DN 31, în  interiorul localităţii Rasa, şi nu a păstrat o distanţă suficientă faţă de o autoutilitară condusă de M. Gabriel, de 34 ani, din Bucureşti, care a oprit în faţa sa.

În urma coliziunii autoutilitara a fost proiectată într-o altă autoutilitară, condusă de M. Stelică, de 45 ani, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi.

 

 

Din accident a rezultat vătămarea corporală uşoară a lui S. Ioan şi a lui M. Gabriel.

Conducătorii auto au fost testaţi de poliţişti cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.

În cauză sunt continuate cercetările.

 

·                         

 

La data de 22 februarie a.c., în jurul orei 19:00, pe D.N. 4, în interiorul comunei Şoldanu, G. Ionel, de 55 ani, din oraşul Budeşti, judeţul Călăraşi, a condus o ambulanţă şi a accidentat pe P. Dumitru, de 68 ani, din comuna Şoldanu, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure.

În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a pietonului.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză sunt continuate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii accidentului.

·                         

 

În ziua de 23 februarie a.c., ora 00.15, pe D.N. 4, în afara oraşului Budeşti, N. Mohamed, de 19 ani, din Bucureşti, a condus un autoturism marca Peugeot şi, pe fondul evitării unui câine apărut pe partea carosabilă, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile.

Din accident a rezultat rănirea uşoară a lui M. Alexandru, de 26 ani, din Bucureşti, pasager în autoturism.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,37 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-a întocmit dosar penal.

 

 

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Călăraşi şi-a prezentat activitatea, în cadrul Colegiului Prefectural ce a avut loc săptămâna trecută. Cum actuala conducere a Casei de Pensii nu a fost preocupată să organizeze vreo conferinţă de presă în cursul anului trecut (ca şi alte servicii deconcentrate din Călăraşi), presa locală a aflat, în urma prezentării publice, activitatea acestei instituţii. În acest fel, am reuşit să aflăm câteva detalii, mai puţin cunoscute de opinia publică, referitoare la acordarea drepturile de pensie.
Pensionarii reprezintă aproape o treime din populaţia judeţului Călăraşi
La nivelul judeţului Călăraşi, au fost înregistraţi, la finele anului trecut, 89.427 de pensionari, din care, 64.407 sunt la limită de vârstă, 10.394 primesc indemnizaţia socială, de 350 de lei şi 12.750 de persoane vârstnice primesc pensii din agricultură. Tot anul trecut, au fost depuse peste 1800 de cereri pentru acordarea drepturilor pentru diferite forme de pensie, ce au fost soluţionate, în proporţie de aproximativ 70%. Acest lucru înseamnă că nu a fost respectat termenul de soluţionare, fapt datorat de primirea întârziată a versiunilor de lucru pentru stabilirea drepturilor de pensie, de confirmările tardive a stagiilor de cotizare. De asemenea, CJP Călăraşi se confruntă cu o lipsă acută de personal, fapt ce a dus la întârzierea stabilirii şi punerii în plată a pensiilor. Dar ceea ce este mai grav este faptul că, la nivelul judeţului Călăraşi, sunt tot mai mulţi pensionari care nu reuşesc să-şi achite datoriile, iar Casa de Pensii are rolul de recuperare a sumelor datorate către creditorii pensionarilor. Conform statisticilor prezentate de către Casa de Pensii, în fiecare lună, sunt operate, aproximativ, 129 de reţineri comunicate de executorii judecătoreşti sau bancari, de Finanţele Publice sau de către CAR Pensionari. În ceea ce priveşte litigiile aflate pe rolul instanţei, la nivelul anului trecut, au fost un număr de 689 dosare. Cauza preponderentă a acestor conflicte o constituie nevalorificarea unor sporuri consemnate în adeverinţele eliberate de societăţi şi faptul că nu s-au avut în vedere adeverinţele care atestă încadrarea în grupe superioare de muncă. Însă, o mare problemă cu care se confruntă această instituţie este faptul că are de recuperat o sumă importantă de bani, aproximativ 200.000 de lei (din pensii primite necuvenit). Casa Judeteana de Pensii, prin Compartimetul de Plăţi şi Prestaţii verifică, lunar, compatibilitatea dintre diferite tipuri de pensii sau prestaţii şi salariul acordat pe timpul serviciului. Ca urmare a verificărilor efectuate, au fost identificate 75 de incompatibilităţi, valoarea drepturilor de pensie, încasate necuvenit, ridicându-se la 198.000 de lei. Pentru recuperarea acestei sume au fost emise 75 de decizii de impunere, prin poprire sau prin executare silită. Din cauza neglijenţei şi chiar a incompetenţei unor angajaţi din cadrul acestei instituţii, 75 de pensionari călărăşeni sunt obligaţi să dea, înapoi statului, sume importante de bani, de ordinul zecilor de mii de lei. SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

