Asculta live

Arhiva lunară: iulie 2013

 

 

Poliţiştii de proximitate din Olteniţa au adresat sfaturi utile elevilor, care se pregăteau de plecarea într-o tabără, pentru prevenirea victimizării minorilor şi a delincvenţei juvenile

 

Activităţile pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor continuă şi în perioada vacanţei de vară.

Astfel, în dimineaţa de 30 iulie a.c., poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa s-au întâlnit cu elevi, părinţi şi cadre didactice, la Şcoala gimnazială „Spiru Haret” şi Liceul „Neagoe Basarab” din Olteniţa, înainte de plecarea într-o tabără şcolară din localitatea Sângeorz Băi, judeţul Bistriţa Năsăud.

            Recomandările transmise de oamenii legii s-au referit la atitudinea şi comportamentul ce trebuie adoptate de fiecare adolescent pentru a nu fi implicat în săvârşirea de fapte antisociale sau pentru a nu deveni victimă a infracţiunilor, cu respectarea strictă a tuturor indicaţiilor îndrumătorilor sau celorlalte persoane majore, care-i însoţesc în tabără.

          Elevii au primit recomandarea de a respecta regulile de circulaţie, la deplasarea pe drumurile publice, de a nu părăsi tabăra fără încuviinţarea organizatorilor, să nu se implice în scandaluri sau în discuţii cu persoane necunoscute, să nu se jignească sau să nu provoace, să nu încurajeze reacţii de agresivitate.

           Activităţile cu caracter informativ – preventiv vor fi desfăşurate în toată perioada vacanţei elevilor pentru reducerea riscului de implicare a copiilor în evenimente rutiere sau fapte antisociale.

Azi in municipiul Oltenita deputata PNL -RALUCA SURDU-a inaugurat corturile de prim ajutor care vor sta la dispozitia cetatenilor orasului in perioada urmatoare-un ajutor umanitar venit in sprijinul celor care sufera din cauza caldurii si totodata un gest umanitar si medical!De la inaugurarea corturilor medicale va prezentam un scurt reportaj realizat de echipa RADIO OLTENITA-TV !

Ca urmare a activităţilor operative desfăşurate, poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Olteniţa au depistat pe minora B. Bianca, de 16 ani, din municipiul Zalău, judeţul Sălaj, persoană urmărită pentru dispariţie de la domiciliu, de la data de 08 martie a.c..

Din verificările efectuate a rezultat că aceasta a plecat în mod voluntar de la domiciliu, în urma neînţelegerilor cu părinţii, şi locuieşte pe raza municipiului Bucureşti.

 Tânăra a fost cazată în Complexul de Servicii Comunitare Olteniţa din cadrul DGASPC Călăraşi, urmând să fie încredinţată părinţilor.

Poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Curcani au identificat doi minori, cu vârste de 15, respectiv 16 ani, ambii din municipiul Olteniţa, suspectaţi că, în noaptea de 25/26 iulie a.c., au pătruns în curtea locuinţei lui P. Vasile, de 60 ani, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi, de unde au încercat să sustragă 9 grătare metalice.

Fiind surprinşi de proprietar, suspecţii au abandonat bunurile şi au fugit, fapta fiind reclamată ulterior poliţiştilor pentru demararea investigaţiilor, care au condus la cei doi tineri.

În cauză sunt continuate cercetările pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor, urmând să fie luate măsurile legale.

·                         

Călăraşiul se pregăteşte de sărbătoare. Începând de joi, Centrul Cultural Judeţean Călăraşi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Călăraşi – organizează în perioada 1 – 4 august 2013, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „HORA MARE”.

Cele 20 ediţii ale Festivalului definesc caracterul multicultural al acestuia prin prezenţa ansamblurilor folclorice de renume de pe Continentul European, Asiatic şi al Americii de Sud.  Festivalul Internaţional de Folclor „Hora Mare” se va desfăşura în Municipiul Călăraşi, pe scena amplasată special, în aer liber – PLATOUL din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi / Centrul Judeţean de Cultură şi Administraţie Publică „Barbu Ştirbei”, iar spectacolele vor începe, în fiecare seară, la ora 20:00. Programul Festivalului cuprinde spectacole ce se vor desfăşura pe scena amenajată atât în aer liber, cât şi în săli acoperite. Deschiderea evenimentului folcloric va avea loc pe 1 August 2013, începând cu ora 10:00 – în cadrul întâlnirii cu oficialităţile – în Sala de conferinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi. La ora 18:30 – toate ansamblurile vor participa la PARADA PORTULUII POPULAR pe traseul: Piaţa „Big” Orizont – „5 Călăraşi” – Volna – PLATOUL din faţa Consiliului Judeţean Călăraşi / Centrul Judeţean de Cultură şi Administraţie Publică „Barbu Ştirbei”. După paradă, fiecare grup va prezenta un mini-spectacol de 15 minute.

Pe toată perioada desfăşurării Festivalului (1-4 august 2013) – prin rotaţie, toate ansamblurile vor susţine un program artistic în judeţ.

În cadrul Festivalului – vor fi organizate ateliere de lucru demonstrative, în cadrul cărora ansamblurile străine vor învăţa un dans tradiţional românesc.

Vor susţine recitaluri interpreţi consacraţi ai muzicii populare şi etno.

* * *

În cadrul acestei ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „HORA MARE” vor participa ansambluri din ţară şi străinătate:

• Ansamblul „Artisti” din Albania

• Ansamblul „Mladost” din Bosnia Hertzegovina

• Ansamblul „Ankara University Faculty of Medicine Folk Dance Group” din Turcia

• Ansamblul „Goce Delchev Sofia” din Bulgaria

Ansambluri reprezentative din Judeţul Călăraşi vor susţine spectacole:

• Ansamblul „Bărăganul” al Centrului Cultural Judeţean Călăraşi

• Ansamblul „Balada Dunării” al Municipiului Călăraşi

• Ansamblul „Doruleţul” aparţinând Primăriei Vlad Ţepeş

• Ansamblul „Brâuleţul Dunării” aparţinând Primăriei Grădiştea

• Ansamblul „Borcea” aparţinând Primăriei Borcea

• Ansamblul „Unirea” aparţinând Primăriei Unirea

• Ansamblul „Valea Mostiştei” aparţinând Primăriei Săruleşti

• Grupul vocal „Doruleţ” aparţinând Primăriei Ştefan cel Mare

Vor susţine recitaluri:

• Petrică Mâţu Stoian

• Constantin Enceanu

• Claudia Ghiţulescu

• Elena Merişoreanu

• Oana Florea, Lavinia Vasile, Neagu Zamfir

DESCHIDERE FESTIVAL – 1 August 2013:

• Ora 10:00 – Prezentarea delegaţiilor ţărilor participante la Festival

• Ora 10:15 – Alocuţiuni şi mesaje de Bun venit ! – adresate de către reprezentanţi oficiali ai Municipiului şi Judeţului Călăraşi

• Ora 10:45 – Mesaje de Bun găsit ! – adresate de către reprezentanţii delegaţiilor străine şi locale

• Ora 11:00 – Schimburi culturale şi de tradiţie între părţi

• Ora 11:10 – Discuţii libere ale participanţilor, gazdelor, presei

• Ora 11:20 – Închiderea întâlnirii şi anunţarea Deschiderii oficiale a Festivalului şi a Programului

Organizatori/Realizatori: Consiliul Judeţean Călăraşi, prin Centrul Cultural Judeţean – conducere interimară Ec. Dorina Ursu.

Prezentator: Emma Ştefan

Producători: Compania Artistică „Mix Music Show” Bucureşti–SURSA-EDITIA.RO

 

În atenţia angajatorilor!
Ţinând cont de faptul că I.N.M.H., a transmis mai multe atenţionări cu privire la temperaturile extreme şi a indicelui de confort termic care frecvent va depăşi pragul critic de optzeci de unităţi, conform OG 99/2000, angajatorii au obligaţia să asigure condiţii optime de muncă pentru personalul angajat, cu precădere pentru cei care prestează activităţi în mediul exterior.
În această perioadă, inspectorii de muncă din cadrul ITM Călăraşi aflaţi în teren vor avea în vedere şi aceste aspecte, urmărind respectarea condiţiilor de muncă, asigurarea de lichide şi pauzele necesare în vederea prevenirii unor eventuale situaţii neconforme.

