Asculta live

Arhiva lunară: octombrie 2013

Azi a avut loc ultima sedinta a consilierilor locali olteniteni din luna octombrie-o sedinta -din nou-furtunoasa-cu discutii pro si contra !Ptr. a afla cat mai multe din aceste discutii-va invitam sa urmariti imaginile surprinse de RADIO TV -OLTENITA !

31 oct  2013–data la care sarbatoarea de HALOWEEN isi intra in drepturi si in OLTENITA-mai exact  in   AQUA PARK-locatia ce se dovedeste intotdeauna o buna gazda a evenimentelor distractive din municipiul nostru !FELICITARI ORGANIZATORILOR SI SA FIE INTOTDEAUNA LA INALTIMEA ASTEPTARILOR CELOR TINERI!Am realizat si noi un interviu cu unii dintre partipanti-interviu pe care echipa RADIO TV-OLTENITA-il prezinta atentiei dv  !


 

În zilele de 28 şi 29 octombrie 2013 a avut loc cea de-a doua ediţia a Forumului anual al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Reuniunea, cu tema „Danube Region-stronger together, stronger in the world” (Regiunea Dunării-mai puternici împreună, mai puternici în lume) şi găzduită de Palatul Parlamentului, a fost organizată de Ministerul Afacerilor Externe în colaborare cu Comisia Europeană.

 

Acest eveniment-cheie al Strategiei, prin obiectivele şi amploarea sa regională şi europeană, a reprezentat un prilej deosebit de important pentru consolidarea dialogului între principalii decidenţi regionali şi europeni, reflectând, în acelaşi timp, şi importanţa colaborării parlamentare în contextul deosebit de generos al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării. Forumul a reunit reprezentanţi guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni (din cadrul Comisiei Europene, Parlamentului European, Comitetului Regiunilor), reprezentanţi ai regiunilor şi oraşelor dunărene, mediului academic şi de afaceri, societăţii civile precum şi alţi promotori de proiecte.

 

Primarul General al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu, şi-a reîntărit interesul pentru conectarea Capitalei la Dunăre, prin intermediului canalului ale cărui lucrări au fost sistate în anul 1989: „Am avut întrevederi cu toţi primarii care fac parte din Consiliul Dunării. Ştim ce avem de făcut, dorim în continuare să promovăm ideea ca Bucureştiul să devină capitală la Dunăre. Am convingerea că acest canal Bucureşti-Dunăre reprezintă pilonul principal pentru bună dezvoltare a zonei Capitalei, dar şi pentru Giurgiu, Olteniţa, Ruse, Sofia sau celelalte oraşe aflate la nord şi la sud de Dunăre”.


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, românul Dacian Cioloş, a arătat că Strategia Dunării nu are o problemă de finanţare, ci una de prioritizare a investiţiilor de către beneficiari: „În această perioadă se discută în Consiliu European şi Parlamentul European cadrul financiar pentru 2014-2020. În paralel, Comisia Europeană lucrează cu statele membre pentru implementarea proiectelor şi investiţilor viitoare. Cele 14 state riverane pot să rezolve probleme care ţin de coerenţă, de reţeaua de transport, a problemelor legate de energie. 

 

„Încrederea noastră că lucrurile se vor mişca în direcţia dorită şi aşteptată este cu atât mai mare ascultând doi actori importanţi în ecuaţia revitalizării acestui mare proiect realizat în proporţie de 70%, dar aflat acum în conservare şi într-un avansat stadiu de degradare”, a declarat deputata liberală Raluca Surdu, reprezentanta Olteniţei în Parlament. „Speranţa noastră este întărită şi de faptul că la nivelul Guvernului, la Ministerul Finanţelor Publice, portofoliu deţinut de Partidul Naţional Liberal, există interes şi preocupare pentru simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor structurale alocate României de Comisia Europeană. Aceasta întrucât dorim să venim în sprijinul celor care vor iniţia efectiv proiecte în zonă, atât la nivel instituţional, al primăriilor municipiilor Bucureşti şi Olteniţa, dar şi la nivelul iniţiativei private”, subliniază deputata liberală, membră a Comisiei de administraţie publica, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.  

 

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este un instrument comunitar de cooperare macro-regională a statelor riverane, iniţiat de România şi Austria, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE. Aceasta a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene, beneficiind de direcţionarea a 100 de miliarde de euro din fondurile politicii de coeziune 2007-2013. Strategia se desfăşoară pe 4 axe prioritare: conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie), protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor), creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă). La Strategia Dunării participă nouă state membre UNE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Germania – landurile Bavaria şi Baden-Wuerttemberg, Ungaria şi Croaţia) şi cinci state ne+membre UE (Serbia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina).

 

 

 Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi se încadrează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a judeţului Călăraşi acordă, conform Legii 76/2002, o primă de încadrare neimpozabilă, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.  

             De asemenea, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

             Începând cu 22 octombrie 2013, în conformitate cu prevederile Legii 250/2013, prima de încadrare și prima de instalare se acordă, la cerere, și șomerilor de lungă durată care sunt înregistrați la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă și care nu beneficiază de indemnizație de șomaj. 

             Șomerul de lungă durată este persoana care este șomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani și pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și până la împlinirea vârstei de 25 de ani.

Noi modificări privind acordarea subvențiilor

din bugetul asigurărilor pentru şomaj

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi (AJOFM) aduce la cunoștința angajatorilor faptul că, intrarea în vigoare, din această lună, a Legii nr. 250/2013 pentru modificarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, a produs modificări în ceea ce privește condițiile pentru acordarea subvențiilor din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în scopul încadrării anumitor categorii de persoane.

            Astfel, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată,  şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligația menținerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin  1 an și jumătate, și nu 2 ani așa cum era prevăzut anterior. 

            Aceeași obligație, de a menține raporturile de muncă sau de serviciu minim 18 luni, revine și angajatorilor care beneficiază de subvenții din bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru încadrarea în muncă a absolvenților unei forme de învățământ. În cazul încadrării în muncă a tinerilor absolvenți, angajatorii beneficiază de o sumă egală cu 1, 1.2 sau 1.5 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare, în funcție de nivelul studiilor absolveților, pe o perioadă de 12 luni.

            De asemenea, Legea 250/2013 elimină  scutirea de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj aferentă persoanelor încadrate din categoriile de mai sus , scutire de care beneficiau angajatorii timp de 12 luni.  

 

 

 

 

      Responsabil mass-media,

       Donciu Simona

Primarul general Sorin Oprescu le-a spus, duminică, primarilor europeni care au participat la Comitetul Executiv al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunăre.

Sorin Oprescu a declarat că este esenţială pentru dezvoltarea Bucureştiului, dar şi a întregii zone, racordarea Capitalei la Dunare prin canalul Bucureşti-Dunare.

„Acest canal permite legatura directă a Bucureştiului cu alte capitale şi mari centre europene, dar şi interconexiuni cu alte judeţe sau zone ale României, creându-se bazele unei adevărate reţele europene de căi navigabile. Cred cu tărie că acest canal reprezintă un pilon principal de dezvoltare pentru oraşele României şi Bulgariei”, a spus edilul şef al Capitalei, citat de mediafax.ro. 

Oprescu le-a mulţumit omologilor săi prezenţi la reuniune, amintind că primul forum a avut loc la Regensburg, unde a participat şi Angela Merkel, „care a susţinut şi susţine eforturile pe care cei 14 primari ai oraşelor dunărene le fac pentru a dezvolta oraşele de o parte şi de alta a fluviului”.

Primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, a declarat că Dunarea reprezintă noua Europă şi pentru aceasta este nevoie de oraşe şi de regiuni puternice.

„Primarul general ne-a împărtăşit şi nouă planul său de a lega Bucureştiul de Dunăre, astfel încât Bucureştiul să fie conectat cu celelalte 14 oraşe de pe Dunăre. Toate aceste oraşe reprezintă o parte foarte importantă a Europei. Zona Dunării este o macroregiune cu potenţial de dezvoltare pentru viitor. În Europa există doua fluvii cu un rol deosebit de important: Rinul, care a adus laolalta diverse ţări într-o uniune a păcii, după cel de-al Doilea Război Mondial, şi Dunărea – singurul fluviu din Europa care curge de la vest spre est. De-a lungul Dunării îşi dau mâna state mai vechi ale UE şi state mai noi membre ale UE. Aşadar, Dunărea reprezintă noua Europă şi pentru o noua Europă avem nevoie de oraşe şi de regiuni puternice”, a spus Ivo Gonner.

SURSA: mediafax.ro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție desfășoară cercetări într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un mare număr de persoane constituite într-un grup infracțional organizat.
În cursul dimineții au avut loc 160 de percheziții domiciliare la sediile unor firme și locuințe din București și din județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița. Cauza vizează activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili, angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.
Dintre persoanele implicate, față de un număr de peste 50 s-a dispus începerea urmăririi penale.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 50 milioane euro.

La acțiune, procurorii sunt sprijiniți de ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) precum și de angajați ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Inspectoratului General al Poliției Romane (IGPR) și ai Agenției Naționale de Administare Fiscală (ANAF).
Din rezoluția de începere a urmăririi penale, privind cercetările efectuate în cauza complexă ce vizează activitatea infracțională a peste 100 societăți comerciale românești și străine, au rezultat date și indicii temeinice că persoanele suspectate coordonau o rețea infracțională ce viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist. În cadrul acestuia erau utilizate societăți comerciale de tip fantomă, pe care persoanele suspectate le controlau și care derulau operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Fiecare persoană din cadrul grupului avea atribuții bine determinate:
– unii dintre suspecți aveau atribuții pe linia înființării firmelor fantomă;
– alți suspecți aveau atribuții pe linia racolării cetățenilor străini în vederea plasării acestora ca asociați în cadrul firmelor fantomă implicate în circuitul evazionist, iar alții aveau atribuții pe linia racolării cetățenilor români dispuși să își asume calitatea de asociat și administrator al firmelor de acest gen, în schimbul unor sume de bani;
– alți suspecți erau implicați în reprezentarea firmelor fantomă înființate în relația cu autoritățile fiscale și în identificarea funcționarilor fiscali care să-i sprijine (ex: prin mușamalizarea controalelor fiscale, prin neefectuarea controalelor fiscale);
– unii dintre suspecți au intermediat legăturile cu funcționari din cadrul ANAF cu atribuții în verificarea firmelor și s-au implicat în soluționarea controalelor fiscale asupra societăților fantomă;
– alți suspecți aveau atribuții de întocmire a documentației contabile pentru operațiunile comerciale realizate de către firmele fantomă;
– alți suspecți au coordonat operațiunile de transport și au menținut legătura cu șoferii, cu reprezentanții firmelor beneficiare.