 În conformitate cu prevederile Legii 335 din 10 decembrie 2013, angajatorii care  încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.  Suma lunară  se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.
           Legea reglementează, pentru absolvenţii de învăţământ superior, perioada de 6 luni de debut în profesie.
           Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.

Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tânărul va fi coordonat și supravegheat de un mentor desemnat de angajator.
           Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu.
           Legea 335/2013
privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior  intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv în 12 martie 2014.

    Criteriile și modul de acordare a finanțării din bugetul asigurărilor pentru șomaj se stabilesc prin normele metodologice pentru aplicarea Legii 335/2013.

La data prezentă, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi sunt înregistrate 238 de locuri de muncă vacante, astfel:

        pentru studii superioare – 5 posturi în meseriile/ocupațiile: consultant afaceri în agricultură, asistent comercial, șef coloană auto, inginer automatist, director societate comercială;

        pentru studii medii – 7 locuri de muncă, pentru meseriile/ocupaţiile: secretară, tehnician ITP, impiegat auto, electriacian auto, barman, ospătar și operator calculator;

        180 locuri de muncă se adresează persoanelor care au sub un nivel mediu de pregătire şi deţin calificare sau experienţă în una din meseriile: confecționer îmbrăcăminte, mecanic agricol, vopsitor industrial, strungar, lăcătuș construcții navale, lăcătuș mecanic, sudor, tâmplar, șofer autobuz, șofer taxi, marinar, căpitan fluvial, dragor fluvial, electrician naval, mecanic utilaj greu, frizer, coafor, montator tâmplărie aluminiu și PVC, ifronist etc.  

        46 locuri de muncă pot fi ocupate în confecții textile sau în  construcții metalice,  de către solicitanții care nu dețin nicio calificare.  

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot prezenta la sediul Agenţiei Locale Călăraşi, str.13 Decembrie nr.12, la sediul Agentiei Locale Olteniţa, str. Argeşului nr.111, sau la sediul Punctului de lucru Lehliu Gară, str.Crinului 2A, în vederea repartizării pe locul de muncă dorit, cu următoarele documente:

ñ      acte de studii şi calificare – original;

ñ      act de identitate – original şi copie;

ñ      adeverinţă medicală cu menţiunea “apt pentru muncă” sau  cu restricţii;

ñ      carnetul de muncă în original – în cazul persoanelor provenite din câmpul muncii

 

 

Şi la Olteniţa, ca oriunde în altă parte, întâlnim două categorii de oameni activi: cei care acţionează mai degrabă atunci când dispun de resurse şi care operează iniţial cu liste de revendicări (dacă aş avea bani, dacă aş avea timp, dacă aș avea ”intrare”, dacă aş avea susţinere, dacă aş avea înţelegere, dacă aş avea piaţă de desfacere, dacă aş avea utilaje etc.), şi cei care respiră acţiune, cei care sunt orientaţi către rezultat, indiferent de orice. Pentru ambele categorii, atelierele de dezvoltare profesională şi personală de la Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa vin să ofere o serie de repere în susţinerea acţiunii, atât pentru momentele în care resursele dorite încetează a mai fi o preocupare, cât şi pentru cele în care acţiunea devine de fapt inerţie, un scop în sine consumator de energie şi nu o cale către rezultatele dorite. Fără astfel de repere, resursele ar fi inutile sau ar avea şanse să fie epuizate rapid, chiar risipite fără rost. Fără astfel de repere, acţiunea ar fi inconsistentă, iar rezultatele departe de aşteptări. Miercurea după-amiaza, o dată la două săptămâni, propun olteniţenilor interesaţi de dezvoltarea lor profesională şi personală o serie de ateliere de lucru care sunt mai puţin ocazii de transfer de cunoştinţe, cât mai degrabă oportunităţi de schimbare a cadrelor de referinţă, momente de introspecţie, surse de resurse non-financiare. Interesul olteniţenilor pentru acestea dă măsura sprijinului pe care îl primesc şi eu la rândul meu din partea celor pe care îi reprezint, sprijin în îndeplinirea unei bune părţi a angajamentelor cu care am candidat şi cu care am pornit la drum în mandatul de deputat. Cei interesaţi de viitoarele noastre acţiuni şi evenimente de la Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa pot urmări îndeaproape pagina:  https://www.facebook.com/CentrulDeResursePentruInitiativaSiActiuneOltenita, sau pot solicita informaţii la biroul parlamentar din Bulevardul Republicii nr. 24.