          Inspector şef,
Răzvan Ilie MESEŞANU

 

Poliţia Municipiului Olteniţa a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, în seara de 27 iulie a.c., în jurul orei 2150, cu privire la faptul ca pe DN 31 a avut loc un eveniment rutier, soldat cu victime.

Din primele verificări efectuate a rezultat că C. Lucian, de 21 ani, din comuna Roseţi, judeţul Călăraşi, a condus un autoturism marca Opel pe raza comunei Chiselet, judeţul Călăraşi, şi a pierdut controlul volanului, părăsind partea carosabilă, unde s-a răsturnat.

În urma accidentului a rezultat rănirea uşoară a conducătorului auto şi a pasagerului I. Marian, care au fost transportaţi la spital pentru investigaţii medicale.

          În cauză sunt continuate cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor producerii accidentului.

În ziua de 28 iulie a.c.,  în jurul orei 1055, pe D.N. 4, în afara comunei Mitreni, Z. Liviu, de 36 ani, din Bucureşti, a condus un autoturism marca Skoda şi,  pe fondul nepăstrării unei distanţe corespunzătoare faţă de autoturismul marca Fiat, condus de Ţ. Robert, de 32 ani, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi, care circula în aceeaşi direcţie şi a redus viteza la trecerea la nivel cu calea ferată, a intrat în coliziune cu acesta.

În urma accidentului a rezultat vătămarea uşoară a conducătorului autoturismului Fiat şi a altor trei pasageri în cele două autovehicule, care au primit îngrijiri medicale, fără a necesita internarea.

Conducătorii auto au fost testaţi de poliţişti cu aparatul alcootest, rezultatele fiind negative.

 

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

·                         

Până la data curentă, un număr de 885 absolvenţi ai unei forme de învăţământ promoţia 2013 s-au înregistrat ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi. Dintre aceştia, 4 au absolvit învăţământul profesional, 844 liceu sau şcoală postliceală şi 37 învâţământul universitar.

          Proaspeţii absolvenţi au avut la dispoziţie o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii pentru a se înregistra la AJOFM Călăraşi ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.

          Dacă, în cele 60 de zile nu au reuşit să ocupe un loc de muncă, după această perioadă, absolvenţii pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, aceasta reprezentând o sumă fixă, lunară, în cuantum de 250 lei, acordată pe o perioadă de 6 luni. 

          În urma înregistrării la AJOFM Călăraşi, absolvenţii pot fi repartizaţi pe un loc de munca vacant, pot urma gratuit un curs de (re)calificare în una din meseriile solicitate pe piaţa muncii sau pot fi instruiţi în tehnicile de căutare a unui loc de muncă (întocmirea unui CV, a scrisorii de intenţie, a scrisorii de mulţumire, instruire în vederea prezentării la interviul pentru angajare, etc).

          De asemenea, angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt promoţia 2013, că  pot beneficia de scutirea, pe o perioadã de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi pot primi lunar, în baza art. 80 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă,  pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:

a) o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data  încadrãrii   în muncã, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;

b) o sumã egalã cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt secundar superior sau învãţãmânt postliceal;

c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.

          În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 lei, valoarea acestuia putându-se modifica prin Hotărâre a Guvernului.

          Pentru a beneficia de facilităţile şi stimulentele fiscale menţionate, este necesar ca angajatorul să încheie o convenţie cu AJOFM Călăraşi.

         

 

             Responsabil mass-media,

               Donciu Simona

Cu ocazia evenimentului PLUTA DUNARII 2013-in portul Otenita a avut loc un spectacol unde au participat formatii artistice locale pe o scena improvizata chiar pe malul Dunarii-un spectacol agreabil la care si-au adus contributia artisti locali si din comunele limitrofe !Un public in jur de cateva sute de persoane au apreciat calitatea artistica a momentelor prezentate rasplatind tinerii artisti cu lungi aplauze !VA INVITAM SA  VIZIONATI SECVENTELE FILMATE DE LA EVENIMENT DE ECHIPA RADIO OLTENITA-TV !

Prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, din 23 iulie 2013, domnul comisar-şef de poliţie Costache Ionel a fost împuternicit, pe o perioadă de 6 luni,  să îndeplinească atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi.

Până în prezent, comisar-şef de poliţie Costache Ionel a ocupat funcţia de şef al Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Călăraşi.

Agenţi din cadrulSecţiei 3 Poliţie Rurală Curcani au depistat în trafic, pe D.J. 402, pe raza comunei Curcani, în dimineaţa de 25 iulie a.c., ora 0845, un autoturism marca Opel, condus de R. Aurică, de 53 ani, din localitate, care nu avea dreptul de a conduce autovehicule ca urmare a unei măsuri anterioare de suspendare a acestui drept.

          În cauză s-a întocmit dosar penal.

În seara de 25 iulie a.c., ora 2150, agenţi de poliţie au oprit pe bulevardul Tineretului, din municipiul Olteniţa, un autoturism marca Renault, condus de D. Ionuţ, de 39 ani, din municipiul Buzău, care emana halenă alcoolică.

          În urma testării cu aparatul alcooltest, acesta a prezentat o concentraţie de 0,45 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

          În cauză s-a întocmit dosar penal.

Accidente de circulaţie

 

În seara de 25 iulie a.c., în jurul orei 18.10, pe D.N. 4, în comuna Curcani, satul Sălcioara, M. Nicolae, de 62 ani, din comuna Chirnogi, judeţul Călăraşi,  conducea un autoturism marca Dacia Logan, când a surprins şi accidentat pe T. Marian, de 44 ani, din comuna Curcani, care se deplasa pe bicicletă, în aceeaşi direcţie de mers şi, din cauza stării de ebrietate, s-a dezechilibrat spre stânga, fiind acroşat de autovehicul.

În urma accidentului a rezultat vătămarea biciclistului, care a refuzat să fie transportat la spital.

Conducătorul auto a fost testat de poliţişti cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, iar biciclistul a prezentat o concentraţie alcoolică de 1,08 mg/l alcool pur în aerul expirat.

 

 

·                         

SPECTACOL-CHIRNOGI-pe platoul din fata primariei CHIRNOGI  tinerii din cele patru tari participante la proiectul SALVE ROMANIA-TOBE 2013-OLTENITA-au sustinut un spectacol antrenant plin de culoare si dinamism-fiind rasplatiti cu lungi aplauze de localnicii care au asistat in numar mare la acest spectacol.Va invitam sa urmariti secventele filmate din reprezentatia lor!
a
Vezi mai multe video din film

Asociatia Salve Romania deruleaza in Oltenita un nou proiect in cadrul programului Tineret in Actiune. „TO-BE” este un schimb  multilateral de tineri , organizat  in perioada 20-27 iulie 2013, care reuneste cate 10 tineri din 4 tari: Tara Galilor, Estonia, Finlanda si Romania, proiectul oferindu-le posibilitatea de exprimare intr-un mediu intercultural, prin metode artistice- muzica (percutie), dans si teatru de strada. Atelierele vor fi conduse de artisti profesionisti venind din tarile participante , care se vor implica voluntar si  se vor finaliza cu 3 spectacole ce vor fi prezentate intregii comunitati in strada, la Caminul de batrani – persoanelor dezavantajate din comunitate , respectiv la dar si populatiei din zona rurala din satul Chirnogi. Ritmul tobelor va constitui subtil – firul rosu al spectacolelor, creand prilejul de a crea conexiuni intre obiceuiri, datini si traditii culturale ale tuturor tarilor implicate in proiect. Proiectul va incuraja dezvoltarea unui mod de viata sanatos, prin desfasurarea de activitati in aer liber, prin consumul de alimente sanatoase (bio si eco- de la producatori locali) si atentiei pentru protejarea  mediului inconjurator. Prin modalitatea  desfasurarii proiectului si felul in care vor fi implicati tinerii, se va urmari dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale si manageriale ale acestora.
TO-BE este un proiect care se deruleaza in parteneriat cu Primaria Oltenita,Primaria Chirnogi, Liceul Teoretic Neagoe Basarab si cu sprijinul Politiei Oltenita.
Tinerii participanti va asteapta sa ii vizionati ,pe  25 iulie, ora 18.30, intr-un spectacol inedit de tobe, teatru stradal si dans, ce sa va sustine in fata Primariei Oltenita.
________________________________