Din documentul mai sus menționat a mai rezultat că membrii grupării desfășurau activități având ca scop principal reducerea substanțială a obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate. Concomitent, erau evidențiate cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale ori erau evidențiate alte operațiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificărilor fiscale, reprezenta o altă modalitate de evaziune fiscală. În același timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credință a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, în special sume datorate cu titlu de TVA.
Membrii rețelei au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit ș.a.), în care au fost implicate societăți comerciale pe care membrii grupului le-au folosit pentru reducerea masei impozabile.
Astfel, aceștia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare și menționau, tot fictiv, că operațiunile ar fi fost susținute și prin realizarea de tranzacții bancare în „buclă”. În realitate operațiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesivă a conturilor societăților în circuitul comercial, după care se reîntorceau la societatea inițiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al mărfurilor.
De asemenea, pentru eludarea sistemului de taxe și impozite, impus de legislația financiară a statului român, reprezentanții societăților menționate recurgeau la „reglarea” balanței de TVA sub forma corelării valorii achizițiilor cu livrările efectuate, uzând de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase în care au fost angrenate societăți comerciale cu un comportament de tip „fantomă”, controlate prin interpuși.
Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat în perioada 2011-2013 fost estimată la peste 50 de milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA neachitate, precum și TVA rambursat prin declararea de operațiuni fictive.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

În seara de 25 octombrie a.c., ora 1800, pe bulevardul Republicii, din municipiul Olteniţa, M. Iulian, de 24 ani, din comuna Curcani, judeţul Călăraşi, a condus un autoturism marca Ford, şi, pe fondul neacordării priorităţii de trecere, a surprins şi accidentat uşor pe I. Ionela, de 15 ani, din municipiul Olteniţa.

În cauză sunt continuate cercetările în cadrul dosarului penal întocmit pentru vătămare corporală din culpă.

În seara de 27 octombrie a.c., ora 18:40, pe DN 4, în afara localităţii Budeşti, Z. Samuel, de 29 ani, din Bucureşti, a condus un autoturism marca Opel şi a încercat să evite un pieton, ce se deplasa pe lângă bicicletă, a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un copac de pe marginea şoselei.

În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a conducătorului auto, care a fost transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Bucureşti.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor în care s-a produs accidentul.

La data de 26 octombrie a.c., ora 0300, agenţi din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Curcani au oprit, pe raza comunei Mitreni, un autovehicul marca VW, condus de T. Vasile, de 26 ani, din localitate, care emana halenă alcoolică.

          Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În cauză s-a întocmit dosar penal.

 

 

În perioada 1-18 octombrie, a fost efectuată recepţia lucrărilor pentru cele 2 staţii de transfer de la Călăraşi şi Olteniţa, precum şi extinderea staţiei de transfer de la Lehliu. Valoarea totală a lucrărilor, de realizare a staţiilor de transfer şi a platformelor de colectare din judeţ, este de, aproximativ, 10,5 milioane de lei. Staţiile au rolul de a primi deşeurile adunate de la punctele de colectare, din întreg judeţul, şi de a le transfera, prin intermediul unor containere, către centrul regional de la Ciocăneşti. Practic, în prima etapă, camioanele cu deşeuri vor veni cu reziduurile menajere, care au fost selectate, de pe platformele din Călăraşi, Olteniţa şi Lehliu Gară.

În containere vor fi răsturnate deşeurile colectate, iar atunci când va fi strânsă cantitatea de 40 de tone de deşeuri/container, ele vor fi transportate de operatorul care va deservi staţiile de transfer, la depozitul de management al deşeurilor de la Ciocăneşti.

Staţiile sunt operabile în orice moment, condiţia de bază este ca şi construcţia depozitului ecologic de la Ciocăneşti să fie încheiată. Licitaţia pentru construcţia centrului regional trenează de un an şi jumătate şi se doreşte ca, până la finele lunii octombrie a.c., să fie desemnat un constructor, iar depozitul să devină operabil, cel târziu, la 30 iunie 2015.

“Cu siguranţă, lucrările de execuţie vor fi demarate în forţă, anul viitor, şi vor fi desfăşurate pe mai multe paliere: de la alimentarea cu energie, amenajarea drumurilor de acces, până la construcţia efectivă a depozitului. Noi depunem toate diligenţele necesare, astfel încât, acest obiectiv să fie finalizat până la 30 iunie 2015, aşa cum este prevăzut în contract”, a spus la emisiunea Părerea Ta Contează-Gândește Verde, de la Antena 1 Calarasi, directorul Direcției de Management a Proiectelor din cadrul Consiliului Județean, Gheorghe Oprişan.

În oraş, gunoiul va fi colectat selectiv, în containere diferite, pentru hârtie, sticla, plastic, dar se va mai face o selecţie la staţia de sortare de la Ciocăneşti.

Valoarea investiţiei, ce vizează numai construcţia depozitului ecologic al judeţului, se ridică la 12,1 milioane de lei, aceasta va avea o capacitate totală de aproximtiv 3,5 milioane de tone, cu o durată de funcţionare de 50 de ani.

Întregul proiect, ce vizează sistemul integrat de management al deşeurilor solide în judeţ, are o valoare de 42 de milioane de euro, conform declaraţiei preşedintelui ADI Ecomanagement Salubris, din cadrul Consiliului Județean, Daniel Ştefan.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI

 

In seara zilei de 25 oct 2013–a avut loc in com. Soldanu-derularea Proiectului Educativ-MISS TOAMNA-sub egida SCOLII  CONSTANTIN TEODORESCU si a PRIMARIEI SOLDANU-un atractiv spectacol ptr. cei din comuna .Un intreg colectiv didactic s-au implicat in pregatirea si desfasurarea in bune conditii a concursului in sine iar rezultatul muncii lor il puteti viziona in materialul filmat de echipa RADIO TV-OLTENITA !!

AZI A AVUT LOC LA SEDIUL BIBLIOTECII ORASENESTI OLTENITA,LANSAREA CARTII—-DACODEOUMANISMUL–scrisa de ALEXANDRU OBLU–fondatorul doctrinei inspirata din Astral,a UMANISMULUI INDUMNEZEIT !Au participat oameni  iubitori de cultura din OLTENITA-care si-au exprimat parerile lor fata de aceasta noua aparitie editoriala !Am fost si noi prezenti la acest eveniment-de unde va prezentam imaginile urmatoare !!

În seara zilei de 23 octombrie a.c., ora 22.00, patrula formată dintr-un agent al Postului de poliţie Spanţov şi un agent din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Călăraşi, a oprit pentru control, pe raza Comunei Chiselet, autoturismul marca Dacia 1304, condus de P. George, de 32 ani, din Comuna Chiselet.

Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,95 mg/l alcool pur în aerul expirat, refuzând recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din verificările efectuate de către poliţişti, s-a stabilit că P. George nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, iar autovehiculul nu este înmatriculat.

 

 

Pe numele bărbatului, oamenii legii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii a 4 fapte de natură penală la regimul circulaţiei pe drumurile publice, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie prin parchet.

Olteniţa – Mandat de executare a pedepsei închisorii pus în aplicare de oamenii legii

În urma activităţilor operative desfăşurate, poliţişti din cadrul Biroului Investigaţii Criminale Olteniţa au depistat în ziua de 23 octombrie a.c., pe raza Municipiului Olteniţa, pe T. Milian, de 54 ani, din Municipiul Olteniţa, pe numele căruia Judecătoria Olteniţa a emis în ziua de 21 octombrie a.c., un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

Bărbatul a fost predat poliţiştilor Serviciului Investigaţii Criminale Călăraşi, în vederea depunerii în penitenciar.

 

·                         

Parlamentul României a adoptat un nou proiect de lege (prin care se aprobă OUG 11/2013 privind completarea art. 9 din OUG 6/2011) pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Noua reglementare stabilește că facilitățile oferite pentru înființarea și dezvoltarea de microîntreprinderi de către întreprinzători tineri nu mai sunt recuperate în cazul în care societatea respectivă își schimbă calitatea de microîntreprindere, așa cum se întâmpla până acum.
”Este o măsură binevenită care alege să premieze competența și managementul performant. Dacă un tânăr a beneficiat de un sprijin pentru a pune pe picioare o afacere, iar această afacere s-a dezvoltat, trecând la un stadiu superior de dezvoltare, înseamnă că sprijinul a avut efect și nu e logic să îi ceri înapoi sprijinul acordat. Ca partid de dreapta, susținem promovarea unui cadru legislativ propice dezvoltării microîntreprinderilor. Totodată, sprijinim inițiativele întreprinzătorilor tineri care doresc să-și deschidă afaceri proprii”, este declarația deputatei Raluca Surdu, vicelider al grupului liberal din Camera Deputaților.
Ministerul Economiei implementează anual Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri. Programul se adresează întreprinzătorilor cu vârsta de până la 35 de ani, care înființează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată. Programul s-a bucurat de un larg interes în rândul tinerilor întreprinzători și a condus la crearea a peste 10.000 de locuri de muncă. Prin intermediul acestui program, tinerii întreprinzători primesc alocații financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro echivalentul în lei, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanțare. De asemenea, cei eligibili în cadrul programului primesc garanții de la Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii S.A. O altă facilitate constă în scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioada nedeterminată. Întreprinzătorii care se încadrează în program sunt scutiți și de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum și de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial.
”Mai sunt multe de făcut pentru sprijinirea mediului antreprenorial, astfel ca statul să nu mai fie perceput ca un factor blocator, ca o presiune pentru afaceri. Pași concreți în direcția aceasta se fac, având în vedere și interesele mediului de afaceri, dar și un echilibru bugetar. Este clar, o preocupare în minus în procesul de derulare a unei afaceri face ca energiile, atenția și resursele să fie alocate altor aspecte, foarte importante pentru atingerea rezultatelor propuse. Însă, oricare ar fi limitările și constrângerile externe, spiritul antreprenorial, acolo unde există, reușește să aibă succes, cu sau fără sprijin din partea statului”, susține deputata liberală, membră a Comisiei de administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților.

Rețeaua EURES pune la dispoziția lucrătorilor români 146 locuri de muncă

 

 

            În această perioadă, opt state ale Uniunii Europene oferă, prin rețaua EURES, 146 de locuri de muncă vacante.

            Cele mai multe posturi sunt disponibile în Ungaria – 75 locuri, ca șofer de camion internațional. Pentru ocuparea acestora se solicită experiență de minim 1 an în spațiul Uniunii Europene.

            Solicitanții  unui loc de muncă în străinătate, care dețin calificarea corespunzătoare și cunosc o limbă de circulație europeană, mai pot aplica pentru următoarele oferte de locuri de muncă:

            Germania – operator mașni mase platice, șofer profesionist, asistent manager (specialist în gastronomia de sistem).

            Republica Cehă – controlor trafic/dispecer transport

            Norvegia – asistent bucătar șef, bucătar șef, bucătar preparate indiene, geolog, geofizician, inginer electric, inginer service, inginer proiectant, inginer producție, director testare mecanică și validare , inginer electronist, manager proiect în construcția navală

            Marea Britanie – asistent medical, senior asistent social

            Irlanda – inginer software, inginer sistem

            Franța – șef de șantier, medic specialist: medicină generală, medicina muncii, radiologie, ginecologie, urologie, oncologie

            Finlanda – șofer camion

Persoanele interesate pot solicita mai multe detalii la sediul AJOFM Călăraşi sau pot pot consulta site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la adresa http://www.eures.anofm.ro/  pentru a vizualiza locurile de muncă vacante disponibile prin reţeaua EURES, precum şi condiţiile impuse de angajatorii statelor UE pentru ocuparea acestora.