Azi a avut loc in sediul primariei Oltenita o sedinta  ptr . infiintarea filialei oltenitene a asociatiei CULTUL EROILOR-la care au participat dl. TONE PETRE-PRIMARUL MUNICIPIULUI OLTENITA-dl DRAGU NICOLAE-fost primar Calarasi-directori de scoli.consilieri  si oameni de cultura din municipiul OLTENITA si CALARASI !De asemenea a fost discutata si problema amplasarii bustului prof. LUCIAN PAVEL !VA INVITAM SA URMARITI CELE DISCUTATE SI HOTARATE IN CADRUL INTALNIRII !

Astazi 16.02.2014 Consiliul Local si Primaria Chirnogi impreuna cu parohia SF. Nicolae din Chirnogi sarbatoresc implinirea unui an de colaborare transfrontaliera cu prietenii bulgari din TUTRAKAN.Astazi s-a desfasurat cea mai mare festivitate cultural-religioasa- unica in felul ei-din cuprinsul administrativ al fostei plase Oltenita-sarbatoarea desfasurandu-se in cadrul sfintei biserici ortodoxe SF. NICOLAE-din Chirnogi avand binecuvantarea chiriahului locului vrednicul pastor al de Dumnezeu pazitei eparhii a SLOBOZIEI SI CALARASILOR-Preasfintitul Episcop Vincentiu-episcopul Sloboziei si Calarasilor(prea sfintia sa acordand de la inceputul acestor intalniri romano-bulgare)o binecuvantare ptr. buna lucrare duhovniceasca panortodoxa a acestei frumoase conlucrari.Dupa sfanta liturghie a avut loc in Chirnogi inmanarea festiva a diplomelor prin care sau apreciat meritele celor ce s-au implicat in acest frumos proiect-apoi a urmat un concurs de toaca intre copii celor doau parohii din Chirnogi si Stupinele -.De asemenea a vut loc si vernisajul icoanelor realizate de copii din comuna-expozitie urmata de  creatii fotografice si instantanee surprinse in momentele de colaborare frateasca romano-bulgara-evenimentul incheiinduse printr-o DONATIE DE CARTE VECHE-(unele f. rare-1890) carti donate de dna BARBARA BACAUANU -fiica doctorului DINU BACAUANU(peste  7000 de volume)La eveniment au participat conducerea primariei Chirnogi,-organizatoarea evenimentului in colaborare cu delegatia municipalitatii din TUTRAKAN  condusa de dna viceprimar  PE PROBLEME CULTURALE PETYA KNIZOVA-,traducatorul si sufletul acestei initiative de prietenie STEFKA KAPINCHEVA,ziaristul de la GLASUL TUTRAKANULUI-KALINA GRANCHAROVA -cat si inspectorul din primarie cu probleme de educatie si invatamant STEFKA STANKOVA,alaturi de o delegatie de numerosi preoti—Pr. MIHAIL MIHAILOV,PR.IORDAN IORDANOV–venit ptr. prima oara in Romania-ambii preoti din municipalitatea Tutrakan iar din cadrul Sfintei Mitropolii dela RUSE  a fost prezenta o delegatie condusa se parintele arhidiacon KIRIL SINEV ,fostul deacon al pariarhului Nofit al Bulgariei-impreuna cu un grup de preoti:VALETIN DOBREV,C.TRTOVO,DIAN DOBREV,DEAN ANGHELOV,C.BORISOVO,IORDAN NIKOLOV,C.BELITA,MILEN BAKALOV-consilier cultural din RUSE.Din partea romana-Sf. Liturghie a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu preot dr. MARIAN NECULA ,impreuna cu preotii din com. Chirnogi si alti preoti din cadrul protoierieiOltenita in calitate de invitati.Au mai fost prezenti dl RAZVAN BUCUROIU-director al revistelorLUMEA CREDINTEI si LUMEA MONAHILOR- cat si echipa RADIO TV OLTENITA !