________________________________
Daniel Iulian Stan

Presedinte
Asociatia SALVE Romania
Str. N. Balcescu, bl. 102C, sc A, et 4, ap 17,
Oltenita, jud. Calarasi,cod 915400
tel;0040 723 540 113
www.salve.romania.blogspot.com
e-mail:salve.romania@yahoo.com
cod fiscal 27883086,
cont nr. RO34RZB0000060013222045,deschis la Raiffeisen Bank Oltenita

Primarul TONE PETRE  a avut o intalnire in Sala mare a Primariei Oltenita cu tinerii participanti la PROIECTUL  ASOCIATIA SALVE DIN OLTENITA-TINERET IN ACTIUNE–TOBE–tineri care l-au supus unui tir de intrebari foarte obiective in ceea ce priveste viata tinerilor din municipiul Oltenita!Tinerii participanti din FINLANDA-TARA GALILOR-ESTONIA-ROMANIA-care zilele cestea participa la multe actiuni in orasul Oltenita-au sesizat cu multa obiectivitate ce lucruri merg si ce lipseste-in opinia lor-tinerilor de pe aceste meleaguri.Primarul a fost incantat de maturitatea dovedida de tineri participanti si a raspuns cu multa amabilitate intrebarilor puse de acestia.Va invitam sa urmariti materialul filmat de echipa RADIO OLTENITA-TV–de la aceasta intalnire !

În 18 iunie 2013 o plută mare va începe

călătoria sa pe Dunăre. Ea o să fie construită

în oraşul Apatin (Serbia), care se află în

direcţia westică de Novi Sad. De Apatin Pluta

Dunării va porni călătoria sa de 8 săptămâni. Pe

drumul ei pluta se va opri în 6 ţări – Serbia,

Croaţia, România, Bulgaria, Ucraina şi Moldova.

Gazde pentru plută vor fi 35 oraşe – Apatin,

Vucovar, Novi Sad, Belgrad, Smederevo, Orşova,

Drobeta Turnu Severin, Vidin, Calafat, Oriahovo,

Svishtov, Zimnicea, Ruse, Giurgiu, Tutrakan,

Olteniţa, Silistra, Călăraşi, Brăila, Galaţi,

Giurgiuleşti, Tulcea. Acestea sunt numai o parte

dintre staţiile pluţii. În Tulcea pluta va fi

lăsat în spate 1100 km. În radius de 40 km. în

localităţile – gazde, locuiesc aproximativ 8,5

milioane de oameni, care sunt invitaţi la

evenimentele organizate.    Pluta ca mijloc

de transportare al lemnului şi oamenilor a fost

folosită pe multe fluvii europene de mai mulţi

de 600 de ani. Abia cu răspândirea căilor ferate

şi a transportului rutier, folosirea pluţilor

pierde importanţa sa şi este întreruptă. Pe

fluviul Rin pluţile încetează să circule în anul

1967, iar pe râul Isar – în anul 1922. În

ultimii ani construirea de pluţi se renaşte, dar

acum ca o atracţiune turistică.Pluta Dunării

este ambasador al Strategiei UE pentru Regiunea

Dunării, care a fost aprobată în anul 2011 şi

cuprinde 14 ţări, conectate direct sau indirect

cu Dunarea. Populatia totală a acestor ţări este

aproximativ 100 milioane de oameni.
Misiunea Plutei:

A conecta persoane şi asociaţii

nongovernamentale, astfel promovând crearea de

contacte şi prietenii;
A atrage atenţia asupra economicii în

regiunea Dunării;
A introduce tinerii la profesii, asociate de

fluviu, cu potenţial de dezvoltare în viitor;
A asista la consolidarea şi dezvoltarea

încrederii în sine a populaţiei Dunării de

mijloc şi Dunării de jos;
A prezenta tehnologii inovative ca Live

Stream – transmiterea live a imaginii cu

ajutorul unei camere zburătoare în mod liber.
“Pluta Dunării 2013” este o iniţiativă civică a

multor asociaţii, instituţii, municipii, firme

şi persoane fizice. La această iniţiativă poate

participa oricine care vrea să contribuie la

dezvoltarea regiunii Dunării. Înscrierea de

participare se face pe pagina de internet a

evenimentului: danube-raft.eu Organizatorii

Ogneniat Dunav Ltd
Technology Center Sofia Ltd & Co. KG
TUTRAKAN TOURISM DEVELOPMENT ASSOCIATION
SINT – Society for Innovation and new

Technologies
Address:
BG-1784 Sofia 7km, 11 Magnaurska Shkola Str.,

bloca Hightech Park sau
7600 Tutrakan, Suvorov Square 1
Phone:
00359-876 444 117, 00359-876 444 116 (Juergen

Eisele) Dimensiunile plutei vor fi aproximativ

80m. lungime şi 10m. laţime. Pluta va avea o

platformă pentru un număr ajungând la 120 de

persoane, care vor să călătorească cu ea şi să

trăiască experienţa unică a acestei aventure.

Secţiunile traseului au o lungime între 20 şi 40

de km. În localităţile vizitate, pluta va fi la

dispoziţie pentru sărbători ale oraşului şi

râului. Pe bord va fi organizată Live Stream –

transmitere, iar în programele de seară se vor

vedea Lasershow, LED-Lights şi spectacole cu

foc.SURSA-WWW.DANUBE-RAFT.EU

Pentru cei mai mulți dintre noi, vara este anotimpul vacanței, al concediilor și al evadării din rutina cotidiană. Este acea perioadă din an când vrem să ne reîncărcăm bateriile, fie că plecăm în concediu sau că rămânem acasă. Vara aceasta, deputata Raluca Surdu și PNL Oltenița s-au gândit să le ofere acelora dintre noi, care stăm acasă, câteva oportunități, în plus, pentru a ne petrece lunile de vară într-un mod activ.

Astfel, la începutul lunii august, deputata PNL Raluca Surdu organizează o serie de vizite la Palatul Parlamentului din București, pentru elevii de la trei licee din Oltenița. „Parlamentul este o instituție fundamentală a statului român, dar prea puțini tineri înțeleg cum funcționează această instituție și de ce este ea atât de importantă. Vizitarea Palatului Parlamentului le va oferi elevilor de clasa a X-a și a XI-a, posibilitatea să vadă cum sunt făcute legile și cum se iau decizii în forul legislativ. Sunt convinsă că va fi o experiență educativă extrem de interesantă pentru elevi”, explică Raluca Surdu.

Și pentru că elevii de astăzi, pot deveni antreprenorii de mâine, PNL Oltenița vrea să pună pe picioare un Centru de resurse pentru iniţiativă şi acţiune. Practic, este vorba despre un sprijin acordat celor care doresc să se informeze cu privire la demararea unei afaceri, dar și celor care doresc să afle mai multe despre latura socială a antreprenoriatului și cum se pot implica pentru a ajuta comunitatea.

Mai exact, Raluca Surdu vrea să pună la dispoziţia celor interesaţi un spaţiu de informare cu material bibliografic de specialitate, reprezentând cărţi, ghiduri, rapoarte, cercetări și alte documente obținute de la institute de cercetare sau organizaţii non-guvernamentale. Periodic, vor fi organizate întâlniri pentru cei dornici să folosească informaţiile pe care deja le au sau pentru cei care doresc să își dezvolte noi competențe.

Îmi doresc să vin în sprijinul celor care vor să se informeze în diferite domenii, să își dezvolte noi competențe. Vom strânge documentația de specialitate și vom organiza sesiuni gratuite de dezvoltare personală și profesională, pentru toți cei interesați. Vreau să punem bazele unui incubator de acțiune și de inițiative, unde oamenii vor fi încurajați să își pună ideile în practică și să aplice cunoștințele dobândite pe parcurs. Am convingerea că acest proiect va fi operațional cât mai rapid. Cei interesați, pot afla mai multe informații la cabinetul meu parlamentar din Oltenița”, susține deputata PNL.