220 locuri de muncă vacante în evidența AJOFM Călărași

           

 

            Pentru săptămâna curentă, în evidența AJOFM Călărași sunt înregistrate un număr de 220 locuri de muncă vacante.

            Din totalul acestora, 132 posturi sunt disponibile în domeniul confecţiilor textile, pentru ocupaţiile de confecţioner îmbrăcăminte, referent resurse umane, femeie de serviciu și muncitor necalificat .

            Diferenţa de 89 posturi sunt disponibile în domeniul transporturilor (şofer autocamion, vopsitor auto, pregătitor vopsitor), alimentației publice (brutar și muncitor necalificat), construcțiilor (montator pereți și plafoane din ghips-carton, confecționer tâmplărie aluminiu și mase platice, zidar pietrar), comerțului ( lucrător comercial, agent de vânzări, casier) sau a altor activităţi, pentru meseriile de agent asigurare, marinar, strungar sau agent marketing.   

                        Reamintim agenţilor economici faptul că, în conformitate cu art. 10 alin.1 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a comunica la AJOFM Călăraşi toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.

Începând cu această lună, în conformitate cu prevederile  Legii 250/2013 angajatorii au obligația de a comunica Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost declarate la Agenție, în termen de o zi de la ocuparea acestora.

Nerespectarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenţie, potrivit art. 62 din Legea 250/2013 pentru modificarea și completarea Legii 76/2002 şi se sancţionează cu amenda de la 3000 lei la 5000 lei.

Comunicarea locurilor de muncă vacante, precum și înștiințarea privind ocuparea acestor posturi se pot face prin fax 0242.331.693, prin  e-mail: ajofm@cl.anofm.ro, la sediul Agenţiei Locale Călăraşi, sau la punctele de lucru Olteniţa şi Lehliu.

 

 

 

Responsabil mass-media,

           Simona DONCIU

 

 

În ziua de 22 octombrie a.c., ora 16.00, patrula formată dintr-un agent de poliţie din cadrul Poliţiei Oraşului Budeşti şi un jandarm, a surprins în flagrant pe T. Viorel, de 44 ani, din Oraşul Budeşti, în timp ce încerca să sustragă cereale din remorca unui autotractor, condus de A. Iulian, de 30 de ani, din Municipiul Călăraşi, care se deplasa pe DJ 301, în apropiere de intersecţia cu DN 4.

Întrucât persoana suspectă nu s-a suspus somaţiei verbale, agentul de poliţie a procedat la efectuarea a 3 focuri de avertisment în plan vertical, cu armamentul din dotare, reuşind prinderea şi imobilizarea lui T. Viorel.

Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de furt calificat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie prin parchet.

 

·                         

Iata ca in sfarsit Spitalul Oltenita are o parcare functionabila -care a venit in intampinarea unei doleante mai vechi ale celor ce lucreaza aici !Dna Petculescu Liliana- managerul Spitalului Oltenita a binevoit sa ne dea cateva amanunte in acest scurt interviu-despre cum a fost posibil acest lucru !

Acesta este sloganul și totodată credința cu care deputata Raluca Surdu, prin Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița, se adresează tuturor elementelor active din colegiul său, antreprenori cu experiență sau în devenire, cadre didactice, manageri, factori de decizie și responsabilitate din cadrul firmelor și instituțiilor publice locale.

”În ciuda limitărilor externe care sunt un dat greu de modificat – taxe și impozite, proceduri greoaie și legislație stufoasă, cărora orice inițiativă antreprenorială trebuie să le facă față și care constituie un aspect ce pare decisiv uneori, orice antreprenor trebuie să țină cont de încă trei aspecte. Acestea trei, coroborate, pot înclina balanța dinspre amânarea acțiunii, dinspre resemnarea în non-acțiune, spre acțiunea prudentă, cu pași mărunți, din aproape în aproape. Este vorba despre resurse, aliați și limite”, precizează deputata Raluca Surdu.

Cu toții suntem tentați să gândim ca resurse doar banii. Aspectul financiar este important când cineva se gândește la demararea unei afaceri, însă nu decisiv. Resurse importante mai sunt timpul, cunoștințele în domeniul derulării unei afaceri, oamenii pe care te poți baza. Oamenii care te sprijină în diverse forme devin aliați: de la membrii familiei sau alte persoane bine intenționate , la antreprenori care au reușit și care sunt dispuși să împărtășească din propria lor experiență. ”Îmi place să cred că Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița, așa cum l-am gândit, va fi un aliat de nădejde al celor care vin la acțiunile care se organizează aici. Îmi place să cred că și eu sunt un aliat al celor cu inițiativă, atât la nivel local prin acest Centru, cât și în Parlament, prin proiectele legislative pe care le susțin, prin contribuția la discuțiile din cadrul grupului deputaților liberali al cărui vicelider sunt, prin interpelările și întrebările adresate miniștrilor și secretarilor de stat, prin dezbaterile la care particip”, declară deputata Surdu.

Miercuri, 23 octombrie ac., de la orele 17:00, pentru 4 ore intense, Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița găzduiește primul atelier de lucru, cu tema ”Spirit antreprenorial”. Iată provocarea lansată prin https://www.facebook.com/events/172036912994331/?ref=22:

               „”Aici nimic nu se poate!” Auzim această remarcă de prea multe ori. Iar de multe ori, ne trezim și noi          spunând-o, chiar dacă din suflet dorim să credem și să fie valabil doar opusul. Și vedem în jurul nostru    oameni ”inconștienți” care încearcă. Și mai vedem că mulţi reuşesc lucruri la care nu ne-am gândit, la care    nu am îndrăznit să gândim. Lucuri ”imposibile”. Mulţi oameni ”de treabă” ne sfătuiesc să … ne mai                gândim. Că este greu, imposibil, dificil, nu se face, nu-i frumos. Și vedem apoi că cineva, altcineva, a reuşit     ceea ce noi ne-am fi dorit. ”Hei, eu am avut primul ideea !…” Așa, și? Cu ce fapte ai susținut-o?

               ”Spiritul                meu antreprenorial” este un mod de lucru, o stare pe care o exersez zilnic, acasă şi la lucru, în        orice împrejurare. Sunt ceea ce fac şi ceea ce sunt este rezultatul multor acţiuni din trecutul meu mai               îndepărtat sau apropiat. Ceea ce fac azi, mâine, este piatra în temelia celui care voi fi mâine sau   poimâine.” 

Acest prim atelier este adresat profesorilor în primul rând, pentru că aceștia sunt cei care pregătesc viitoarele generații, care formează și șlefuiesc caractere. Dacă cele care vor fi propuse vor fi găsite utile, aceștia pot prelua și oferi elevilor acele elemente care pot aduce valoare programei școlare, exerciții și metode aplicate în educația non-formală. Atelierul este dedicat deopotrivă antreprenorilor care își vor valida unele metode de lucru care au dat rezultate și care vor intra în contact cu abordări noi. În plus, experiența acestora, dacă doresc să o împărtășească, va fi benefică pentru cei aflați la început de drum. Întreaga serie de ateliere de lucru este folosită în firme mai mici sau mai mari, în corporații multinaționale prezente și la noi în țară, cu scopul de a-i sprijini pe membrii acestora, fie aflați la nivel executiv, fi pe poziții de conducere și responsabilitate, să se adapteze unui mediu organizațional, pentru a performa cât mai eficient și a contribui la efortul comun de dezvoltare pe mai departe.

 

Material realizat de

Centrul de resurse pentru inițiativă și acțiune – Oltenița (https://www.facebook.com/CentrulDeResursePentruInitiativaSiActiuneOltenita) care este susținut de doamna deputat Raluca Surdu, se bucura de sprijinul și expertiza Avalon Management (http://avalonmanagement.ro/) și își propune facilitarea accesului la cunoaștere pentru toți cei interesați să evolueze, cărora le pune la dispoziție un spațiu de lectură cu materiale bibliografice valoroase, inspiraționale și motivaționale, și pentru care organizează o serie de ateliere de dezvoltare personală și profesională pe teme ca: spirit antreprenorial, leadership, vânzarea, managementul timpului, abordarea și soluționarea problemelor, flexibilitate și adaptare la schimbare, relaționare eficientă, eficiență personală, managementul echipei etc. 

 

 

 

 

 

La data de 29.10.2013-ora 11–va avea loc in municipiul Oltenita-un EXERCITIU DE ALARMARE PUBLICA  !! Va rugam sa va pastrati  calmul -nu intrati in panica si transmiteti celor din jur aceasta informatie ! SERVICIUL VOLUNTAR PTR. SITUATII DE URGENTA din cadrul PRIMARIEI OLTENITA !

În ziua de 21 octombrie a.c., în jurul orei 15.00, patrula formată din agenţi de poliţie din cadrul Biroului Ordine Publică Urban Olteniţa a oprit pentru control, pe strada Republicii din Municipiul Olteniţa, autoturismul marca Alfa Romeo, condus de F. Narcis, de 17 ani, din Comuna Spanţov.

 Din verificările efectuate a rezultat faptul că minorul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

În decursul aceleiaşi zile, în jurul orei 17.15, patrula constituită din agenţi ai Posturilor de poliţie Ulmeni şi Spanţov, în timp ce executa o acţiune pe linie de circulaţie rutieră pe raza Comunei Spanţov, a oprit pentru control, pe DN 31, pe raza localităţii Spanţov, autoturismul marca Alfa Romeo, condus de F. Narcis, de 17 ani, din Comuna Spanţov.

 

Pe numele minorului, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere, conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 republicată.

Spanţov – Dosar penal întocmit de poliţişti pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere

 

În ziua de 21 octombrie a.c., ora 16.20, agenţii Posturilor de poliţie Ulmeni şi Spanţov, aflându-se în executarea unei acţiuni pe linie de circulaţie rutieră pe raza localităţii Spanţov, au oprit pentru control, pe strada Panduri, autoturismul marca Daewoo Cielo.

Procedând la verificarea conducătorului auto, N. Marian, de 24 ani, oamenii legii au stabilit că acesta nu este posesor de permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, pe numele acestuia fiind întocmit dosar penal.

Înainte de vizita oficială a lui Victor Ponta peste Atlantic, senatorul Iulian Dumitrescu a declarat că Partidul Național Liberal a avut contribuții fundamentale la politicile României care au vizat întărirea parteneriatului strategic dintre țara noastră și SUA. Făcând trimitere la raportul realizat, în pregătirea acestei vizite, de think-tank-ul american „Democracy Institute“, care spunea că  România este o ţară din Est, cu o democraţie fragilă, dar importantă pentru America şi capabilă să devină următorul „tigru economic“ al regiunii, Iulian Dumitrescu susține că, fără PNL, România ar putea să aspire cel mult la apelativul de ”pisicuțul din Balcani”.