Duminica 16 februarie 2014 , primarul localitatii Chirnogi ing.Irinel Roman,are placerea si onoarea de a invita locuitorii si prietenii comunei Chirnogi la orele 8.30 la biserica sf. Nicolae din centrul civic al localitatii unde se vor desfasura manifestari prilejuite de implinirea unui an de relatii de colaborare si buna vecinatate cu municipalitatea Tutrakan din Bulgaria . programul manifestarii cultural -religioase este urmatorul : sf. liturghie solemna cu 15 preoti romani si bulgari ,urmata de prezentarea de carte istorica donata celor doua parohii de catre fiica doctorului Bacauanu ,concurs de toaca , expozitie de icoane ale copiilor din scolile din Chirnogi,expozitie de fotografii si inmanarea diplomelor de colaborare fructuoasa in cadrul prieteniei romano- bulgare. Va asteptam cu mare drag

În seara de 13 februarie a.c., ora 20.30, poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa şi jandarmi au prins trei bărbaţi din comuna Chirnogi, care sustrăgeau material lemnos, ce se afla stivuit în depozitul de pe marginea D.J. 411, între comunele Chirnogi şi Radovanu.

R. Viorel, de 37 ani, D. Daniel, de 34 ani, şi C. Valentin, de 40 ani, toţi din comuna Chirnogi, au tăiat lemnul în bucăţi de dimensiuni mai mici şi l-au încărcat într-un atelaj hipo, în vederea sustragerii.

Materialul lemnos a fost recuperat, urmând să fie stabilită valoarea prejudiciului.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

 

Poliţia Municipiului Olteniţa a fost sesizată în dimineaţa de 14 februarie a.c., ora 09.00, cu privire la faptul că a avut loc o explozie într-un bloc de pe strada Macului.

Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că, la etajul 1, în garsoniera lui P. Mihai, de 66 ani, din municipiul Olteniţa, s-a produs o explozie, cel mai probabil din cauza racordării defectuoase a unei butelii la aragaz. Bărbatul a suferit arsuri faciale şi ale membrelor superioare, fiind transportat la un spital din Capitală.

În urma exploziei, au fost înregistrate distrugeri la 10 garsoniere, constând în  deformarea uşilor de acces sau spargerea ferestrelor.

În cauză se efectuează cercetări pentru determinarea cauzelor exacte în care s-a produs explozia.

 

 

 

            Pentru  anul  2014, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călăraşi  și-a  propus cuprinderea  în programele de măsuri active a unui  număr de 8700 persoane,  dintre care, ocuparea pe piaţa forţei de muncă a 2725 de persoane,  după cum urmează:  1490 prin activitatea de mediere a muncii, 450 persoane în urma serviciilor de informare şi consiliere profesională, iar 785  persoane prin alte măsuri active  finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, prevăzute de Legea nr. 76/2002, cu  modificările și completările ulterioare.

”Pentru acest an, proiectarea Programului de ocupare a forței de muncă a avut la bază obiectivele Programului de Guvernare 2013-2016, precum și  obiectivele strategice ale Uniunii Europene în materie de ocupare. De asemenea, în elaborarea Programului, AJOFM Călărași  a ținut seama de evoluția șomerilor înregistrați în evidența instituției noastre, de fluxurile intrărilor și ieșirilor din șomaj din ultimii ani, dar și de situația economico-socială înregistrată la nivelul județului Călărași”, a precizat directorul executiv al AJOFM Călărași,  domnul Nicolae Chirana.

            Programul de ocupare a forţei de muncă pentru anul 2014 vizează, de asemenea, ocuparea unor categorii defavorizate pe piaţa muncii şi anume:

·       1600 persoane din mediul rural;

l       100 persoane de etnie romă;

l       5 persoane cu handicap;

l       40 șomeri de lungă durată tineri;

l       100 șomeri de lungă durată adulți.

Agenţi din cadrul Postului de Poliţie Şoldanu, aflaţi în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, în ziua de 12 februarie a.c., ora 19.45, pe D.N. 4, pe raza comunei Şoldanu, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism cu număr de înmatriculare de Bulgaria, au cărui conducător auto şi-a continuat însă deplasarea.