Cei de la PNL Oltenița s-au gândit și la cei care suferă din cauza căldurii, de peste vară, și au hotărât să amplaseze, în oraș, corturi unde toți cei care doresc pot să își verifice gratuit tensiunea. „Bolile de inimă afectează tot mai mulți oameni, iar consecințele lor sunt grave. Vreau să oferim tuturor oltenițenilor șansa de a apela la personal medical specializat pentru a-și verifica tensiunea și să îi îndrumăm către asistență de specialitate. Sper ca primul cort de asistență medicală să fie amplasat cât mai repede și îi rog pe oltenițeni să apeleze la serviciile care le vor fi oferite”, spune Raluca Surdu. Acțiunea va fi organizată în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică și Spitalul Municipal.

În ziua de 21 iulie a.c., ora 00.40, poliţiştii au oprit în trafic, de bulevardul Mărăşeşti, din municipiul Olteniţa, autoturismul marca Dacia 1310, condus de T. Gheorghe, de 63 ani, din oraşul Budeşti, judeţul Călăraşi,  care a prezentat, în urma testării cu aparatul etilotest, o concentraţie alcoolică de 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost condus de poliţişti la Spitalul Olteniţa, unde i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal.

 

·                         

Joi, 18 iulie, a avut loc, la Ploieşti,  o dezbatere publică ce a vizat definitivarea propunerilor pentru procesul de regionalizare-descentralizare. În cadrul  evenimentului, ce a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice(MDRAP), au fost puse în discuţie rezultatele unor studii realizate de Comitetul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Aşa cum se arată într-un comunicat de presă al MDRAP, la consultări au participat parlamentari, specialişti, reprezentanţii administraţiei publice  locale din cele şapte judeţe ale regiunii Sud Muntenia.

Prezent la dezbaterea publică, ministrul dezvoltării regionale, Liviu Dragnea  a precizat că, proiectul de regionalizare nu prevede desfiinţarea judeţelor şi comunelor, ci dimpotrivă, ministerul încurajează asocierea lor în proiecte comune, care să atragă fonduri naţionale şi europene şi proiectează instrumente în acest sens.

,,Prin regionalizare şi descentralizare, sistemul administrativ se poate reforma. Ne dorim ca cetăţeanul român să nu mai piardă la fel de mult timp în relaţia cu diferite instituţii publice, aşa cum se întâmplă în prezent, ci să poată rezolva totul într-un singur loc, la primărie”, a spus ministrul Liviu Dragnea .

Cu privire la variantele de lucru pentru zona de sud a ţării, viceprim-ministrul a arătat că este analizată posibilitatea ca Bucureştiul să fie inclus în regiunea Muntenia, în condiţiile în care regiunile cu mai mulţi poli de dezvoltare asigură o dezvoltare mai echilibrată a regiunii decât cele monopolare. „Capitala atrage multe investiţii şi oameni de înaltă calificare din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, de exemplu. Aceste judeţe se depopulează, iar şansa lor de dezvoltare se diminuează. Sunt doar două judeţe care au rezistat acestui aspirator puternic, Prahova şi Argeş. Şi atunci trebuie să ne gândim serios dacă nu cumva ar fi bine ca Bucureştiul să facă parte integrantă din Regiunea Muntenia, în forma sa actuală sau în altă formă. Şi pentru Bucureşti ar fi important să aibă unde să se extindă”,a mai adăugat Liviu Dragnea.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI

Conducerea pe drumurile publice, fără permis, a unui autovehicul, constituie infracţiune

 

În această dimineaţă, în jurul orei 02:45, agenţi din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Olteniţa au depistat, pe DN 31, pe raza comunei Spanţov, judeţul Călăraşi, un autoturism marca Cielo, înmatriculat în Republica Bulgaria, condus de S. Marian, de 21 ani, din comuna Spanţov.

 Verificările efectuate de poliţişti au relevat faptul că bărbatul de la volan nu este posesor de permis de conducere, fiind întocmit în cauză un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

 

·                         

 

  • Poliţiştii de investigaţii criminale din Olteniţa s-au sesizat din oficiu, în seara de 18 iulie a.c., ora 2230, cu privire la faptul că, la o nuntă organizată pe strada Mircea Eliade, din municipiul Olteniţa, s-au folosit articole pirotehnice de uz civil.

În urma verificărilor efectuate la faţa locului, a fost identificat C. Nicuşor, de 28 ani, din Olteniţa, care a folosit în curtea unui imobil, fără a deţine autorizaţie, articole pirotehnice de divertisment din clasa a II-a.

Oamenii legii au ridicat în vederea cercetărilor două baterii folosite, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinerea, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, conform prevederilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

·                         

Aceasta vizează reducerea victimizării din accidente rutiere prin combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone şi transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri.

          În cadrul activităţilor de control, poliţiştii rutieri vor urmări:

               Legalitatea transporturilor rutiere de mărfuri şi persoane în ceea ce priveşte existenta foilor de parcurs, existenta şi valabilitatea licenţelor de transport, de execuţie şi de traseu

        Controlul autovehiculelor pentru transportul mărfurilor şi concordanţa între cantităţile scriptice prevăzute în documentele de însoţire a mărfii şi cele faptice

        Controlul legalităţii transportului de persoane în trafic urban şi judeţean, interjudeţean, naţional si internaţional, în ceea ce priveşte existenta documentelor legale, condiţiile de transport, respectarea traseelor şi a graficelor de circulaţie, precum si a celorlalte condiţii stipulate în caietele de sarcini

– Respectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, precum şi alte aspecte de natură economică.

Vor mai fi avute în vedere şi starea psiho-fizică a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor, modul de respectare a prevederilor privind inspecţiile tehnice periodice şi alte aspecte privind circulaţia pe drumurile publice.

Suspecţi de furt, identificaţi cu operativitate de poliţişti

 

Mitreni – minor de 11 ani, suspectat de furtul unei tablete

 

Agenţii Postului de Poliţie Mitreni au fost sesizaţi prin plângere, în ziua de 16 iulie a.c., ora 12,00, de N. Georgeta, de 51 ani, din localitate, cu privire la faptul că, în urmă cu două zile, i-a fost sustrasă din locuinţă o tabletă.

Potrivit datelor furnizate rezulta că, profitând de lipsa sa şi a celorlalţi membri ai familiei de la locuinţă, persoane necunoscute au pătruns în imobil pe o fereastră lăsată deschisă, de unde au sustras o tabletă. 

În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii au identificat cu operativitate suspectul, un minor de 11 ani, din comuna Mitreni, judeţul Călăraşi, copil lipsit de supraveghere, care, după comiterea furtului, a încercat să valorifice obiectul sustras.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracţiunii de furt calificat.

 

Călăraşi – suspect de săvârşirea mai multor infracţiuni de furt din locuinţe şi dependinţe şi violare de domiciliu, reţinut de poliţişti

 

În ziua de 16 iulie a.c., poliţişti din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de S. Elvis, de 31 ani, din municipiul Călăraşi, suspectat de violare de domiciliu şi furt calificat.

Una dintre fapte a fost comisă la data de 10 iulie a.c., când suspectul a pătruns, pe o uşă lăsată nesupravegheată, în locuinţa lui R. Sorin, de 37 ani, din municipiul Călăraşi, de unde a sustras două telefoane mobile în valoare totală de 1600 lei, care au fost recuperate.

S. Elvis a fost identificat de poliţişti, recunoscând comiterea faptelor de violare de domiciliu şi furt calificat.

Poliţiştii au reuşit să documenteze şi să probeze în sarcina sa, în total, patru infracţiuni de furt calificat din locuinţe şi dependinţe de pe raza municipiului Călăraşi, în care a pătruns profitând că uşile de acces nu erau asigurate, şi o violare de domiciliu, fapte comise în perioada 10 – 15 iulie a.c..

Prejudiciul constând în bani, un laptop şi două telefoane mobile, a fost recuperat în proporţie de peste 80%, suspectul fiind depus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi, urmând ca astăzi să fie prezentat parchetului cu propunerea de arestare preventivă.

Olteniţa – suspecţi de tentativă de furt de combustibil dintr-un autoturism, identificaţi de poliţişti

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din Olteniţa au reuşit identificarea a patru tineri din municipiul Olteniţa, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, suspectaţi de tentativă de furt de carburant.