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că vizita premierului Ponta în SUA este o mare șansă pentru România, apreciind că investițiile americane ar putea reporni motoarele dezvoltării economice din țara noastră, punând astfel capăt austerității care a sărăcit populația: ”Nu vreu să minimizez în niciun fel eforturile lui Victor Ponta pentru a face posibilă această vizită oficială. Dar vreau să punctez că PNL a avut contribuții fundamentale la politicile României care au vizat întărirea parteneriatului strategic dintre țara noastră și SUA. Cred că această vizită este șansa ieșirii țării noastre din criză. Investițiile americane ar putea reporni motoarele dezvoltării economice din țara noastră, iar oamenii și-ar permite să își lărgească cureaua. Ar putea fi începutul sfârșitului austerității care a sărăcit populația.”

Făcând trimitere la raportul realizat, în pregătirea acestei vizite, de think-tank-ul american „Democracy Institute“, care spunea că  România este o ţară din Est, cu o democraţie fragilă, dar importantă pentru America şi capabilă să devină următorul „tigru economic“ al regiunii, Iulian Dumitrescu susține că, fără PNL, România ar putea să aspire cel mult la apelativul de ”pisicuțul din Balcani”. În opinia acestuia, PNL a fost garantul stabilității și a politicilor de piață liberă atât în USL, cât și pe plan național și internațional. ”Singurele diferende pe care le-am avut în USL pe exploatarea resurselor au avut în vedere suspiciuni legate de integritate și transparență în Proiectul Roșia Montană. Personal cred, în legătură cu resursele autohtone, că niciodată nu am fost într-o poziție atât de avantajoasă, și că, din păcate, adesea am continuat să negociem ca și când am fi și acum în inferioritate”, a adăugat senatorul liberal.

În opinia parlamentarului PNL, România este interesantă pentru SUA din punct de vedere al poziției geostrategice a țării noastre, atât pe componenta de securitate (colaborare militară în teatrele de operații, situl Deveselu, folosirea Aeroportului Kogălniceanu pentru transferul militarilor americani din Afganistan, avioanele F16 achiziționate de armata română, cât și din punct de vedere economic (fabrica Ford de la Craiova, investițiile Exxon de pe platoul continental al Mării Negre, investițiile Chevron în exploatarea gazelor de șist). Parteneriatul strategic dintre România și SUA are însă de depășit o serie de problematici generate de evoluții recente. Iulian Dumitrescu apreciază că ”cele două state au pe agenda relațiilor bilaterale problematici sensibile, cum ar fi: reducerea cheltuielilor pentru apărare și securitate din România, pe fondul măsurilor de austeritate din țara noastră; tensiunile sociale legate de exploatarea de către Chevron a gazelor de șist; rezilierea contractului Bechtel etc”.

Senatorul Dumitrescu este de părere că ”vizita lui Ponta în SUA ar putea reprezenta, din punct de vedere simbolic, încheierea războiului rece în România prin obținerea independenței energetice a țării noastre”.

La data de 19 octombrie a.c., în jurul orei 21.00, patrula formată din agenţi ai Biroului Rutier Olteniţa şi Biroului de Ordine Publică Urban Olteniţa a oprit pentru control, pe strada I .H. Rădulescu din Municipiul Olteniţa, autoturismul marca Dacia Supernova, condus de R. Mihail, de 27 ani, din aceeaşi localitate.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltată o probă biologică de sânge, în vederea stabiliri alcoolemiei.

În seara de 19 octombrie a.c., agenţi din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Curcani au depistat pe I. Nicuşor, de 18 ani, din Comuna Curcani, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia Super Nova, pe DJ 402, pe raza Comunei Luica, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de auto.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În data de 20 octombrie a.c., în jurul orei 01.05, agenţi ai Secţiei 3 Poliţie Rurală Curcani au depistat pe D. Nicuşor, de 23 ani, din Comuna Curcani, în timp ce conducea autoturismul marca Dacia Logan, pe strada Petre Ghica, din Comuna Curcani, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

·                         

 

 

 

Duminica, 20 octombrie, la Complexul ,,Hestia” din Călăraşi a avut loc Conferinţa  Teritorială de Alegeri  în cadrul Filialei Călăraşi a Tineretului Naţional  Liberal. Printr-o adevărată desfăşurare de forţe, în faţa a 700 de tineri, veniţi din toate zonele judeţului, fosta conducere a  Organzaţiei Judeţene TNL Călăraşi, reprezentată, la vârf, de Alin Drăgulin, a predat ştafeta noului Birou Permanent ce va fi condus, în următorii doi ani, de tânărul Florin Drăgan.  Evenimentul a reunit reprezentanţi marcanţi din structura centrală a TNL, în frunte cu preşedintele acesteia, Florin Alexe,  tineri parlamentari, precum şi liderii PNL Călăraşi, preşedintele Organizaţiei Judeţene PNL Răducu Filipescu, preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Călăraşi, edilul Daniel Drăgulin,  primari şi alţi preşedinţi ai filialelor locale  PNL din judeţ. Printre invitaţi, s-au numărat şi  parlamentarii călărăşeni Raluca Surdu, Aurel Nicolae, Iulian Dumitrescu şi Liviu Tomoiagă. Din partea altor formaţiuni politice  a fost prezent Rareş Ionescu, preşedintele Organizaţiei  Judeţene de Tineret PDL Călăraşi, marii absenţii fiind reprezentanţii TSD Călăraşi, colegii de alianţă ai tinerilor liberali .

La debutul lucrărilor Conferinţei, preşedintele Răducu Filipescu a dorit să aducă în atenţie, peformanţele echipei, conduse de Alin Drăgulin şi aşteptările pe care le au  seniorii PNL de la noua conducere a TNL Călăraşi. ,,O echipă bine condusă de Alin Drăgulin, bine sudată care vroia să facă treabă, n-aveai cum s-o opreşti. A trebuit să facem tot ce ne stă în putere ca toţi aceşti tineri să crească. Am avut momente dificile, în care am făcut campanii grele, unde aceşti tineri au demonstrat faptul că au caracter, ataşament faţă de partid şi faţă de echipă. Faptul că noi am ajutat tineretul, în acţiunile lor, şi că i-a promovat în funcţii, acest lucru n-a făcut altceva decât să le dea încredere în ceea ce sunt ei şi să le creeze drumul spre visele lor. A fost obligaţia noastră să construim o generaţie care să vină din urmă şi, într-o bună zi, să ne ia locul. Înainte, mă întrebam mereu dacă o să conduc o campanie electorală victorioasă. Văzându-vă astăzi, sunt sigur că nu avem altceva decât să fim primii din ţară şi de această dată. Vom avea două lupte grele. Vreau ca voi, tinerii, să înţelegeţi că alegerile europarlamentare sunt cele mai importante pe care le vom avea anul viitor şi ţintim un procent de 27-28%. Atingerea acestei cote va da garanţia că PNL va avea drumul netezit spre câştigarea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, iar Crin Antonescu va fi, fără dubii, preşedinte. Acesta este scopul nostru, pentru acest lucru trebuie să fim alături, unul de celălalt şi să mergem împreună spre victorie”, a spus Răducu Filipescu.

Şi senatorul Iulian Dunitrescu a dorit să dea un imbold tinerilor liberali. ,,Sper că, împreună cu dumneavoastră, tinerii, să aducem o speranţă oamenilor acestei ţări. Să fiţi ambiţioşi, să aveţi curaj şi să vreţi să schimbaţi lumea. Şi să vă dau un sfat: acum, în condiţiile crizei economice şi sociale, cu care ne confruntăm, este, mai mult ca niciodată, nevoie de specialişti. Învăţaţi  să fiţi pregătiţi în domenii voastre, să vă faceţi un nume în profesia voastră şi, în  mod sigur veţi reuşi şi în politică”, le-a spus tinerilor  prezenţi senatorul Iulian Dumitrescu .

Deputata Raluca  Surdu s-a arătat bucruoasă că se află în mijlocul tinerilor liberali.,,Sunt fericită că astăzi sunt alături de voi. Sunteţi tineri, capabili, deştepţi şi, dacă Statutul partidului nu îmi mai oferă calitatea de tânăr, eu, încă mă simt tânără şi extrem de aproape de  voi, tinerii, iar cei din Colegiul nr. 5 vă pot confirma acest lucru. Vreau să vă felicit că aţi ales să fiţi membrii PNL, chiar dacă, unii dintre voi sunteţi extrem de tineri. Dar, credeţi-mă tinereţea este un atu. Tinereţea este o calitate, de care trebuie să profitaţi, din plin. Dar ceea ce este important, este faptul că veţi duce o  muncă extrem de grea, aşa cum este munca de partid. Dar voi sunteţi deja oameni de partid şi trebuie să convingeţi alţi tineri care doresc să se implice pentru că, din păcate, în România, marea problemă este lipsa de implicare a tinerilor. Numai tinerii pot aduce ceva nou, un suflu mai bun în politica actuală. Alături de voi, PNL-ul are de dus două bătălii, extrem de grele, alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Obiectivul nostru este acela, ca preşedintele PNL, Crin Antonescu să devină preşedintele României”, a precizat deputatul Raluca Surdu.

Florin DraganÎn cadrul Conferinţei Teritoriale, cei 700 de tineri liberali călărăşeni şi-au ales, cu unanimitate de voturi, preşedintele, Florin Drăgan, precum şi cei 23 de membrii ai Biroului Permanent  PNL.

La finalul  evenimentului, proaspătul preşedinte al TNL Călăraşi, Florin Drăgan a prezentat obiectivele pe care şi le-a propus să le atingă cu echipa sa, în următorii doi ani de zile. ,,Îmi revine o sarcină foarte dificilă, de a menţine, în continuare ştacheta ridicată  de la TNL Călăraşi, după mandatul lui Alin Drăgulin. Alături de noul Birou Permanent îmi doresc să continui proiectele TNL, să consolidez organizaţiile existente, să realizeze alte filiale în zonele din judeţ, unde suntem slab organizaţi şi, nu în ultimul rând, să promovăm tinerii în administraţia publică locală”, a precizat Florin Drăgan.Iată cum arată noua conducere a OT-PNL, preşedinte şi vicepreşedinţi:
– Florin Drăgan – preşedinte
– Mihai Neagu – vicepreşedinte
– Mihai Doboga – vicepreşedinte
– Constantin Vătafu – vicepreşedinte
– Daniel Purcărea – vicepreşedinte
– Iulian Lascu – vicepreşedinte
– Costin Moldoveanu – vicepreşedinte
– Anka Braşoveanu – vicepreşedinte
– Cosmina Marin – vicepreşedinte
– Florin Minciună – vicepreşedinte

OT-PNL are o structură bogată şi de membrii în Biroul Permanent Teritorial, peste15 persoane, dar şi patru secretari executivi: Alexandru Drăgulin, Veronica Cheleş, George Cremene, Andreea Neagu.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI

În cadrul ședinței de lucru de săptămâna aceasta a grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), au fost stabilite priorităţile pentru sectorul IMM-urilor, după cum precizează deputata liberală Raluca Surdu, vicepreşedinte al grupului deputaţilor liberali.

 

În perioada următoare se urmăreşte reglementarea şi asigurarea unui cadru legal, stabil şi predictibil pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri în special. La nivel legislativ se are în vedere adoptarea unei noi legi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cu rolul de a îmbunătăţi accesul IMM-urilor la finanţare, prin simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor structurale.