Poliţiştii au pornit în urmărirea maşinii, care a oprit la un moment dat în faţa unui magazin, conducătorul auto abandonând autovehiculul. Acesta a fost prins şi identificat, în persoana lui I. Mihai, de 25 ani, din comuna Şoldanu, judeţul Călăraşi, constatându-se că emana halenă alcoolică.

În urma verificării efectuate, agenţii de poliţie au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere, refuzând să fie testat cu aparatul etilotest şi să-i fie prelevate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Poliţiştii au luat măsura indisponibilizării autovehiculului până la stabilirea situaţiei juridice a acestuia, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

 

·                         

În seara de 11 februarie a.c., ora 23.50, poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa şi jandarmi au depistat în trafic, pe D.N. 31, în comuna Ulmeni, un autoturism, condus de M. Sorin, de 46 ani, din localitate, care prezenta halenă alcoolică.

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că şoferul avea o concentraţie alcoolică de  0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal.

În perioada 06 – 07 februarie a.c., poliţiştii au efectuat în trafic acţiuni pentru combaterea neacordării de prioritate vehiculelor şi pietonilor, în timpul cărora au aplicat 158 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 3 pentru neacordare prioritate vehicule şi 5 pentru neacordare prioritate pietoni.

          Au fost reţinute 12 permise de conducere şi au fost retrase 2 certificate de înmatriculare, fiind constatate 2 infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

În perioada 08 – 09 februarie a.c., poliţiştii rutieri au desfăşurat, pe drumurile publice din judeţul Călăraşi, o acţiune care a vizat reducerea riscului de victimizare a pietonilor, prin combaterea indisciplinei acestei categorii de participanţi la trafic.

          Au fost sancţionaţi 88 de pietoni, fiind aplicate şi alte 141 de sancţiuni contravenţionale.

Poliţiştii au reţinut 13 permise de conducere şi au constatat 1 infracţiune la regimul circulaţiei rutiere.         

 

·                         

 

                                               Dupa viscolele care au lasat urme vizibile in municipiul Oltenita- municipalitatea a trecut la curatirea strazilor -o actiune absolut necesara ptr. buna functionare a activitatii locuitorilor! IN URMA UNOR SEMNALE  PRIMITE DE LA DV -PRIVITORII SI ASCULTATORII RADIO TV OLTENITA-am cerut lamuriri primarului oltenitean TONE PETRE-despre modul cum se desfasoara aceasta activitate a    salariatilor primariei !IATA -PTR. DV-INTERVIUL -realizat  cu acesta !

            În această dimineaţă, au loc 57 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Galaţi şi Argeş, la mai multe persoane bănuite de contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală.

 

La data de 7 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi cei ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Călăraşi şi I.P.J. Argeş efectuează în cadrul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Călăraşi, 34 de percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Călăraşi, Galaţi şi Argeş, la persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală. Totodată, sunt puse în executare 23 de autorizaţii de percheziţie emise pentru autovehiculele folosite la săvârşirea activităţii infracţionale.

 

La acţiune participă poliţişti din cadrul S.I.I.A.S.- I.G.P.R. şi ai serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul D.G.P.M.B., I.P.J. Călăraşi, I.P.J. Brăila, I.P.J. Buzău şi I.P.J. Vrancea, în total fiind angrenaţi peste 250 de poliţişti.

 

În fapt, persoanele vizate sunt bănuite că, în a doua jumătate a anului 2013, ar fi transportat, depozitat şi comercializat peste 2.000.000 de ţigarete de contrabandă, provenite din Republica Moldova şi Ucraina.

 

Prejudiciul creat prin comiterea activităţilor ilicite este estimat la 1.000.000 de lei.

 

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R., precum şi de cel al D.I.P.I..

 

 

În seara de 06 februarie a.c., în jurul orei 19,35, pe D.N. 31, în comuna Spanţov, V. Gheorghiţă, de 36 ani, din comuna Mânăstirea, judeţul Călăraşi, a condus un autoturism marca VW Passat şi a surprins şi accidentat pe Ţ. Ştefan, de 25 ani, din comuna Spanţov, care se deplasa pe marginea carosabilului şi s-a aruncat în faţa autoturismului.

În urma accidentului, pietonul a fost transportat la un spital din Bucureşti pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt efectuate în continuare pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs accidentul.