În ceea ce-i priveşte există suspiciunea că, în noaptea de 02/03 iulie a.c., au pătruns în curtea locuinţei lui D. Constantin, de 28 ani, din Olteniţa, au forţat  buşonul de umplere a rezervorului unui autoturism marca Audi, încercând să sustragă carburant. Aceştia au abandonat la faţa locului un recipient din plastic, un furtun şi un cuţit, reuşind să fugă la acel moment.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă la furt calificat, urmând să fie soluţionat prin parchet.

 

ION ILIESCU A VIZITAT PORTUL TURISTIC OLTENITA AVAND DISCUTII CU FACTORII DE RASPUNDERE DIN PORTUL DUNAREAN CAT SI CU ZIARISTI PREZENTI LA INTALNIRE-AFIRMAND -PRINTRE ALTELE -CA RELUAREA LUCRARILOR CANALULUI DUNARE -BUCURESTI ESTE O –CITAM—O PROSTIE,O IDEE NESABUITA !VA LASAM SA URMARIT I REPORTAJUL FILMAT DE ECHIPA RADIO OLTENITA-TV !

Azi 16 iulie 2013 ION ILIESCU-fostul presedinte al ROMANIEI-a venit la OLTENITA ptr. a se intalni cu simpatizanti si membri ai PSD !. In sala de festivitati a Primariei Oltenita au fost prezenti numerosi invitati,jurnalisti si prieteni din copilarie ai presedintelui.In staful fostului presedinte s-au aflat-VICTOR OPASKI-DAN SOVA-GEORGE IACOB-PETRE TONE=DANIEL FLOREA si IONUT LUPASCU ! Cu acest prilej domnul ION ILIESCU a lansat  doua carti,una scrisa de domnia sa si alta de domnul VICTOR OPASKI-referitoare la activitatea politica a dlui ILIESCU!Au urmat apoi vizite la GRADINITA NR.5-inaugurata cu acest prilej-spitalul Oltenita si portul turistic ! REPORTAJE DE LA TOATE ACESTE MANIFESTARI VOR APAREA IN ORELE URMATOARE PE SITUL–RADIO OLTENITA !

Potrivit unei dispoziţii a Agenţiei bulgare „Infrastructura rutieră”, se interzice circulaţia autovehiculelor destinate transportului de mărfuri cu masa maximă admisă de 12 tone (inclusiv remorci şi semiremorci) cu mai mult de două osii, tehnică agricolă, tractoare şi tehnică specifică pentru construcţii pe mai multe sectoare ale reţelei naţionale de drumuri, printre care şi Drumul II – 29 „Dobrich – frontiera cu România”.

          Pentru zilele de vineri şi duminică, în perioada 28 iunie – 15 septembrie 2013 inclusiv, interdicţia este valabilă pentru următoarele intervale orare:

        vineri – 18,00 – 22,00

        duminică – 14,00 – 20,00.

Pentru zilele de sărbătoare ( 5 şi 8 septembrie ) interdicţia este valabilă între orele 14,00 – 20,00.

Interdicţia nu este valabilă pentru autovehicule care transportă mărfuri periculoase, produse alimentare alterabile şi animale vii.

Pe durata interdicţiei, autovehiculele menţionate vor staţiona în afara carosabilului, fără să obstrucţioneze ceilalţi participanţi la trafic.

 

La faza naţională a Concursului „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, elevii echipei judeţului Călăraşi s-au numărat printre câştigători

 

În perioada 07 – 10 iulie a.c., în municipiul Slatina, judeţul Olt, s-a desfăşurat faza naţională a concursului „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”, judeţul Călăraşi fiind reprezentat de echipa formată din elevi de liceu şi gimnaziu din municipiul Olteniţa, având ca profesor îndrumător pe d-na profesor Erna Buga.

          Componenţa echipajului a fost următoarea:

– Şcoala Gimnazială Profesor Lucian Pavel: Oprea Vlad – clasa a – VII -a şi State Narcis – clasa a – VII – a

– Liceul Teoretic Neagoe Basarab: Cristea Cătălina – clasa a – X – a şi Cazan Robert– clasa a – X – a.

Concursul s-a desfăşurat în mai multe etape, fiecare elev demonstrându-şi pregătirea şi îndemânarea prin parcurgerea unor probe individuale, astfel: 

Secţiunea destinată elevilor de gimnaziu: parcurgerea unui traseu de îndemânare cu bicicleta în poligon şi respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti în parcul şcoală.

Secţiunea destinată elevilor de liceu: proba teoretică de verificare a cunoştinţelor în domeniul rutier pe bază de chestionar şi proba de arbitraj  în vederea identificării abaterilor la respectarea regulilor de circulaţie de către biciclişti în parcul şcoală.

         

 

 

 

După parcurgerea celor patru probe individuale, echipa judeţului Călăraşi s-a clasat pe un meritoriu loc 10, la concurs participând 42 echipaje din întreaga ţară.

          Un rezultat excepţional a obţinut elevul Cazan Robert, care s-a clasat pe locul I la proba arbitraj, rezultate foarte bune obţinând şi ceilalţi componenţi ai echipajului, departajarea acestora la parcul şcoală şi poligon fiind făcut în funcţie de timpul parcurgerii celor două probe. Astfel, parcul şcoală a fost parcurs de Oprea Vlad fără greşeală şi de State Narcis cu doar două puncte de penalizare, iar Cristea Cătălina, care a participat la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor rutiere, a rezolvat chestionarul cu un număr minim de greşeli.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au desfăşurat, în perioada 12 – 14 iulie a.c., acţiuni de reducerea a riscului rutier pe drumurile publice din judeţ, prevenirea şi combaterea faptelor ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică

În activităţi au fost implicaţi poliţişti de ordine publică, poliţie rutieră, prevenirea criminalităţii, structurii de acţiuni speciale şi transporturi, fiind desfăşurate 50 de acţiuni, în timpul cărora au fost constatate 5 infracţiuni.

Dintre acestea 3 infracţiuni au constat în conducerea autovehiculelor cu alcoolemie peste limita stabilită de lege şi 2 de conducere fără permis.

Poliţiştii rutieri, care au acţionat pentru asigurarea respectării regimului legal de viteză şi prevenirea evenimentelor rutiere, folosind echipamentele de supraveghere video a traficului rutier şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, au instituit 45 de filtre, fiind verificate 172 de autovehicule, şi au reţinut 19 permise de conducere şi 7 certificate de înmatriculare.

Au fost aplicate 453 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 37 în conformitate cu prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, 10 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 393 la O.U.G. nr. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice ( 211 pentru depăşirea limitelor de viteză, 5 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 10 pentru neacordare de prioritate), valoarea totală a acestora fiind de 84.210 lei.       

Au fost distribuite cetăţenilor peste 160 de materiale conţinând recomandări utile pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie şi reducere riscului de a deveni victime ale infracţiunilor.

Liceul Tehnologic ,,Ion Ghica” Olteniţa şcolarizează elevi de liceu în trei domenii şi anume: mecanic (tehnician în transporturi şi tehnician mecanic întreținere și reparații), industrie textilă şi pielărie (tehnician în industria textilă) şi estetica şi igiena corpului omenesc (coafor-stilist).
De asemenea, liceul nostru şcolarizeaza elevi pentru învăţământul profesional de 2 ani,  organizat după clasa a IX-a, ca parte a învăţământului liceal, filiera tehnologică în domeniile: mecanică şi estetica şi igiena corpului omenesc.
Şcoala profesională de 2 ani este organizată prin programul naţional „Alege-ţi drumul!”.
Acesta este un program de dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic ce oferă posibilitatea calificării într-o meserie încă de pe băncile şcolii şi de a obţine astfel mai repede un loc de muncă plătit.
În program se pot înscrie elevii claselor a IX-a, indiferent de forma de pregătire liceală pe care o urmează, elevii seriilor anterioare care, dintr-un motiv sau altul, au abandonat studiile, precum şi absolvenţii şcolii de arte şi meserii.
Finalitatea programului constă în dobândirea unui Certificat de calificare profesională, cu care absolvenţii se pot angaja în România sau în ţările Uniunii Europene. De asemenea, în urma finalizării programului aceştia dobândesc Certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu, care permite  continuarea studiilor în învăţământul liceal.
Pentru anul şcolar 2013-2014, Planul de scolarizare cuprinde si clase pentru invatamantul seral, dupa cum urmeaza:

CLASA a IX-a, CURS SERAL
– Profil tehnic. Domeniul Mecanic
– Calificare:  Tehnician mecanic întreținere și  reparații:      –              1 clasă =28 locuri
Se pot inscrie candidatii din seriile anterioare care au implinit varsta de 18 ani pana la data inceperii anului scolar 2013- 2014

CLASA a XII-a,- semestrul II, CURS SERAL , Ruta progresiva
– Profil tehnic. Domeniul Mecanic

– Calificare:   Tehnician mecanic întreținere și  reparații:      –     1 clasă =28 locuri

–  Tehnician în industria textilă                               –     1 clasă =28 locuri

Se pot inscrie absolventi din seriile anterioare care au promovat clasa a X- a liceu, scoala profesionala sau an de completare cu sustinerea de diferente in cazul schimbarii filierei, profilului sau specializarii.