 

În acelaşi timp, se are în vedere creşterea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice şi la creditele bancare, precum şi asigurarea transparenţei informaţiilor privind ofertele de creditare.La nivel Guvernamental se urmăreşte dezvoltarea sectorului IMM-urilor din România prin susţinerea distribuţiei şi comercializării produselor lor.

 

Parlamentarii PNL au avut mai multe discuţii şi cu Ministrul Finanțelor Publice, liberalul Daniel Chițoiu, cu privire la îmbunătățirea legislației privind întreprinderile mici și mijlocii, în contextul în care există interes deosebit pentru lansarea în dezbatere publică a unei noi legi pentru IMM-uri. Scopul unui astfel de act normativ ar fi acela de a se crea premisele accesării mai facile a banilor europeni necesari finanţării firmelor.

“Noua lege a IMM-urilor nu este singurul act normativ pregătit de Ministerul Finanțelor pentru stimularea acestui segment. Săptămâna trecută a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se acordă garanţii ale statului de 50% pentru împrumuturile luate pentru capital de lucru în limita unui plafon de cinci milioane de lei”, a declarat deputata PNL Raluca Surdu.

“Acestea sunt măsuri macroeconomice, dar ceea ce generează cu adevărat acţiune este curajul bazat pe cunoaştere şi încredere in forţele proprii, cu sau fără sprijin din afară. Dezvoltarea economiei are nevoie de măsuri de stimulare şi susținere a acelor segmente care pot asigura creșterea reală și dinamică a României. Din această perspectivă, IMM-urile reprezintă un sector extrem de important pentru politica liberală”, subliniază Raluca Surdu.

La Olteniţa, deputata liberală a pus bazele unui Centru de resurse pentru iniţiativă şi acţiune destinat tocmai sprijinirii antreprenoriatului local. „Există aşteptări foarte mari de la fondurile europene şi se ignoră uşor faptul că aceste fonduri nu sunt deloc ieftine. În plus, simpla lor existenţă şi alocare pe linii de finanţare specifice nu asigură şi succesul într-o procedură de aplicare pentru accesare. De asemenea, odată accesată finanţarea, nu se încheie responsabilitatea firmei, sau cea colectivă, a noastră ca ţară. Implementarea proiectelor conform angajamentelor luate fiind atent monitorizată de Comisia Europeană.

Şi ştim cu toţii că gestionarea defectuoasă a unor astfel de proiecte finanţate cu fonduri europene a dus la blocaje şi discuţii cu Comisia, chiar la riscul anulării unor programe de finanţare. Pe lângă bani pentru co-finanţare, de oriunde ar veni aceştia, pentru ca o afacere să meargă este foarte importantă existenţa unei culturi antreprenoriale, a unui spirit antreprenorial, chiar a unei istorii antreprenoriale a fiecăruia dintre cei care se gândesc la accesarea acestor fonduri. De aceea, prin Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune ne-am propus să oferim comunităţii din Olteniţa posibilitatea de a-şi descoperi potenţialul local, de a avea acces la cunoştinţe legate de cum se conduce o afacere şi chiar de a pune spiritul antreprenorial la treabă prin trecerea de la idei la fapte” , a mai declarat deputata PNL de pe Colegiul 5.

Şi ştim cu toţii că gestionarea defectuoasă a unor astfel de proiecte finanţate cu fonduri europene a dus la blocaje şi discuţii cu Comisia, chiar la riscul anulării unor programe de finanţare. Pe lângă bani pentru co-finanţare, de oriunde ar veni aceştia, pentru ca o afacere să meargă este foarte importantă existenţa unei culturi antreprenoriale, a unui spirit antreprenorial, chiar a unei istorii antreprenoriale a fiecăruia dintre cei care se gândesc la accesarea acestor fonduri. De aceea, prin Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune ne-am propus să oferim comunităţii din Olteniţa posibilitatea de a-şi descoperi potenţialul local, de a avea acces la cunoştinţe legate de cum se conduce o afacere şi chiar de a pune spiritul antreprenorial la treabă prin trecerea de la idei la fapte” , a mai declarat deputata PNL de pe Colegiul 5.

Preşedintele tinerilor social-democraţi olteniţeni, Raymond
Madinoae a fost alături de elevi pentru a-şi desfăşura orele de curs în
condiţii optime.
Tinerii sunt alături de tineri. La Olteniţa, liderul TSD, Raymond
Madinoae a răspuns prompt unei solicitări lansate de un grup de elevi ai
liceului Neagoe Basarab. Concret, Raymond Madinoae a fost contactat de
un elev al clasei a X-a C cerându-i sprijin pentru renovarea unei săli
de curs. „Aveam nevoie de un spaţiu de lucru mai bun care să ne
stimuleze pentru o educaţie mai eficientă. Am cerut o mână de ajutor lui
Raymond Madinoae care ne-a acordat-o repede, investind în renovarea
sălii în care-şi desfăşoară activitatea cei din a X-a C de la liceul
Nicolae Basarab. Mulţumirile noastre pentru sprijinul pe care l-am
primit. Respect pentru oameni ca el care sunt interesaţi de educaţia
noastră şi de mediul desfăşurător” a fost declaraţia elevilor. Donaţiile
făcute de preşedintele executiv al TSD Olteniţa, Raymond Madinoae au
constat dintr-o catedră nouă, jaluzele şi un dulap. „Ca urmare a
solicitării, am răspuns pozitiv, ţinând cont de faptul că educaţia
reprezintă un capitol extrem de important în formarea tinerilor. Le
mulţumesc pentru faptul că vor să studieze într-un mediu adecvat. Am
fost bucuros să aflu că există persoane care vor sprijin pentru o
educaţie mai bună. Apreciez şi voi ajuta, ori de câte ori voi putea,
actul educaţional” a fost declaraţia făcută pentru www.arenamedia.ro de
Raymond Madinoae, un tânăr politician dar şi antreprenor din municipiul
Olteniţa.

Arena Media

Olteniţa – În ziua de 16 octombrie a.c., între orele 0930 – 1200, poliţiştii de proximitate din Olteniţa au desfăşurat o acţiune, cu scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ.

Activităţile desfăşurate au vizat şi combaterea absenteismului şcolar, fiind identificaţi 10 elevi care lipseau nemotivat de la cursurile liceelor tehnologice din Olteniţa, fiind găsiţi în unităţile de alimentaţie publică din apropierea şcolilor, verificate de poliţişti.

Au fost luate măsuri de informare a conducerii unităţilor de învăţământ şi părinţilor cu privire la aspectele constatate.

Această galerie conține 6 poze.

Elevii și profesorii de la Liceul Tehnologic ‘ N. BălcescuOltenița au încercat astăzi să sensibilizeze populația în vederea unui consum de alimente sănătoase.

Dimineață, elevii clasei a – IX-  a E și a XI – a D împreună cu d-na profesoară Marcov Gabriela au mers în Piața orașului, au împărțit mesaje și au încercat să arate producătorilor importanța unui consum de alimente sănătoase.

Au fost răsplătiți cu legume și fructe.

La 13.30 60 elevi au pornit într-un marș până la Complexul de servicii comunitare Oltenița unde au donat fructele și legumele pentru copii din centru.Pe stradă au fost împărțite trecătorilor pliante cu mesaje în direcția unei alimentații sănătoase.

Acțiunea a fost desfășurată în parteneriat cu Jandarmeria Oltenița.

Clasele implicate sunt: IX E, X A, XI E, X C, XI D.

Profesorii implicați sunt : Podocea Narciza, Marcov Gabriela, Ibiș Violeta, Dobre Adina.

Organizatorul acțiunii, prof. Liliana Niculiță.

Dupa ani de tergiversări, construcţia platfomei ecologice de la Ciocăneşti începe să prindă contur. Cu o investiţie de 33 de milioane de euro, Consiliul Judeţean Călăraşi va implementa proiectul ce vizează Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor. Cea mai importantă parte integrantă a acestui proiect,  o constituie  construcţia platfomei  de gunoi  a judeţului, investiţie ce nu va fi demarată,  probabil, până la finele acestui an. Motivul este unul plauzibil, acest fapt datorându-se  procesului de achiziţie întârziat, privind contractarea lucrărilor de construcţie. Aşa cum  a precizat Gheorghe Oprişan, directorul Departametului de Coordonare a Proiectelor, din cadrul Consiliului Judeţean, la ora actuală, licitaţia privind contractarea lucrărilor de construcţie este în plin proces de derulare. ,,În cadrul proiectului, am finalizat, până în present,  construcţia staţiilor de transfer de la Lehliu Gară, Călăraşi şi Olteniţa, dar şi a platformelor de colectare din celelalte localităţi ale judeţului. Am finalizat, de asemenea, distribuţia a 2780 de continere, cu o capacitate de 1,1 metri cubi, pentru deşeuri menajere şi a celor 1557 containere destinate deşeurilor reciclabile, de aceeaşi capacitate. Tot în această perioadă, suntem în plin proces de licitaţie pentru contractarea lucrărilor de închidere a platfomelor ecologice din Călăraşi, Olteniţa, Fundulea şi Lehliu Gară. În ceea ce priveşte construcţia platfomei ecologice de la Ciocăneşti, sperăm ca, în urma licitaţiei, câştigătorul să fie adjudecat, în maxim o lună de zile. În cazul în care, câştigătorul  nu va fi contestat, probabil că, pînă la finele   acestui an, vom demara  construcţia platfomei ecologice de la Ciocăneşti, dacă şi vremea va fi favorabilă. Dar cu siguranţă, lucrările de execuţie vor fi demarate în forţă, anul viitor,  şi vor fi desfăşurate pe mai multe paliere: de la alimentarea cu energie, amenajarea drumurilor de acces, până la construcţia efectivă a depozitului.  Noi depunem toate diligenţele necesare astfel  încât, acest obiectiv să fie finalizat pînă  la  30 iunie 2015, aşa cum este prevăzut în contract”, a precizat pentru ziarul Actualitatea de Călăraşi, directorul Gheorghe Oprişan.

Valoarea investiţiei ce vizează numai  construcţia gropii ecologice a judeţului  se ridică la 1,1 milioane de lei, aceasta va avea o capacitate totală de aproximtiv 3,5 milioane de tone, din care, doar prima celulă, ce are o durată de  funcţionare de 50 de ani, va avea o capacitate de  peste un  milion de tone de deşeuri menajere.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI

 

În dimineaţa de 15 octombrie a.c., ora 06:50, N. Nicolae, de 32 ani, din municipiul Olteniţa, a condus un autoturism marca Daewoo Tico, pe D.N. 4, în afara localităţii Budeşti, şi, pe fondul adormirii la volan, a pătruns pe contrasens, unde a intrat în coliziune cu o autoutilitară marca Fiat, condusă regulamentar de Ş. Alexandru, de 26 ani, din Bucureşti.

În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă (traumatisme şi fracturi membre) a patru persoane, respectiv conducătorul auto, N. Nicolae, şi pasagerii P. Ion, de 56 ani, E. Anişoara, de 35 ani, ambii din oraşul Budeşti, şi F. Silvia, de 38 ani, din comuna Curcani, judeţul Călăraşi, aflaţi în autoturism, care au fost transportaţi la un spital din Bucureşti pentru îngrijiri medicale.