INCENDIAR !!! INCENDIAR !!! INCENDIAR!!!—– UN INTERVIU DEVASTATOR CU PRIMARUL MUNICIPIULUI OLTENITA–dl TONE PETRE -interviu in care aduce lamuriri despre cele petrecute in ultima sedinta a consilierilor locali-cand au fost lansate atacuri si de o parte si de cealalta a unora dintre consilieri -atacuri ce au dat peste cap ordinea de zi a sedintei si a culminat cu parasirea acesteia de o parte a consilierilor prezenti–indignati de modul in care se duceau discutiile ! Precizam ca am solicitat lamuriri primarului TONE PETRE-in urma mesajelor ascultatorilor si privitorilor postului RADIO TV OLTENITA -interviu cu dezvaluiri necunoscute marelui public !

Marţi, 4 februarie, la sediul prefecturii Călăraşi, a avut loc o videoconferinţă prezidată de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la care au participat managerii de spitale din judeţ şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Cu acest prilej, ministrul Nicolăescu a adus în atenţie faptul că, în perioada 1 martie- 30 mai, vor fi demarate ample controale în toate unităţile spitaliceşti din ţară. Verificările vor viza condiţiile igienico-sanitare, în care sunt acordate serviciile medicale şi, totodată, instituirea unui standard elementar de curăţenie. Acţiunea de control, ce va fi asigurată de către inspectorii din cadrul DSP-urilor, va fi una foarte minuţioasă, se va desfăşura etapizat şi va avea ca principale obiective: verificarea normelor privind asigurarea condiţiilor igienico-sanitare (starea igienico-sanitară pe fiecare secţie în parte, blocurile operatorii, sălile de mese, locul în care se depozitează lenjeria curată şi materialele sanitare, dotarea cu materiale de igienă personală, farmacia, laboratoarele, staţia de sterilizare şi respectarea etapelor sterilizării, depozitarea reactivilor şi mediilor de cultură); verificarea blocului alimentar; verificarea respectării normelor de supraveghere, de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale; verificarea modului de aprovizionare cu materiale de curăţenie şi produse biocide, verificarea modului în care sunt gestionate deşeurile sanitare; verificarea modului de efectuare a operaţiunilor de dezinsecţie şi deratizare, verificarea respectării prevederilor privind fumatul; asigurarea utilităţilor (iluminat, ventilaţie, încălzire, apă curentă, calitatea apei, evacuarea apei uzate, instalaţii de oxigen, verificarea stării tehnice a aparaturii).
În perioada 3 martie-22 martie, echipele de inspectori sanitari ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene şi a municipiului Bucureşti vor controla calitatea condiţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală în spitale. Raportul, ce va cuprinde rezultatele acţiunii de control, lista cu spitalele neconforme unde au fost înregistrate deficienţe, precum şi măsurile stabilite pentru fiecare unitate în parte, va fi publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, până pe data de 5 aprilie 2014.
În săptămâna 24 – 31 martie, vor fi efectuate controale încrucişate în spitalele judeţene de urgenţă şi în institutele clinice. Raportul privind rezultatele controalelor va fi dat publicităţii pe data de 7 aprilie.
Concomitent, în perioada 1 aprilie -31 mai, se vor efectua acţiuni de recontrol, pentru a verifica condiţiile igienico-sanitare şi modalitatea de respectare a măsurilor dispuse în unităţile spitaliceşti. În cadrul videoconferinţei, ministrul Nicolăescu a mai precizat că doreşte ca verificările să fie realizate cu multă responsabilitate.
,,Aştept măsuri ferme, iar acolo unde deficienţele igienico-sanitare nu pot fi remediate, iar măsurile propuse nu pot fi aplicate, să se dispună închiderea unităţilor, a secţiilor sau găsirea unor soluţii de modificare a structurii unităţii sanitare, astfel încât pacienţii să nu mai fie trataţi în condiţii inadecvate, care pot pune în pericol starea de sănătate a acestora”, a precizat ministrul sănătăţii.
Totodată, ministrul Nicolăescu a adus în atenţie etapele reformelor legislative în domeniul sănătăţii, din acest an. Un prim pas va fi introducerea pachetului de bază, începând cu data de 1 aprilie 2014.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

În perioada 10 – 16 februarie a.c., poliţiştii rutieri vor desfăşura acţiunea „BUS”, pentru verificarea legalităţii activităţii de transport public de persoane