DIRECTOR,
PROF. TULGARA ANGELA

Agenţii Postului de Poliţie Şoldanu s-au sesizat din oficiu, în ziua de 09 iulie a.c., cu privire la faptul că, pe o stradă din satul Negoeşti, V. Constantin, de 54 ani, din localitate, a lovit cu pumnul un tânăr de 16 ani, pe care l-a deposedat de bicicleta cu care se deplasa. Agresorul a invocat o datorie neachitată a mamei băiatului.

În cauză au fost demarate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie, fiind luată, în aceeaşi zi, măsura reţinerii pentru 24 de ore a suspectului, care a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Călăraşi.

Ieri, 10 iulie a.c., V. Constantin a fost prezentat de poliţişti Judecătoriei Olteniţa, care a emis pe numele său mandat de arestare preventivă pentru 29 zile.

Reamintim tuturor angajatorilor, indiferent de forma de capital, privat de stat sau mixt, că, în conformitate cu prevederile Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, au obligaţia de a comunica La AJOFM Călărași toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. Prin locuri de muncă vacante se înţelege atât locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create.

Comunicarea locurilor de muncă vacante se face pe suport hârtie sau în format electronic, pe suport magnetic sau pe e-mail, conform formularului ”Situatia privind locurile de muncă vacante”. Necomunicarea acestora constituie contravenţie şi se sancţionează  cu amenda de la 3000 lei la  5000 lei.

Mediatizarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante prin orice alte mijloace de tipul mass-media, afişare la sediul unităţii sau pe site-uri, nu exonerează firmele respective de obligaţia de a  anunţa posturile disponibile la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi.

Transmiterea ofertelor de locuri de muncă vacante se poate face prin fax la nr. 0242.331.693, prin  e-mail: ajofm@cl.anofm.ro  , la sediul Agenţiei Locale Călăraşi, sau la punctele de lucru Olteniţa şi Lehliu.

Pentru săptămâna curentă, în evidența AJOFM Călărași sunt înregistrate 81 locuri de muncă vacante, dintre care 69 în domeniul confecțiilor textile (confecționer mașinist și muncitor necalificat), 6 în comerț        ( vanzătoare, ospătar, agent comercial, manipulant mărfuri) și 6 în alte domenii de activitate (instructoare aerobic-fitness, strungar, secretară, șofer).

AJOFM  Călăraşi

 organizează,  în această lună , 3 programe de formare profesională

 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Călăraşiorganizează, în luna iulie 2013,  3 programe de formare profesională gratuite pentru persoanele care nu realizează venituri.

Cele 42 de persoane care vor beneficia gratuit de programele de formare organizate în această lună  vor fi pregătite în meseriile de: operator introducere, validare şi prelucrare date, fierar betonist și confecționer asamblor articole textile.

În primul semestru al anului 2013,  AJOFM Călăraşi a organizat 23 cursuri de formare profesională, la aceste programe fiind incluse  380 persoane, din care 194 şomeri din mediul rural.

De asemenea, ca urmare a absolvirii unui curs de formare profesională, în primele 6 luni ale acestui an, 227 persoane şi-au găsit un loc de muncă.

281 locuri de muncă vacante puse la dispoziția lucrătorilor români,

 prin rețeaua EURES

  

 

            Pentru săptămâna curentă, statele UE oferă lucrătorilor români 281 locuri de muncă vacante, astfel: 

Norvegia

       Senior inginer electric – 1 post (studii superioare în domeniul electric, 7 ani experiență, limba engleză –fluent);

       Bucătar șef – 1 post (calificare, experiență, cunoștințe bune de limba engleză);

       Bucătar -3 (calificare, experiență, cunoștințe bune de limba engleză);

       Bucătar a la carte – 1post (calificare, 3 ani experiență, cunoștințe bune de limba engleză);

       Patiser – 1 post (calificare, experiență, cunoștințe bune de limba engleză).

Austria

       Muncitor în domeniul forestier – 10 posturi (cunoștințe  limba germană nivel mediu spre avansat);

Slovacia

       Lucrător cu mașini de cusut– 6 posturi (studii gimnaziale, limba slovacă). 

Germania

       Operator mașini mase plastice– 4 posturi (calificare, permis conducere, limba germană);

       Bucătar – 45 posturi (calificare, experință, cunoștințe bune de limba germană);

       Ospătar – 60 posturi (calificare, experință, cunoștințe foarte bune de limba germană);

       Barman -30 posturi (calificare, experință, cunoștințe foarte bune de limba germană);

       Manager restaurant a la carte – 10 posturi (calificare și experienșă profesională ca manager de hotel/restaurant, foarte bune cunoștințe de limba germană și bune cunoștințe de limba engleză);

       Specialist IT (inginer, tehnician) – 25 posturi (diplomă de licență în informatică/inginerie electrică, matematică, fizică, cunoștințe foarte bune de limba engleză);

Suedia

       Tehnician în industria laptelui– 1 post (studii superioare, experiență minim 2 ani, limba engleză);

Belgia

        Manager proiect – 1 post (studii universitare cu o experiență de 6 ani în IT sau studii non-universitare cu o experiență de 12 ani în IT, 2 ani experiență în management de proiect, limba engleză);

        Analist programator – 1 post (studii superioare, minim 2 ani experiență în IT sau non-universitare cu minim 4 ani experiență în IT, limba engleză);

Franța

        Kinetoterapeut- 3 posturi (autorizație de exercițiu în Franța, limbha franceză nivel B1)

        Medic coordonator – 1 post (limba franceză, diplomă validată în Franța și înscriere în ordinul medicilor, de preferat geriatrie);

Ungaria

        Șofer de camion internațional – 75 posturi (minim 1 an experiență în spațiul UE, permis categ. C+E, calificare);

Italia

        Îngrijitoare copil – 1 post (fata serioasa pentru ingrijirea unui copil in varsta de 20 luni, în cadrul unei familii, permis de conducere, limba italiană).

 

Pentru mai multe detalii cu privire la oferetele de locuri de muncă oferite prin rețeaua EURES, persoanele interesate se pot adresa consilierului EURES al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă – dna. Simona Donciu, telefon 0242.315.798 sau pot accesa portalul  http://eures.anofm.ro/.

 

 

 

 

Responsabil mass-media,

Simona DONCIU

 

 

 

 

Marţi 9 iulie a.c., Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi  a  dat publicităţii  rezultatele obţinute de absolvenţii de liceu la examenul de bacalauareat. Din cei 2022 de candidaţi,  prezenţi la probele de evaluare,  doar 977 au promovat bacalaureatul.

Procentul de promovare, din seria trecută fost,  51,57% iar din seria anterioară au fost declaraţi admişi, doar 35,02% din candidaţi. Comparativ cu prima sesiune din anul 2012, când procentul de promovabilitate, înregistrat la nivelul judeţului, a fost de 37,15%, în  sesiunea  actuală, promovabilitatea a crescut  cu aproximativ  11 procente, la 48,32 %, înainte de contestaţii.

Liceul care a înregistrat cel mai mare procent de promovabilitate este Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei” din Călăraşi, cu un procent de 88,6%. Din cei 200 de absolvenţi care au susţinut toate probele de evaluare, 179 au promovat examenul.    Doi dintre cadidaţii de la acest liceu, care au susţinut examenul de bacalaureat, Ciobanu Brânduşa şi Ioniţă Oana au obţinut media 10.