         Conducătorii auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, şi li s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

        În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în care sunt continuate cercetările pentru determinarea tuturor cauzelor producerii accidentului.

 

 

 

  • Incepand cu luna iunie 2012, sumele incasate gresit de stat pentru contributii CASS de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei au fost restituite esalonat acestora, in baza OUG nr. 17/2012. Conform graficului de restituiri, insa, septembrie 2013 a fost ultima luna de achitare a acestor drepturi, astfel ca, din octombrie, pe taloanele de pensie nu vor mai aparea sume de restituit.

Prin OUG nr.17/2012, publicata in Monitorul Oficial in mai 2012, Guvernul a reglementat procedura prin care vor fi restituite sumele incasate gresit de stat pentru contributii CASS de la pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei.

Casa Nationala de Pensii Publice anunta pensionarii ca, incepand cu drepturile cuvenite lunii octombrie 2013, pe taloanele de pensie nu vor mai aparea sume de restituit, sume care au fost evidentiate distinct la rubrica “drepturi restante pentru perioade anterioare – CASS: restituit”.

“Facem aceste precizari pentru a preveni o eventuala interpretare eronata in sensul ca pensiile au fost diminuate”, mentioneaza CNPP intr-un document de presa publicat joi pe site-ul propriu.

Institutia precizeaza, de asemenea, ca pensiile isi pastreaza acelasi cuantum, corespunzator punctajului mediu anual si valorii punctului de pensie in vigoare la aceasta data, elemente inscrise pe talonul de pensie.

Ce stabileste actul normativ, cititi pe www.avocatnet.ro–SURSA-actualitatea de calarasi

PRIMARIA MUNICIPIULUI OLTENITA-SERVICIUL CONTABILITATE——-CONFORM HCL 145/26.09.2013-S-A APROBAT SCHEMA DE MINIMIS IN VEDEREA SCUTIRII DE LA PLATA MAJORARILOR DE INTARZIERE AFERENTE OBLIGATIILOR BUGETARE RESTANTE -DATORATE DE CONTRIBUABILII-PERSOANE JURIDICE-CU CONDITIA ACHITARII INTEGRALE A TUTUROR IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE PANA LA DATA DE 31.12.2013 !                  ACELASI ANUNT ESTE VALABIL SI PTR. PERSOANELE FIZICE-in baza HCL/26.09.2013 !                                                     DUPA ACHITAREA INTEGRALA A IMPOZITELOR SI TAXELOR LOCALE,CHIRII SI REDEVENTE,PTR. A BENEFICIA DE SCUTIRE DE MAJORARI SE VA DEPUNE  DE CEI INTERESATI  O CERERE LA REGISTRATURA PRIMARIEI OLTENITA, INSOTITA DE COPIE DUPA C.I SI O DECLARATIE NOTARIALA!

Radovanu – suspect de distrugere prin incendiere, identificat de poliţişti

 

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa, în ziua de 11 octombrie a.c., a fost identificat B. Dumitru, de 46 ani, din comuna Radovanu, suspectat că, în noaptea de 09/10 octombrie a.c., pentru a se răzbuna pe partea vătămată, V. Marian, din aceeaşi localitate, pentru neplata unei datorii şi, pe fondul consumului de alcool, a pătruns în curtea acesteia, unde a distrus prin incendiere 250 de baloţi din paie, 4000 Kg de lemne de foc şi alte bunuri.

Prejudiciul produs în cauză a fost estimat la 7.000 lei.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de violare de domiciliu şi distrugere.                  EVENIMENTE RUTIERE———–

În seara de 11 octombrie a.c., ora 2250, agenţi din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa au oprit în trafic, pe raza comunei Spanţov, un autovehiculul marca Multicar, care nu avea montate numere de înmatriculare, condus de D. Constantin, de 57 ani, din comuna Chiselet, judeţul Călăraşi.

Întrucât emana halenă alcoolică, şoferul a fost condus la Poliţia Municipiului Olteniţa, unde a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest. Ulterior, a fost condus la Spitalul Olteniţa, unde i-a fost recoltată o probă biologică de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din verificările efectuate s-a constatat că autovehiculul nu este înmatriculat în circulaţie.


La data de 14 octombrie a.c., ora 0520, agenţi din cadrul Biroului Ordine Publica Olteniţa au oprit, pe bulevardul Mărăşeşti, un autoturism marca Seat, condus de N. Constantin, de 29 ani, din comuna Radovanu, judeţul Călăraşi, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În toate situaţiile au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Miercuri, 16 octombrie ac., de la orele 17:30, in Bulevardul Republicii nr. 18, are loc  prezentarea planului de actiune al Centrului de resurse pentru initiativa si actiune – Oltenita, urmata de o discutie libera facilitata de Ionel Androne si Paul Adrian Costin.


Participarea se face doar pe baza de confirmare,  pe email la adresa androne_ionel@yahoo.com, sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/CentrulDeResursePentruInitiativaSiActiuneOltenita.

V-am fi recunoscatori daca veti face cunoscut acest eveniment acelor persoane posibil interesate, lideri formali sau informali cu capacitate de multiplicare (profesori, antreprenori, manageri, coordonatori de echipe si proiecte etc.). Mentionam ca din considerente tehnice participarea va fi restransa, fapt care ne determina sa ne concentram mai degraba pe calitatea celor care ni se vor alatura, decat pe numarul acestora.   

Va multumim si va asteptam.

Cu stima,

Ionel Androne
Coordonator

Centrul de resurse pentru initiativa si actiune – Oltenita 
(https://www.facebook.com/CentrulDeResursePentruInitiativaSiActiuneOltenita)este sustinut de doamna deputat Raluca Surdu, se bucura de sprijinul si expertiza Avalon Management (http://avalonmanagement.ro/) si isi propune facilitarea accesului la cunoastere pentru toti cei interesati sa evolueze, carora le pune la dispozitie un spatiu de lectura cu materiale bibliografice valoroase si pentru care organizeaza o serie de ateliere de dezvoltare personala si profesionala.

Liceul Neagoe Basarab din Oltenita a fost gazda unor actiuni  metodologice si pedagogice – care au fost puse in aplicare ptr. a   constata nivelul de pregatire al elevilor. !Noi am reusit sa filmam un material insotit de scurte interviuri-si multumim ptr. amabilitate organizatorilor-interviuri pe care vi le prezentam in materialul filmat la fata locului !

DNA a publicat, pe site-ul său, un comunicat care vine cu precizări, de ultimă oră, în ceea ce-i privește pe cei implicați în „afacerea” cu fonduri europene, de 5 milioane de euro: Stelică Tănase şi Vasile Gâdea.

Comunicatul este următorul:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial București au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

TĂNASE STELICĂ, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale)

GÎDEA VASILE, comisar şef al Comisariatului Judeţean Călăraşi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la trafic de influenţă și complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată (câte două acte materiale)

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august-septembrie 2013, inculpatul Tănase Stelică a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate în domeniul agricol (denunțător), în două rânduri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe lângă directorul executiv adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Călărași (denunțător), pretinzând că are influență asupra acestuia și că îl poate determina să facă anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv. Concret, în schimbul sumei de 100.000 euro, intervenția viza anularea, de către APIA, a unui prejudiciu rezultat din încasarea nelegală, de către grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub formă de subvenție pentru perioada 2007-2011. În schimbul sumei de 40.000 de euro, intervenția viza eliberarea a trei adeverințe pentru grupul de firme al administratorului, din care să rezulte că acestea nu au debite, astfel încât firmele să obțină un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentând 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unică pe suprafața agricolă finanțată de Uniunea Europeană – SAPS), deși două dintre firme nu îndeplineau condițiile de eligibilitate. Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gîdea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi împărțite între Tănase Stelică, Gîdea Vasile şi persoana intermediară.
În aceeași perioadă, inculpatul Tănase Stelică l-a ajutat pe administratorul grupului de firme să îi ofere, cu titlu de mită, directorului executiv adjunct al APIA Călărași, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro și 10.000 de euro, în scopul soluționării litigiilor existente între grupul de firme coordonat de administrator și APIA Călărași, în sensul arătat mai sus. Sumele de bani nu au mai fost remise.

La data de 13 septembrie 2013, Curtea de Apel București, la cererea procurorilor, a dispus arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a inculpaţilor Tănase Stelică şi Gîdea Vasile.
La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor din cadrul Serviciului Român de Informații și au colaborat cu ofițeri din cadrul M.A.I. – Direcția Generală Anticorupție.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.SURSA-WWW.ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

Olteniţa – În ziua de 09 octombrie a.c., între orele 09,30 şi 12,00, poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa au efectuat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii absenteismului şcolar, în timpul căreia au identificat 11 elevi ai unui liceu tehnologic din localitate, care absentau nemotivat de la cursuri.

Au fost verificate 3 unităţi de alimentaţie publică.

 9 OCTOMBRIE 2013 —ELEVII ŞI PROFESORII LICEULUI TEHNOLOGIC’N.BALCESCU’ OLTENIŢA AU COMEMORAT ZIUA HOLOCAUSTULUI.

ÎN CANTINA LICEULUI REPREZENTANŢI AI ELEVILOR AJUTAŢI DE PREŞEDINTELE CONSILIULUI ELEVILOR , MARIUS DUMITRACHE, AU PREZENTAT FOTOGRAFII CARE ILUSTREAZĂ MASURILE LUATE ÎMPOTRIVA EVREILOR, VIAŢA DIN LAGĂRE.

VIAŢA COTIDIANĂ A EVREILOR ÎN TIMPUL CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ESTE PREZENTATĂ DE ELEVA ILIE MĂDĂLINA CLS.XI D, ALEXANDRU CRISTEA  A REALIZAT O PREZENTARE GENERALĂ A FENOMENULUI, IAR ALEXANDRU CIUPALĂ A PREZENTAT SECVENŢE DIN FILMUL PIANISTUL.

ACŢIUNEA A FOST ORGANIZATĂ DE DOAMNA PROF. DE ISTORIE LILIANA NICULITA SI DL. PROF. DE ISTORIE, FLORIN STAN CU AJUTORUL CONDUCERII LICEULUI.

MULTUMIM ELEVILOR DE LA XID ŞI XII H CARE S-AU IMPLICAT IN PREZENTAREA MATERIALELOR ŞI PROFESORILOR CARE AU FOST PREZENŢI.

La Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” din Oltenița, comemorarea Zilei Holocaustului în România, 9 octombrie, a reprezentat un prilej de educare a elevilor în spiritul toleranței față de toate minoritățile naționale. ”Tragedia evreilor din cel de-al Doilea Război Mondial trebuie să fie o pildă pentru întreaga omenire, un îndemn la toleranță, pentru ca acele fapte monstruoase să nu se mai repete niciodată. Din păcate, omenirea nu învață totdeauna din greșeli. Războiul din fosta Iugoslavie, cu genocidul provocat la sfârșitul secolului al XX-lea într-o Europă așa-zis civilizată, ne demostrează acest fapt. ”
Activitatea de la Liceul Tehnologic ”Ion Ghica” a fost condusă de către dl. prof. de istorie Niculiță Paul. Ea a constat într-o dezbatere, vizionarea filmului documentar ”Holocaustul pierdut” și într-un concurs de mesaje text având ca temă toleranța. Cele mai reușite mesaje au fost: ”Toți oamenii au dreptul la viață” și ”Religia trebuie să unească oamenii”.
”Ca profesor de istorie, ne-a spus dl. Paul Niculiță, nu pot lăsa un astfel  de eveniment istoric  să treacă neobservat. Oamenii  își uită, adesea istoria, ignorând faptele rele ale semenilor. De aceea este datoria măcar a dascălilor de la catedre să le amintească elevilor trecutul și să-i învețe că omenirea poate progresa mult mai repede cu pace și cu toleranță față de cei din jur, chiar dacă ei au altă etnie sau altă religie decât noi”.