 

Aceasta vizează reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

          În cadrul activităţilor de control, poliţiştii rutieri vor urmări:

               Legalitatea transporturilor rutiere de persoane în ceea ce priveşte existenţa şi valabilitatea licenţelor de transport

        Controlul legalităţii transportului de persoane în trafic urban şi judeţean, interjudeţean, naţional şi internaţional, în ceea ce priveşte existenta documentelor legale, condiţiile de transport, respectarea traseelor şi a graficelor de circulaţie, precum si a celorlalte condiţii stipulate în caietele de sarcini

– Respectarea prevederilor legale cu privire la protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, precum şi alte aspecte de natură economică.

Verificările vizează şi starea psiho-fizică a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor, modul de respectare a prevederilor privind inspecţiile tehnice periodice şi alte aspecte privind circulaţia pe drumurile publice.

 

În micul oraș Mizil, din județul Prahova, poezia / epigrama au fost ridicate la loc de cinste pentru al – VII-lea an consecutiv, în cadrul binecunoscutului festival  de poezie și epigramă intitulat ”Romeo și Julieta la Mizil”. Deși vremea a încercat să împiedice desfășurarea în condiții normale a evenimentului, în sala de festivități a liceului teoretic ”Grigore Tocilescu” atmosfera a fost de sărbătoare.
Printre cei care ”au dat greutate” evenimentului amintim: Elis Râpeanu ,Efim Tarlapan din Republica Moldova, Constantin Moldovan (scriitor si primar al unei comune bucovinene) Ioan Toderașcu, av. Ion Busuioc, primarul orașului dl Emil Proșcan, Lucia Olaru Nenati, Petru Bruma, Rusu ALexandru de la Radio Romanai Actualitati, Aurel Cehan, Petru Ioan Gârda, Corneliu Leu (supranumit Patriarhul Festivalului), Stefan Cazimir,  George Corbu (presedintele Uniunii epigramistilor din Romania) care a înmânat și premiile la sectiunea epigrama. La microfon domnul Corbu a încercat sa facă o scurta caracterizare a cea ce s-a întâmplat în cei șapte ani , spunând printre altele:  ”Acest festival a avut o ascensiune, o crestere in amploare, atât în dimensiune cât și în continut și în participare deci si in reprezentativitate, începând cu prima editie si ajungand la cifrele aproape incredibile mentionate aici ”.
Înainte de a se dat citire listei premianților, distinsul domn a înmânat  legitimatia de membru al uniunii epigramistilor din Romania, epigramistului Valeriu Contenici, care declara ca ”de acum sunt membru cu acte”.
Premiatii la sectiunea aceasta au fost următorii: Florian Abel (marele premiu George Ranetti);  Bâlici Gheorghe – Chișinău (premiul ”Grigore Tocilescu”); Elis Râpeanu – același premiu; Ghiță Laurențiu (premiul ”Agata Bacovia”).
La cealalta sectiune, premianții au fost:      Meravei Mihaela (marele premiu ”George Ranetti”); Măcelaru Carmen (premiul ”Grigore Tocilescu”); Popescu Marina (premiul ”Agata Bacovia”).DE ASEMENEA A PRIMIT O DIPLOMA DE EXCELENTA SI OLTENITEANUL-CRISTACHE SILVIU !
Nu au putut ajunge: Ioan Diviza (membru al juriului), Corneliu Bebente, Daniel Cristea Enache, precum si alti oameni de valoare.
Nu in ultimul rând trebuie aduse multumiri celor doi oameni de suflet care iși dedica din timpul personal sa țină pe picioare acest minunat festival: domnii profesori Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea (care este si director al liceului).

 

 

TRIFONUL VIILOR-la 1 feb -de Sf. TRIFON -ocrotitor al agriculturii – s-a reinnodat vechea traditie rurala de sute de ani a binecuvantarii culturilor agricole la inceput de an agricol(1 feb).Preotii ambelor parohii din Chirnogi au oficiat acatistul,slujba Sf. Trifon, apoi s-a mers in camp-intr-o vie-proprietatea unui localnic -unde s-au  taiat ritualic primele coarde de vita de vie pentru fertilitate si bogata rodire -apoi au fost   stropite campurile cu agheazma mica(a sf.Trifon) si cu vin rosu(sangele mucenicilor. !

Site acreditat SEAP
---------------