Colegiul Economic din Călăraşi a înregistrat un procent de promovabilitate de 81,3%. Din cei 155 de candidaţi prezenţi, 122 au reuşit să promoveze bacalaureatul. Cea mai mare medie obţinută a fost 9,76.

Surpriza vine la ocupantul locului III, în ceea ce privește procentul de promovabilitate: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”  din Călăraşi s-a clasat  după Colegiul Economic, cu o rată de promovare de 79,7%, din cei 178  absolvenţi,care au suţinut probele de evaluare, 142 au obţinut medii de promovare. Cea mai mare medie obţinută a fost 9,73.

Liceul Teoretic ,,Neagoe Basarab”  din Olteniţa  are un procent de promovabilitate de 70,24%. Din cei 205 candidaţi care au susţinut  bacalaureatul,144 au obţinut medii de peste 6. Cea mai mare medie obţinută a fost 9,96.

Liceele tehnologice au avut, ca de obicei, cea mai mică rată de promovabilitate

La Liceul Tehnologic ,, Alexandru Odobescu” din Lehliu Gară,  rata de promovare este de 45,6%.  110 absolvenţi au promovat examenul, din  cei 241 prezenţi. Cea mai mare medie a fost 9,61.

Liceul Tehnologic nr. 1 din Fundulea a înregistrat o rată de promovare de 41,6%, din cei 120 de candidaţi, prezenţi la bacalaureat, doar 50 au reuşit să obţină medii de promovare . Cea mai mare medie a fost 9,33.

Liceul Tehnologic „Danubius” din Călăraşi a înregistrat o promovabilitate de 38,8%. Din cei 121 candidaţi prezenţi, doar 47 au fost declaraţi admişi. Cea mai mare medie obţinută a fost 9,63.

Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Olteniţa are o rată de promovare de 30,4%, din cei 359 de candidaţi au promovat examenul doar 110, cea mai mare medie fiind 9,23.

La Colegiul Agricol ,,Sandu Aldea”, rata de promovare înregistrată  este de  24,6%. Din cei 130 de absolvenţi, care au susţinut bacalaureatul, doar 32 l-au promovat . Cea mai mare medie obţinută a fost 9,13.

Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu” a înregistrat un procent de promovabilitate de 24.2%. 17 absolvenţi au fost declaraţi admişi, din cei 70, care au susţinut probele de examen .

Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” din  Călăraşi  are o rată de promovare de 20%. Din 40 candidaţi prezenţi, doar 7 au reuşit să promoveze examenul. Cea mai mare medie a fost 8,3.

Liceul Tehnologic “Duiliu Zamfirescu” din  Dragalina  a înregistrat un procent de promovabilitate de 18,7%.  Din cei 16 candidaţi prezenţi, doar trei au obţinut medii de promovare. Cea mai mare medie a fost 7,78.

Liceul Tehnologic nr.1 Borcea a înregistrat o rată de promovare de 16,6% ,din cei 6 candidaţi, care au susţinut examenul, doar  unul  a reuşit să obţină media de promovare, aceasta fiind 6,88.

La Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Călăraşi, promovabilitatea  înregistrată este de15,3%, din cei 53  candidati prezenţi la examen, doar 8 au reuşit să obţină medii de promovare.

Liceul Tehnologic “Ion Ghica” Olteniţa  a înregistrat o rată de promovare de 3,1%. Din cei 129 de absolvenţi prezenţi la examen, doar 4 au promovat examenul de bacalaureat. Cea mai mare medie obţinută a fost 8,13.–SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

În urma activităţilor operative desfăşurate pe raza municipiului Olteniţa, în ziua de 08 iulie a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Olteniţa au depistat şi reţinut pe L. Angela, de 38 ani, din comuna Mitreni, judeţul Călăraşi, persoană urmărită naţional de la sfârşitul lunii iunie 2013.

Din verificările efectuate s-a constatat că femeia a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, fiind emis pe numele său un  mandat de executare a pedepsei de către Judecătoria Sector 4 Bucureşti.

L. Angela a fost depusă în penitenciar, fiind revocată urmărirea sa.

Comuna Nana – suspect de tâlhărie, reţinut de poliţişti / bărbatul a lovit cu un bici pe proprietarul locuinţei pentru a-şi asigura păstrarea bunurilor sustrase

 

Ieri seară, în jurul orei 21,00, poliţiştii Secţiei 3 Curcani au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de un bărbat de 39 ani, din comuna Nana, suspectat de săvârşirea infracţiunii de tâlhărie, după ce a lovit două femei, cu un bici, pentru a păstra fructele sustrase din curtea locuinţei acestora.

Poliţiştii au fost sesizaţi în ziua de 08 iulie a.c., ora 13.30, de D. Elena, de 66  ani, din comuna Nana, judeţul Călăraşi, cu privire la faptul că a fost agresată fizic, cu o seară în urmă, de  Z. Nicolae, de 39 ani, din aceeaşi localitate.

În urma primelor verificări efectuate, s-a constatat că bărbatul a oprit atelajul hipo în apropierea locuinţei părţii vătămate, iar soţia sa, Z. Vasilica, de  36 ani, a

 

 

 

ajutat pe doi dintre copiii lor minori să pătrundă în curtea imobilului, de unde au cules caise dintr-un copac aflat în apropierea gardului.

Fiind surprinşi de partea vătămată, minorii au transportat cu găleţile fructele sustrase, la atelajul hipo, iar Z. Nicolae a coborât din căruţă şi le-a lovit de mai multe ori cu un bici pe proprietara casei şi pe nepoata acesteia.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie, poliţiştii dispunând măsura reţinerii pentru 24 de ore a lui Z. Nicolae.

Acesta a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Călăraşi, urmând ca astăzi să fie prezentat Judecătoriei Olteniţa, cu propunere de arestare preventivă.

 

 

Azi a avut loc in com Chirnogi sfintirea troitei cu HRAMUL SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI-in prezenta multor oficialitati locale si deasemenea a multor oficialitati bulgare-ca un preambul la infratirea viitoare a celor doua localitati-CHIRNOGI si TUTRAKAN.Au participat din partea bulgara:parintele exarh al mitropoliei RUSE-EMILIAN–Diaconul patriarhului neofit al Bulgariei-kiril–parintele MIHAI-parohii SOMENTZI si VARNITI-primar Tutrakan -dr. DIMITER STEFANOV-viceprimar -MILEN MILENOV-KALINA GRANCIAROVA-ziarist la GLASUL TUTRAKANULUI-profesori-de la lic. HRISTO BOTEV-ca si prietena tuturor romanilor-STEFKA !.  Din partea romana au participat-primar IRINEL ROMAN-viceprimar STEFAN-PROTOPOPUL DR. MARIAN NECULA-consilieri -si  preoti -alaturi de care nu puteau lipsi credinciosii        din comuna Chirnogi! Am realizat ptr. dv acest reportaj video-pe care va lasam sa-l urmariti in momentele urmatoare !

  • În dimineaţa de 04 iulie a.c., ora 02.00, patrula formată din agenţi ai Biroului Rutier Olteniţa şi Biroului Ordine Publică Urban Olteniţa, împreună cu un jandarm, a oprit pentru control, pe strada Heliade Rădulescu, din Municipiul

Olteniţa, autoturismul marca Daewoo Cielo, condus de C. Aurelian, de 29 ani, din aceeaşi localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat cantitatea de  0,66 mg/litru alcool pur în aerul expirat, conducătorul auto fiind condus la Spitalul Municipal Olteniţa, în vederea recoltării de probe biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice, având o alcoolemie peste limita legală, urmând a se propune soluţie prin parchet.