DIN NOU  CENACLUL LITERAR RADIO OLTENITA VA PROPUNE UN NOU TALENT ! PTR. CEI INTERESATI  -INCA UN TANAR TALENT IL PROPUNEM CRITICII DUMNEAVOASTRA-SI NU UITATI -CA VA ASTEPTAM PE TOTI ACEI CARE AVETI  CEVA DE SPUS IN DOMENIUL LITERAR !

”Privită din exterior, USL pare a fi o bombă cu ceas, gata să se dezmembreze din toate încheieturile și să spargă geamurile alegătorilor nevinovați. Privită din interior, coaliția de guvernământ este o convenție de oameni responsabili, preocupați să răspundă îngrijorărilor economice ale oamenilor de rând”, a declarat senatorul PNL Iulian Dumitrescu.
În opinia acestuia, ”alegerile prezidențiale din România sunt mai interesante pentru public decat cea mai de succes telenovelă, motiv pentru care USL trebuie să se mobilizeze și să îl susțină cu toată energia pe Crin Antonescu în cursa spre Cotroceni”.
Iulian Dumitrescu susține că”la originea coagulării PNL și PSD într-o uniune funcțională stau trei elemente: Traian Băsescu, austeritatea și speranțele oamenilor într-o viață mai bună”. Senatorul liberal este de părere că, după accederea USL la putere, liantul dintre partidele din USL s-a dovedit a fi construit din”responsabilitatea și dorința liderilor de a confirma”. În acest context, nimeni nu are interesul să torpileze USL din interior, crede parlamentarul PNL.
”Chiar dacă se întâmplă uneori să aibă opinii diferite față de Victor Ponta pe teme punctuale, Crin Antonescu a fost și este un promotor constant și important al USL”, a mai adăugat Dumitrescu.”Principalul beneficiar al coaliției de guvernare este, până în acest moment, Victor Ponta, care a acumulat notorietate și încredere din poziția de premier. Este rândul lui Crin Antonescu să fie sprijinit să performeze în poziția de candidat USL la Președinție, cu atât mai mult cu cât drumul acestuia spre Cotroceni poate fi pavat cu certitudini de o coalițe de 70%”, susține senatorul liberal.
9 octombrie 2013

In sedinta din 7 oct 2013 a Consililului Local Oltenita- au fost propuse trei proiecte in ordinea de zi.Primul proiect a fost acela al schimbarii  conducerii TERMOURBAN OLTENITA -prin numirea unui nou director in persoana dlui  SUMUDICA MARIAN.Totodata sa luat hotararea -prin vot-ptr.  infiintarea unui post de director tehnic .De asemenea s-a  supus la vot si HOTARAREA NR 156/2013-privind dezlipirea unui bun imobil teren in suprafata de 1238 ha situat in Sos. Calarasi nr 24 k  !TOATE HOTARARILE AU FOST SUPUSE LA VOT SI APROBATE DE CONSILILUL LOCALA AL MUNICIPIULUI OLTENITA !. VOM REVENI CU AMANUNTE !

În conformitate cu prevederile art. 10 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, angajatorii au obligaţia de a comunica la AJOFM Călărași toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. Prin locuri de muncă vacante se înţelege atât locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create.

Comunicarea locurilor de muncă vacante se face pe suport hârtie sau în format electronic, pe suport magnetic sau pe e-mail, conform formularului ”Situatia privind locurile de muncă vacante”.

Articolul mai sus menționat a fost completat prin Legea 250 din 19 iulie 2013 prin introducerea unui nou alineat care prevede obligația angajatorilor de a comunica Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost declarate la Agenție, în termen de o zi de la ocuparea acestora.

Nerespectarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenţie, potrivit art. 62 din Legea 250/2013  pentru modificarea și completarea Legii 76/2002 şi se sancţionează  cu amenda de la 3000 lei la  5000 lei.

Recomandăm angajatorilor, pentru a evita sancțiunile, ca, în termenul prevăzut de lege, să comunice în scris către AJOFM Călărași ocuparea posturilor declarate anterior ca fiind vacante.

Transmiterea ofertelor de locuri de muncă vacante, precum și comunicarea privind ocuparea acestora se pot face prin fax la nr. 0242.331.693, prin  e-mail: ajofm@cl.anofm.ro  , la sediul Agenţiei Locale Călăraşi, sau la punctele de lucru Olteniţa şi Lehliu.

6642 şomeri în evidenţa AJOFM Călăraşi,

 la finele lunii septembrie 2013

 

 

          La data de 30 septembrie 2013, în evidenţa Agenţei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi se aflau înregistraţi 6642 şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului de 6,10%, cu 0,2 puncte procentuale mai mică decât cea de la finele lunii august 2013. Astfel, la sfârşitul lunii anterioare, numărul şomerilor indemnizaţi a fost de 2026 persoane, iar al celor care nu beneficiază de drepturi băneşti de 4616 persoane. 

          Din totalul de 6642 persoane, un număr de 1548 sunt tineri cu vârsta până în 25 de ani.

          În ceea ce priveşte nivelul studiilor, în evidenţa AJOFM Călăraşi sunt înregistrate 230 persoane cu studii universitare, 1654 persoane care au absolvit liceul sau şcoala postliceală, precum și un număr de 4758 şomeri care au un nivel de  învăţământ primar, gimnazial sau profesional. 

           

 

 


Slobozia, 8 octombrie 2013: Grupul Agricover a deschis marţi, 8 octombrie, la Slobozia, prima filială regională a diviziei sale de finanţare, Agricover Credit, cu scopul de a fi mai aproape de fermieri şi de a le oferi mai rapid sprijinul financiar de care au nevoie în activitatea lor.
Alegerea Sloboziei ca prim pas al unui plan de dezvoltare regională nu este întâmplătoare, aceasta fiind una din cele mai importante zone agricole ale României, locul unde fermierii fac agricultură cu dedicaţie şi profesionalism. Deschiderea primei filiale regionale a Agricover Credit confirmă angajamentul ferm al Grupului în finanţarea clienţilor performanţi, care generează o agricultură modernă, profitabilă.
“Am ales Slobozia pentru a fi mai aproape de fermieri, pentru a le putea oferi mai rapid soluţii de finanţare. Colaborăm cu mulţi dintre fermierii din zonă, pe care i-am sprijinit până acum şi o vom face în continuare. Agricover Credit nu poate lipsi din inima agriculturii româneşti, performanţa şi succesul fermierilor ne-au adus aici”, a declarat  Robert Rekkers, Directorul General al Agricover Credit.
Lansarea filialei de la Slobozia este parte a unui proces şi rezultatul unui model de business centrat pe fermier şi pe nevoile acestuia. Echipa Agricover Credit va rămâne la fel de mobilă pe teren, iar datorită prezenţei la Slobozia aceasta va fi mai eficientă în analizarea dosarelor şi acordarea creditelor pentru toată regiunea, inclusiv Giurgiu şi Călăraşi.
“Filiala de la Slobozia va fi un hub operaţional pentru toată regiunea, unde dosarele de creditare vor putea fi procesate rapid iar fermieriii vor găsi toate soluţiile pentru afacerile lor, deoarece aici vor fi prezente şi celelalte divizii ale Grupului – Broker de Asigurări, Distribuţie, Cereale şi aşa mai departe”, a precizat Robert Rekkers.
Prezenţi la eveniment, primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, şi prefectul judeţului Ialomiţa, Petre Gigi, au salutat iniţiativa Grupului Agricover de susţinere a fermierilor şi au arătat că agricultura este principalul motor de creştere economică a regiunii.
Agricover Credit este una dintre liniile de business ale Grupului Agricover cu cea mai mare creştere în ultimii ani. În primul semestru din 2013, profitul operaţional al Agricover Credit a fost de  8.600.000 de lei, cu 47% mai mare decât la 30 iunie 2012. Valoarea creditelor acordate în primul semestru al anului 2013 a fost de  253.239.000 lei, cu 87% mai mare faţă de 30 iunie 2012 iar Grupul prognozează o creştere a plasamentelor cu cel puţin 40% anul acesta.

Despre Agricover Credit
Înființată în 2008, Agricover Credit este singura instituție financiară din România care oferă produse financiare exclusiv fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic. Cunoaşterea şi înţelegerea activităţii agricole permit punerea la dispoziţie a unei game variate de produse pentru finanţarea capitalului de lucru şi a investiţiilor într-o manieră flexibilă, adaptată nevoilor şi caracteristicilor celor cărora se adresează. Agricover Credit a înregistrat o creştere rapidă ajungând, în numai câţiva ani, să fie unul dintre jucătorii importanţi în finanţarea producătorilor agricoli.

Despre Grupul Agricover
Grupul Agricover este cel mai important furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România, un integrator în circuitul serviciilor şi  produselor, deţinând poziţia de lider pe piaţa de agribusiness. Înfiinţată în anul 2000, prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzău şi Ulvex SA, compania Agricover şi-a extins afacerile în domeniul agribusiness-ului, construind un model de business ca integrator între fermieri şi industria alimentară. Având peste 600 de angajaţi, Grupul Agricover include: Agricover Distribuţie, Agricover Cereale, Agricover Silozuri, Agricover Logistică, Agricover Credit,  Agricover Livestock,  Agricover Bulgaria, Covera.ro. Soluţiile integrate oferite fermierilor includ seminţele, îngrăşămintele, motorina, produsele fitosanitare, consultanţa tehnică de specialitate, suportul financiar, asigurarea recoltei, serviciile logistice şi de siloz, precum şi sprijinul pentru valorificarea recoltelor. În 2012, Grupul Agricover a avut afaceri de 970 de milioane de lei, în creştere faţă de 2011.

Pe raza oraşului Budeşti a avut loc o acţiune, în ziua de 07 octombrie a.c., la care au participat poliţişti de investigaţii criminale şi de ordine publică, cu sprijinul luptătorilor pentru acţiuni speciale şi jandarmilor.

Au fost puse în executare 6 mandate de aducere privind pe S. Doiniţa, de 31 ani, pe C. Mitică, de 43 ani, pe L. Radu, de 45 ani, pe V. Vasilica, de 26 ani, pe P. Ionuţ, de 23 ani, şi pe P. Petruţa, de 57 ani, toţi din oraşul Budeşti, judeţul Călăraşi.

Aceştia sunt suspectaţi de poliţişti de săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, după ce au provocat un scandal, pe stradă, pe raza oraşului Budeşti, la sfârşitul lunii septembrie a.c., în timpul căruia s-au agresat reciproc şi au spart geamurile unui autoturism şi unor imobile.

Faţă de cei şase suspecţi a fost dispusă ieri măsura reţinerii pentru 24 de ore, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Olteniţa, cu propunerea de arestare preventivă.

          Persoanele au fost depuse în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

 

·                         

În ziua de 05 octombrie a.c., ora 1600, agenţi din cadrul Biroului Rutier Olteniţa au depistat pe strada 22 Decembrie un autoturism marca Dacia 1310, condus de M. Constantin, de 60 ani, din Olteniţa, care a prezentat o concentraţie alcoolică de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În seara de 06 octombrie a.c., ora 20.40, pe strada Argeşului, din municipiul Olteniţa, a fost depistat un autoturism marca VW, condus de A. Gheorghe, de 49 ani, din localitate, care prezenta o concentraţie alcoolică de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În toate cazurile au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

Biroul de Presă al Ministerului Educației Naționale este abilitat să transmită mesajul ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie, cu ocazia Zilei Intenaționale a Educației:

‘Pe 5 octombrie, marcăm Ziua Internațională a Educației, pentru a ne amintim de dascălii care, zi de zi, an de an, muncesc, de cele mai multe ori, necunoscuți, pentru ca noi toți să avem un destin. Profesorii reprezintă forța unei națiuni prin puterea lor de a transmite cunoaștere tuturor generațiilor pe care le educă. Este un moment care ar trebui celebrat în fiecare zi, pentru ca respectul și demnitatea acordate profesorilor, care ne formează ca oameni, să devină un fapt comun pentru societatea românească. Le urez tuturor dascălilor din România un an școlar și universitar frumos și îi asigur de toată prețuirea mea și de sprijinul meu necondiționat!’sursa-agerpres

Olteniţa – Poliţiştii Compartimentului Proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa au desfăşurat, în ziua de 03 octombrie a.c., în intervalul 1000 – 1200, acţiuni de prevenire şi combatere a absenteismului şcolar din unităţile şcolare de pe raza Municipiului, care să contribuie la creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic, prevenirea delicvenţei juvenile şi a victimizării minorilor în incinta şi în zonele adiacente şcolilor.
Oamenii legii au verificat unităţile de alimentaţie publică din apropierea liceelor, unde au fost identificaţi 12 elevi care absentau nemotivat de la cursuri, fiind transmise unităţilor de învăţământ şi părinţilor acestora informări cu privire la aspectele constatate.

Mandate, puse în executare de poliţişti

 

Agenţi din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Curcani au prins, în ziua de 03 octombrie a.c., ora 11.30, pe B. Gigi, de 22 ani, din comuna Curcani, judeţul Călăraşi, pe numele căruia Judecătoria Olteniţa a emis, la data de 30 septembrie a.c., un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere fără permis şi cu o alcoolemie peste limita stabilită de lege.

Condamnatul a fost predat poliţiştilor Serviciului de Investigaţii Criminale Călăraşi în vederea încarcerării.

·                         

 

În ziua de 03 octombrie a.c., poliţişti din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa l-au identificat şi reţinut pe Ş. Valerică, de 31 ani, din comuna Radovanu, judeţul Călăraşi, pe numele căruia Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă.

Acesta a fost predat poliţiştilor din cadrul D.G.P.M.B. pentru a fi depus în arest.

·                         

Ca in fiecare an la inceputul lunii octombrie Primaria Oltenita organizeaza ZIUA RECOLTEI-la intrarea in municipiu-dinspre Bucuresti-langa PETROM-!Incepand cu orele 15 realizatorul GEORGEL NUCA-va propune GALA CANTECULUI ROMANESC–unde invitati in recital vor fi:ION DRAGAN-TITA BARBULESCU-GEORGEL NUCA-ION TOADER-TEODORA PANA-ANA MARIA CARJAN-MARIA SPANU-MARIUS BRUTARU-MARIUS VOICU-MIRA-STEFAN VLAD-LORENA IACOB-AUREL SAVA-MADALINA MOTRUJ-NICU MATA-GABRIEL GORJANU-VALENTIN SAVA-ELENA CHIRICA- ROBERT BALIS-MIHAELA COMAN-MIHAI ENESCU-TINA MILITARU-ION FANESCU-GEORGIANA AURICA= BOGDAN ONCIOIU-ADINA ROSCA-CATALIN CALBEAZA-ALEXANDRU PATRASCU-ALINA CEUCA !! EVENIMENTUL ESTE SUSTINUT DE PRIMARUL MUNICIPIULUI OLTENITA-TONE PETRE ! INTREG SPECTACOLUL VA FI TELEVIZAT ! SUNTETI ASTEPTATI IN NUMAR CAT MAI MARE LA ACEASTA SARBATOARE A RECOLTEI CE A DEVENIT TRADITIONALA AICI IN OLTENITA !

La Spitalul din Oltenita se deruleaza un proiect ptr. imbunatatirea conditiilor din sectia de pediatrie -scopul sau fiind acela de a creste cantitativ si calitativ dotarile de urgenta prin achizitionarea de aparatura medicala corespunzatoare precum si imbunatatirea conditiilor de spitalizare ptr. copii din Oltenita si localitatile limitrofe.Pentru mai multe detalii am solicitat un scurt interviu doamnei dr. LILIANA PETCULESCU-directorul Spitalului Municipal Oltenita !

Incepand cu data de 1 oct 2013 Muzeul Gumelnita din Oltenita -are un nou director in persoana dlui prof.  de istorie-MIHAI NEAGU-care il inlocuieste  pe dl DONE SERBANESCU-creatorul si intemeietorul Muzeului Gumelnita din Oltenita -care va ramane sa lucreze si in continuare in cadrul muzeului-supervizand activitatile viitoare !Am realizat un scurt interviu cu cel care  se va ocupa de acum incolo cu activitatile muzeului !

Peste 30 de familii din municipiul Oltenita au fost sarbatorite intr-un cadru festiv de oficialitatile municipiului in sala de festivitati a primariei–unde -dupa 50 de ani-si-au reinnoit juramintele de credinta facute in 1963 !A fost o atmosfera de bucurie si sarbatoare in care cuplurile  au primit cate 500 ron de familie din partea primariei– ca un mic semn de admiratie    a  acestora  -gest urmat apoi de invitatia la o masa festiva-unde au cantat si au dansat ca in tinerete !Nu a lipsit nici TOMBOLA-care a  fost bine aprovizionata cu cele de trebuita norocosilor !Va invitam sa urmariti secvente filmate  in direct din sala primariei !

Prevenirea delincvenţei juvenile şi siguranţa copiilor constituie priorităţi pentru poliţiştii călărăşeni, astfel că atenţia acestora se îndreptată către unităţile şcolare, unde derulează activităţi de informare cu privire la cauzele care pot conduce la apariţia unor situaţii conflictuale şi la modalitatea cea mai bună de gestionare a acestora.

 

Întâlnirile au avut loc la Şcoala Gimnazială „Grigore Moisil” din Ulmeni şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Chiselet, unde au fost dezbătute probleme legale de prevenirea violenţei în şcoli, aspecte legate de cadrul legal aplicabil minorilor,  poliţiştii sfătuindu-i pe elevi cum să se deplaseze pe drumul către casă, dar şi cum  să se comporte când sunt singuri acasă pentru a se feri de situaţiile de risc.

 

La avizierele unităţilor de învăţământ au fost postate materiale cu recomandări utile pentru prevenirea criminalităţii.  

Jumătatea plină a paharului, sau cea goală? Asumare, sau fofilare? Actor, sau spectator? Responsabilitate, sau pasivitate? Sunt abordări pe care fiecare dintre noi le are în relaţie cu viaţa, cu propriul destin, cu rolul în această lume. Ceea ce diferenţiază oamenii la nivelul cel mai profund este raportarea la acţiune. Ceea ce face diferenţa este resortul pe care fiecare îl găseşte, în sine, sau în afara sa, de a face lucruri sau de a rămâne în încremenire. Oricât de dur şi inconfortabil ar fi, evoluţia umanităţii, evoluţia individuală, evoluţia, în general, înseamnă acţiune, mişcare, ceea ce presupune energie, efort, chiar sacrificii.

 

Cea mai importantă preocupare a Partidului Naţional Liberal este cum să răspundă speranţelor şi aşteptărilor românilor, prin actul de guvernare. Iată deci, ceea ce pe noi, liberalii, ne face să mergem mai departe. Ceea ce ne dă energia de a continua să ne asumăm roluri şi responsabilităţi nu foarte confortabile. Ceea ce ne face să credem că efortul depus merită. Ceea ce ne face să păstrăm speranţa şi credinţa că suntem pe drumul cel bun şi că ceea ce noi vedem acum la nivel macroeconomic urmează să fie resimţit şi la nivel micro, deci în viaţa fiecărui cetăţean”, declară Raluca Surdu, vicelider al deputaţilor liberali.

 

Un exerciţiu de optimism este întotdeauna binevenit, iar datele oficiale sprijină un astfel de demers:

1. Indicele de încredere macroeconomică este la maximul ultimelor 16 luni.

2. Economia intră într-un nou ciclu de expansiune, numărul de companii fiind în creştere.

3. Avem cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE.

4. Piaţa muncii îşi revine.

5. Exporturile au atins un nivel record.

6. Deficitul bugetar este sub control.

7. Creşte credibilitatea externă, existând o probabilitate de default la cote minime.

8. Credibilitate externă ridicată duce la posibilitatea de împrumuturi la randamente minime istorice, atât de pe piaţa internă cât şi de pe cea externă.

9. România şi-a consolidat bufferul din trezorerie la 6 miliarde de euro.

10. Rata de absorbţie a fondurilor europene reprezintă 21,3% din fondurile alocate pentru perioada 2007-2013.

11. Premieră: România, pe primul loc în UE la producţia de floarea-soarelui.

12. România a obţinut un an suplimentar pentru utilizarea fondurilor alocate de UE (cu perspectiva de a folosi încă 2,2 miliarde de euro).

13. Estimări de creştere economică de 2,4%, revizuite pozitiv de analiştii de la „The Economist”.

14. România are cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa şi se plasează pe locul trei la nivel mondial.

15. În primele 7 luni din 2013, suntem pe locul doi în UE la creşterea producţiei industriale.

 Limbajul economiştilor este unul greoi, iar rezultatele macroeconomice sunt la ceva distanţă faţă de oameni. Prin natura profesiei, economiştii privesc cifrele şi nu oamenii reprezentaţi de statistici. Noi politicienii ne raportăm mai degrabă la oameni, pentru că în faţa oamenilor ne-am luat angajamente şi faţă de aceştia avem de dat socoteală. Pentru a păstra însă energia şi cursul, ne folosim de jumătatea plină a paharului şi turăm motoarele în continuare. Suntem în acelaşi timp conştienţi că mai sunt multe de făcut până când o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă va fi resimţită şi la nivel individual”, subliniază cu realism Raluca Sudru.

* În realizarea acestui material au fost folosite date statistice oficiale preluate şi de presa naţională. Un exemplu în acest sens: adev.ro/mty80m.

 

 

Site acreditat SEAP
---------------