 

  • Fundatia CÃLÃRASI 2005
presedinte de onoare si fondator- Nicolae Dragu si
preºedinte- Monica Papazi, a luat fiintã în anul
1997, având ca obiect de activitate actiuni de
caritate pentru sprijinirea prin acordarea de ajutor
material si financiar în sprijinirea materiale prin
realizarea unor obiecte de artã în municipiul
Cãlãrasi cum ar fi: bust Regele Mihai I, statuia Carol
I, bust Regina Maria, bust Regele Ferdinand, bust
Ion Vlad, precum si alte monumente culturale.
Cu sprijinul dumneavoastrã,
vã rugãm sã ne fii alãturi
pentru realizarea unui BUST MONUMENT-prof. LUCIAN PAVEL
pe str.Bucuresti nr.133,
lângã Colegiul de Culturã si
Artã „prof.Lucian Pavel“
(scoala nr.12).
Cei care doresc sã sprijine ridicarea
monumentului pot face donatii în contul Fundatiei
RO48RNCB0098037563680001 deschis la BCR
Sucursala Cãlãrasi.
BUST MONUMENT

„PROF.LUCIAN PAVEL–SURSA-JURNALUL DE CALARASI

Debitul mare al Dunarii înregistrat în ultima perioadă de timp, a dus la creşterea masei de peşte, mai ales, în zona Călăraşi-Feteşti,  fapt ce a dus la înflorirea  pescuitului ilegal, la curent electric. Acest aspect a fost adus în atenţie de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Bogdan Georgescu,care a  semnalat că, acest fenomen periculos  a luat  o mare amploare,  în ultimul timp.

  • ,, Am primit foarte multe semnale din partea unor călărăşeni, care mi-au sesizat, faptul că, pe Dunăre, se pescuieşte ilegal, la curent electric, ziua în amiaza mare. Chiar marţi, pe 2 iulie, mi s-a adus la cunoştinţă că, trei bărci pescuiau la curent electric, pe mijlocul Dunării, la kilometrul 363. O să atenţionez  reprezentanţii Poliţiei de Frontieră dar şi celelalte instituţii, ce au atribuţii în verificarea pescuitului ilegal, pentru a lua  măsurile care se  impun  prin lege. Acest fenomen periculos are efecte dezastruoase,  deoarece distruge, de fapt, intreg mediul acvatic  al Dunării”, a precizat Bogdan  Georgescu.sursa-actualitatea de calarasi.ro

Peste 2 kg de tutun, 2200 foiţe şi 3 dispozitive manuale de confecţionat ţigarete şi mai multe bunuri provenite din infracţiuni de furt din locuinţe şi tâlhărie au fost găsite în locuinţele suspecţilor

 

108 efective de poliţişti şi jandarmi au efectuat în această dimineaţă 12 percheziţii domiciliare pe raza localităţilor Budeşti, Săruleşti, Tămădău şi Lehliu-Gară, la locuinţele mai multor persoane suspecte de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, furt şi tâlhărie.

 

Cu ocazia celor 8 percheziţii domiciliare efectuate pe raza Comunei Săruleşti, la locuinţele persoanelor suspecte, oamenii legii au pus în executare 3 mandate de aducere şi au ridicat pentru continuarea cercetărilor, mai multe obiecte şi bunuri ce provin din săvârşirea infracţiunilor de furt din locuinţe şi tâlhărie, fapte comise în perioada 2011-2013, pe raza mai multor localităţi din judeţ.

 

Faţă de suspecţi, poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, tâlhărie şi conducerea pe drumurile publice a unor autovehicule, fără a deţine permis de conducere, autovehicule despre care există suspiciunea că au fost folosite la comiterea faptelor.

 

Pe numele unuia dintre suspecţi, în locuinţa căruia au fost găsite articole pirotehnice, clasa a III-a, a fost întocmit de asemenea, dosar penal pentru deţinere

fără drept de articole pirotehnice, conform prevederilor Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

 

În urma celor 4 percheziţii domiciliare desfăşurate pe raza localităţii Budeşti, poliţiştii au descoperit în locuinţele a 2 persoane suspecte de evaziune fiscală şi deţinerea, în afara antrepozitului fiscal, a unor produse supuse accizării, cantitatea de 2 kg şi 450 g tutun mărunţit, 2200 de foiţe şi 3 dispozitive manuale pentru fabricat ţigări, bunuri ce au fost ridicate în vederea confiscării.

 

Persoanele suspecte au fost conduse la sediul poliţiei, acestea fiind audiate, în prezent de poliţişti, urmând să fie dispuse măsuri pentru documentarea, probarea şi tragerea la răspundere penală a acestora.

 

 

 

În sezonul Estival 2013, respectiv perioada 28 iunie – 31 august a.c., la nivelul Judeţului Călăraşi şi în localitatea Silistra din Bulgaria vor fi organizate acţiuni comune, la care vor participa  echipaje mixte ale poliţiei rutiere române şi bulgare, pe tronsoanele de drum care converg către frontiera româno-bulgară.

 

Acţiunile de verificare în trafic a autovehiculelor, efectuate de către poliţiştii rutieri români şi bulgari, au debutat în zilele de 28 şi 30 iunie şi s-au desfăşurat atât pe teritoriul României – zona Chiciu, judeţul Călăraşi, cât şi pe teritoriul Bulgariei – localitatea Silistra.

 

În continuare, acţiuni similare vor fi desfăşurate în zilele de vineri şi duminică, când valorile de trafic spre şi dinspre frontiera româno-bulgară înregistrează valori semnificative, punctele de control vizând în special, tronsoanele de drum ce converg către trecerea frontierei Ostrov-Silistra.

 

Activităţile comune desfăşurate de poliţiştii rutieri vor viza îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare între autorităţile de aplicare a legii din cele două state, creşterea capacităţii de reacţie a poliţiilor celor două state, îmbunătăţirea schimbului de date pentru soluţionarea problemelor operative din domeniul siguranţei publice, creşterea securităţii traficului rutier, respectiv a eficienţei controalelor pentru depistarea şi sancţionarea celor care încalcă regulile de circulaţie, precum şi identificarea vehiculelor furate sau care nu îndeplinesc condiţiile legale de a fi admise în circulaţia pe drumurile publice.

 

 

Potrivit datelor oficiale, oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, procentul de promovabilitate, înregistrat de elevii călărăşeni, la examenul de Evaluare Naţională, înainte de contestaţii, a fost de 64,57%. Rezultatul plasează judeţul nostru, undeva la coada clasamentului, la nivel naţional, ţinând cont că, judeţul Olt ce a înregistrat un procent de 60,98% se află pe ultimul loc, în ceea ce priveşte promovabilitatea. Din cei 2552 de elevi înscrişi, s-au prezentat la examen 2470 şi, cei mai mulţi dintre ei (381), au obţinut note între 4 şi 4,99. 46 de elevi au obţinut note între 1 şi 1,99. La polul opus, sunt cei 274 `de elevi care au luat note între 7 şi 7,99, iar 308 elevi au obţinut note între 8 şi 8,99, atât la limba română, cât şi la matematică. Note cuprinse între 9 şi 9,99, au fost obţinute de 274 de elevi, iar 8 elevi din judeţ au obţinut media 10.

Absolvenţii de clasa a VIII-a, alături de părinţii lor, vor completa fişele de înscriere la liceu, în perioada 5 -10 iulie. Diriginţii elevilor vor introduce fişele în calculator şi vor verifica dacă opţiunile făcute de elevi sunt corecte.

Pe 16 iulie, la Ministerul Educaţiei va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate pe 17 iulie, la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi. Până pe 26 iulie, elevii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceul la care au fost admişi. A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 17 iulie – 1 august.SURSA-ACTUALITATEA DE CALARASI.RO

În ziua de 29 iunie a.c., în jurul orei 16.45, patrula mobilă formată din agenţi din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Curcani, fiind în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, a depistat pe strada Podului, din Comuna Şoldanu, o persoană de sex masculin ce purta asupra sa o sabie.

  Procedând la oprirea şi legitimarea persoanei, poliţiştii au stabilit că aceasta se numeşte C. Marin, de 23 ani, din Comuna Şoldanu, care a declarat verbal că sabia pe care o are asupra sa, îi aparţine, refuzând însă să precizeze scopul pentru care o purta.

          Sabia a fost ridicată, în vederea confiscării, iar pe numele tânărului, oamenii legii au întocmit dosar penal, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 republicată, pentru săvârşirea infracţiunii de port de armă albă, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună soluţie prin parchet.

 

·                         

 

VA PREZENTAM IMAGINI CARE NU MAI AU NEVOIE DE CUVINTE-FILMATE PE STR. DIGULUI DE ECHIPA RADIO OLTENITA-TV!

Site acreditat SEAP
---------------